bugün
- baklava kutusuna 110 bin euro koymak11
- yiğit bulut13
- seni yüzde 29 ile orada oturtmam13
- sokak ortasında dondurma yalayan erkek9
- mehmet boynukalın'ın belediyelere operasyon tweeti11
- sudekiray11
- özgür özele soruşturma9
- ah almak13
- akp'nin türkiye'yi fetöden kurtarması14
- heykeller ne işe yarıyor sorunsalı16
- 6 temmuz 2025 5 askerimizin şehadeti16
- anın görüntüsü20
- ahmet hamdi çamlı'nın cumhuriyet tweeti8
- bir akpli bir chpli bir mhpli bara gitmiş8
- nihat genç16
- kocasının soyadını almayan kadın22
- yazarların hayallerindeki meslek20
- clauida ve pernado aşkı9
- sözlükteki true düşmanlığı14
- bir chp yalanı yazın11
- türkiyeli değil türk15
- en son ne yediniz12
- en son ne içtiniz10
- aykolikin mezun olması30
- uyusak mı ne yapsak10
- gocu23
- benimle belgrad'a kim gelir9
- true kaç yaşında11
- sözlüğe entry giren siz misiniz beyniniz mi15
- abridgeeeee18
- oy kullanmak suretiyle hükümeti devirmeye çalışmak12
- ölümden sonrası yoksa neden yaşıyoruz sorunsalı23
- sözlükte neden sürekli kavga oluyor sorunsalı14
- meh meh meh vs kih kih kih10
- izmir sıcağı8
- niye hiç akpli belediye başkanı gözaltna alınmıyor10
- muhalefetin hiçbir şey yapamaması10
- gocu'nun cinsel tercihi14
- bugün sözlüğü neyle darlasam derdi12
- akp'nin israile taş bile atamaması8
- dünyanın tadının kaçmaya başladığı yıl10
- çocuklar acil tombişime bakın12
- bik bik'in mutfağına konuk olmak10
- alanya da sokağa tuvaletini yapan turist kadınlar16
- sözlüğün şirinesini seçiyoruz8
- 20'li kız 30 luk erkek ilişkisi13
- bütün gün uyumak15
- akp türkiyesi dünyanın en kötü hukuk ülkesi oldu12
- 5 temmuz 2025 bana bu halkı sokağa döktürme10
- ankara büyükşehir belediyesi9

entry'ler (634)
Çerkes degil dağıstanlı olan dogma büyüme belcikali, aslen sivas yıldızelili sarkici. babasi lezgi, annesi ise Kumuk türküdür.
Belcika’da bir kumuk dügününde bulunmustuk bir keresinde kendisiyle. Ben kendisini gormedim ama salonun diger tarafinda oturdugum icin, piste de cikmamisti. Sonradan resimlerde gormustum. dugun sahibi akrabalari miydi bilmem. Belcika’da buyuk bir kumuk ve çerkes nufusu vardir.
Belcika’da bir kumuk dügününde bulunmustuk bir keresinde kendisiyle. Ben kendisini gormedim ama salonun diger tarafinda oturdugum icin, piste de cikmamisti. Sonradan resimlerde gormustum. dugun sahibi akrabalari miydi bilmem. Belcika’da buyuk bir kumuk ve çerkes nufusu vardir.
ilk akilli telefonun alindigi yil olabilir belki. Yani hepimiz icin farkli. Benim icin ise 2013’tür. ilk akilli telefonumu aldigim yildi, evet, ama bundan bagimsiz 2013.
Playlistlerime bir kez dahi eklememis oldugum dunyaca sevilen sarkici. Depresif sarkilar severim, ama Sesi bana gore fazla bayik sanirim. Sarkilarinin alt yapisi da pek benlik degil.
Daha indie/elektronik pop tarzda ve daha az bayik bir benzerini dinlemek isterseniz ingiltere cikisli (ve sükür ki henuz cok bilinmeyip cilki cikarilmamis) april june var, yeni gruplardan. Tarzlari Daha depresif ama, icinize oturabilir. uyarmis olayim.
Daha indie/elektronik pop tarzda ve daha az bayik bir benzerini dinlemek isterseniz ingiltere cikisli (ve sükür ki henuz cok bilinmeyip cilki cikarilmamis) april june var, yeni gruplardan. Tarzlari Daha depresif ama, icinize oturabilir. uyarmis olayim.
Normal bir gunde almayacagim Kaliteli ve Pahali cikolatalar, pastalar vs. Disardan yemek siparis etmek de olabilir.
