bugün

akhilleus

peleus ile tethys'in oğlu olan yunan mitolojisi kahramanıdır.
efsaneye göre annesi tethys çok güzel bir kızdır. güzelliğinin farkında olduğu için kimseyi kendine layık görmez. ona göre onu hakedecek iki kişi vardır. biri tanrılar tanrısı zeus biri denizler tanrısı poseidon.
aslında zeus ve poseidon tethys ile evlenmek istemektedir. ama prometeus'un kehaneti yüzünden bunu göze alamazlar. kehanete göre tethys'ten doğacak çocuk babasından güçlü olacaktır. ne kendilerinden güçlü bir oğul isterler ne de babası başka bir tanrı olan güçlü bir rakip. bu yüzden tethys'i bir ölümlüyle, phthia kralı peleus ile evlendirirler.
tethys buna çok üzülür ve hırslanır. zeus'a ve poseidon'a inat doğacak oğlunun bir tanrı olmasını ister. akhilleus doğduktan sonra onu vücundaki ölümlülük tohumlarını yakmak için ateşe tutar. tam bu sırada onun oğlunu öldüreceğini sana peleus yetişir ve ayin yarım kalır. tethys'in topuklarından tutup ateşe tuttuğu akhilleus'un vücudu ölümsüzdür. tek zayıf noktası ayin yarım kaldığı için ateşe tutulamayan topuklarıdır.
aradan yıllar geçer. akhilleus büyür gelişir, iyi bir savaşçı olur. akhilleus'un kaderi ile ilgili yeni bir kehanettte bulunulur. kehanete göre akhilleus ya uzun yıllar kendi halinde bir yaşam sürecektir ya da dünyanın en büyük savaşlarından birine katılıp gelmiş geçmiş en ünlü savaşçı olarak genç yaşta ölecektir.
annesi onun genç yaşta ölmesini istemez. bu yüzden troya savaşı için hazırlık yapılmaya başladığında onu skyros adasına gönderir. akhilleus, kral lykomedes'in sarayına saklanır.
ama son yapılan kehanette akhilleus katılmazsa troya'nın fethedilmeyeceği söylenir. bunun üzerine kayıp akhilleus'u bulması için odysseus görevlendirilir.
odysseus çok zeki bir adamdır. skyros adasında akhilleus'u arar. sraya konuk olur ama bir türlü bulamaz. derken haremdeki iri yarı bir genç kız dikkatini çeker. ülkesinden armağan olarak getirdiği eşyaları gösterme bahanesi ile kızları bir araya toplar. sandıktan gümüş bir ayna ile altın bir mızrak çıkarıp kızlara doğru fırlatır. tüm kızlar aynayı yakalamaya uğraşırken sadece bir tanesi öne atılıp mızrağı yakalar. odysseus ustaca planı sayesinde kız kılığına girip ondan saklanan akhilleus'u bulmuştur.
akhilleus orduyla birlikte troya'ya ulaşır. savaş 10 yıl sürer. tam ordudaki komutanlara küsüp eve dönmeye hazırlandığı anda arkadaşı patroklos'un öldürülmesi yüzünden eve dönmekten vazgeçer. troya prensi hektor'u öldürür. yine odysseus'un düşündüğü troya atı planı sayesinde troya'nın fethedilişini görür. ama aynı kehanetteki gibi fetih gerçekleştikten bir kaç dakika sonra topuğundan bir okla vurularak öldürülür.