Su basen olayina türklerin (cogunlukla türk erkeklerinin sanirim) taktigi kadar takan baska bir halk yok sanirim dunyada. Gurbetciyim, ne yasadigim ülkede, ne televizyondan takip ettigim diger ülkelerde bu konunun sorun edildigini duydugumu hatirlamiyorum. Hatta “basen”’in karsiligi olan bir kelime de bilmiyorum ne diger anadilimde ne de ingilizcede. Vucudun o bolgesine ingilizce’de “hip”, yani kalça, der gecersin. Kalcanin daha alt, yani bacaklara uzanan bolgesine de “thigh” dersin. O türkiye’de sorun edilen kalcanin yan bolgesindeki yaglara ozel bir isim yok, milletce kafaya da takilmaz. Bir kadin, sirf basenli diye cirkin bulunmaz (misal irem sak).
Bence takintili bir millet oldugumuzun kanitlarindan sadece bir tanesi bu basen takintisi.
Bence takintili bir millet oldugumuzun kanitlarindan sadece bir tanesi bu basen takintisi.
Ben ictim sagol.
--spoilerimsi--
Murakami’nin Su siralar okudugum ve bitirmek uzere oldugum romani. Gecen gece yatagima uzanmis okurken hikayenin birden bire fantastiklesmesiyle baya sasirtti, gece gece korkuttu diyebilirim hatta. Boyle surprizler guzel ama biraz “weird”’di o kisim. Karakterlerin hikayelerini merak ettigim icin ikinci ve ucuncu kitabi da okumayi dusunuyorum hemen.
Bu adamin tarzini seviyorum ama cinsellikle cok kafayi bozmus bir insan. Bu kitapta da cok fazla gereksiz cinsellik var. Oralari atlaya atlaya okuyorum sahsen. Hikaye icine cekiyor.
--spoilerimsi--
Murakami’nin Su siralar okudugum ve bitirmek uzere oldugum romani. Gecen gece yatagima uzanmis okurken hikayenin birden bire fantastiklesmesiyle baya sasirtti, gece gece korkuttu diyebilirim hatta. Boyle surprizler guzel ama biraz “weird”’di o kisim. Karakterlerin hikayelerini merak ettigim icin ikinci ve ucuncu kitabi da okumayi dusunuyorum hemen.
Bu adamin tarzini seviyorum ama cinsellikle cok kafayi bozmus bir insan. Bu kitapta da cok fazla gereksiz cinsellik var. Oralari atlaya atlaya okuyorum sahsen. Hikaye icine cekiyor.
--spoilerimsi--
adigelerin leperuj’u ile abazalarin apsuva’sini ayirt edici ozelliklerden ilki ezgi. ritim ayni: “tak-tak, tak-tak, tak-tak, tak-tak” diye devam ediyor, kalp ritmi gibi yukarda da anlatidigi uzere. leperuj’un sanirim tek bir ezgisi var, ya da birbirine cok benzer iki ezgi aslinda.
apsuva’da ise ezgiler farkli farkli, ve oynarken cok iyi kulak vermek gerekiyor. cunku dansin baslangicinda cift kucuk ve (hafif aksak) hizli adimlarla uyum icerisinde karsilikli daireler cizerken birden ezgi degisiyor ve beraberinde figurler de degisiyor. cift once geri geri aksak bir kac adim attiktan sonra ileri dogru once aksak sonra hizli ayak figurleri yaparak yan yana gelip gelip uzaklasiyorlar dansin sonuna kadar, ve bu muzik kesilip dans bitene kadar boyle devam ediyor.
leperuj’da ise baslangicta karsilikli daireler cizildikten sonra yapilan ayak figurlerinin ezgiyle cok alakasi yok (gibi, diyebiliriz yani), buna daha cok oynayan cift kendileri karar veriyorlar. ama yan yana ayak figurleri yaparken ezgi biraz degisiyor (gerileme gibi bir ton ile) ve cift yavas yavas tekrar basta yapilan daireleri cizmeye basliyor karsilikli, ardindan tekrar ayak figurleri, yan yana gelerek oynama vs.
bir de apsuva’da basta daireler cizilirken cift karsilikli 3 kere bir yana dogru bir kac adim atip geri geliyorlar, bunu yaptiktan sonra da kadin ve erkek dönerek yer degistirip tekrar daireler cizmeye basliyorlar karsilikli. leperuj’da ise bunun yerine kadin ve erkek karsi karsiya gelecek sekilde once bir yana sonra oteki yana geri geri gidip geliyorlar (bilenler bilir, seyredenler anlar).
apsuva dansi, qafe, şeşen ve diger kafkas danslarinda oldugu gibi muzigin surekli devam edip surekli yeni ciftlerin dans pistine ciktigi bir oyun degil ayrica. muzik bir kac dakikaligina suruyor, sonra kesiliyor, cift pisti terk ediyor ve bir kac dakika sonra muzik yeni bir ezgiyle tekrar baslayinca yeni bir cift cikiyor piste, ve bu boyle devam ediyor. leperuj’da ise muzik qafe ve şeşen’de oldugu gibi ciftler spontane degise degise surekli devam ediyor diye biliyorum.
bir de abhazlarin apsuvada yaptigi dejular adigelerin leperuj’da yaptiklarindan farkli oluyor, “wahayra” benzeri naralar disinda abazaca sozler de sarfediliyor. bir kisi yuksek sesle bu sozleri soylerken digerleri de naralarla eslik ediyor. leperujda ise ezgiye uyan bir ritimle “wooo rida rida wooo, rida rida wooo” gibi naralar atiliyor hep bir agizdan.
bu kadar. baya uzun oldu.
apsuva’da ise ezgiler farkli farkli, ve oynarken cok iyi kulak vermek gerekiyor. cunku dansin baslangicinda cift kucuk ve (hafif aksak) hizli adimlarla uyum icerisinde karsilikli daireler cizerken birden ezgi degisiyor ve beraberinde figurler de degisiyor. cift once geri geri aksak bir kac adim attiktan sonra ileri dogru once aksak sonra hizli ayak figurleri yaparak yan yana gelip gelip uzaklasiyorlar dansin sonuna kadar, ve bu muzik kesilip dans bitene kadar boyle devam ediyor.
leperuj’da ise baslangicta karsilikli daireler cizildikten sonra yapilan ayak figurlerinin ezgiyle cok alakasi yok (gibi, diyebiliriz yani), buna daha cok oynayan cift kendileri karar veriyorlar. ama yan yana ayak figurleri yaparken ezgi biraz degisiyor (gerileme gibi bir ton ile) ve cift yavas yavas tekrar basta yapilan daireleri cizmeye basliyor karsilikli, ardindan tekrar ayak figurleri, yan yana gelerek oynama vs.
bir de apsuva’da basta daireler cizilirken cift karsilikli 3 kere bir yana dogru bir kac adim atip geri geliyorlar, bunu yaptiktan sonra da kadin ve erkek dönerek yer degistirip tekrar daireler cizmeye basliyorlar karsilikli. leperuj’da ise bunun yerine kadin ve erkek karsi karsiya gelecek sekilde once bir yana sonra oteki yana geri geri gidip geliyorlar (bilenler bilir, seyredenler anlar).
apsuva dansi, qafe, şeşen ve diger kafkas danslarinda oldugu gibi muzigin surekli devam edip surekli yeni ciftlerin dans pistine ciktigi bir oyun degil ayrica. muzik bir kac dakikaligina suruyor, sonra kesiliyor, cift pisti terk ediyor ve bir kac dakika sonra muzik yeni bir ezgiyle tekrar baslayinca yeni bir cift cikiyor piste, ve bu boyle devam ediyor. leperuj’da ise muzik qafe ve şeşen’de oldugu gibi ciftler spontane degise degise surekli devam ediyor diye biliyorum.
bir de abhazlarin apsuvada yaptigi dejular adigelerin leperuj’da yaptiklarindan farkli oluyor, “wahayra” benzeri naralar disinda abazaca sozler de sarfediliyor. bir kisi yuksek sesle bu sozleri soylerken digerleri de naralarla eslik ediyor. leperujda ise ezgiye uyan bir ritimle “wooo rida rida wooo, rida rida wooo” gibi naralar atiliyor hep bir agizdan.
bu kadar. baya uzun oldu.
Radyoda calanlarin cogu. Üzgünüm.
Bunu diyen Kur’ani kerim’le tezat konusmaktadir. Sükür elhamdulillah sacmaliklara kanmayacak kadar iyi taniyorum dinimi. Keske bu hoca da tanisa hizmet ettigi dini.
Nerd ve geek arasinda ince bir cizgi var. Geek bu baslikta yapilan tanima daha cok uyuyor gibi. Nerd ise okulun en populer cocuguna bile takabileceginiz bir lakap. Her hangi bir konuda genis bir bilgi hazinesi olan veya bir konuya asiri ilgi duyanlar icin de kullanilir. Geek’in anlami ise tektir. Mesela benim de nerd’ümsü tandanslarim var (otizm spektrumundayim belki de kim bilir), ama geek olmadim hic bir zaman.
Adigelerin Leperuj’u ile abazalarin apsuva’sini Ayirt edici ozelliklerden ilki ezgi. Ritim ayni: “tak-tak, tak-tak, tak-tak, tak-tak” diye devam ediyor, kalp ritmi gibi yukarda da anlatidigi uzere. Leperuj’un sanirim tek bir ezgisi var, ya da birbirine cok benzer iki ezgi aslinda.
Apsuva’da ise ezgiler farkli farkli, ve oynarken cok iyi kulak vermek gerekiyor. Cunku dansin baslangicinda cift kucuk ve (hafif aksak) hizli adimlarla uyum icerisinde karsilikli daireler cizerken birden ezgi degisiyor ve beraberinde figurler de degisiyor. cift once geri geri aksak bir kac adim attiktan sonra ileri dogru once aksak sonra hizli ayak figurleri yaparak yan yana gelip gelip uzaklasiyorlar dansin sonuna kadar, ve bu muzik kesilip dans bitene kadar boyle devam ediyor.
Leperujda ise baslangicta karsilikli daireler cizdikten sonra yapilan ayak figurlerinin ezgiyle cok alakasi yok (gibi, diyebiliriz yani), buna daha cok oynayan cift kendileri karar veriyorlar. Ama yan yana ayak figurleri yaparken ezgi biraz degisiyor (gerileme gibi bir ton ile) ve cift yavas yavas tekrar basta yapilan daireleri cizmeye basliyor karsilikli, ardindan tekrar ayak figurleri, yan yana gelerek oynama vs.
Bir de apsuva’da basta daireler cizilirken cift karsilikli 3 kere bir yana dogru bir kac adim atip geri geliyorlar, bunu yaptiktan sonra da kadin ve erkek dönerek yer degistirip tekrar daireler cizmeye basliyorlar karsilikli. Leperuj’da ise bunun yerine kadin ve erkek karsi karsiya gelecek sekilde once bir yana sonra oteki yana geri geri gidip geliyorlar (bilenler bilir, seyredenler anlar).
Apsuva, qafe, şeşen ve diger kafkas danslarinda oldugu gibi muzigin surekli devam edip surekli yeni ciftlerin dans pistine ciktigi bir oyun degil ayrica. Muzik bir kac dakikaligina suruyor, sonra kesiliyor, cift pisti terk ediyor ve bir kac dakika sonra muzik yeni bir ezgiyle tekrar baslayinca yeni bir cift cikiyor piste, ve bu boyle devam ediyor. Leperuj’da ise muzik qafe ve şeşen’de oldugu gibi ciftler spontane degise degise surekli devam ediyor diye biliyorum.
Bir de abhazlarin apsuvada yaptigi dejular adigelerin leperuj’da yaptiklarindan farkli oluyor, “wahayra” benzeri naralar disinda abazaca sozler de sarfediliyor. Bir kisi yuksek sesle bu sozleri soylerken digerleri de naralarla eslik ediyor. Leperujda ise ezgiye uyan bir ritimle “wooo rida rida wooo, rida rida wooo” gibi naralar atiliyor hep bir agizdan.
Bu kadar. baya uzun oldu. Sabah sabah yine geldi bana nerd perileri.
Apsuva’da ise ezgiler farkli farkli, ve oynarken cok iyi kulak vermek gerekiyor. Cunku dansin baslangicinda cift kucuk ve (hafif aksak) hizli adimlarla uyum icerisinde karsilikli daireler cizerken birden ezgi degisiyor ve beraberinde figurler de degisiyor. cift once geri geri aksak bir kac adim attiktan sonra ileri dogru once aksak sonra hizli ayak figurleri yaparak yan yana gelip gelip uzaklasiyorlar dansin sonuna kadar, ve bu muzik kesilip dans bitene kadar boyle devam ediyor.
Leperujda ise baslangicta karsilikli daireler cizdikten sonra yapilan ayak figurlerinin ezgiyle cok alakasi yok (gibi, diyebiliriz yani), buna daha cok oynayan cift kendileri karar veriyorlar. Ama yan yana ayak figurleri yaparken ezgi biraz degisiyor (gerileme gibi bir ton ile) ve cift yavas yavas tekrar basta yapilan daireleri cizmeye basliyor karsilikli, ardindan tekrar ayak figurleri, yan yana gelerek oynama vs.
Bir de apsuva’da basta daireler cizilirken cift karsilikli 3 kere bir yana dogru bir kac adim atip geri geliyorlar, bunu yaptiktan sonra da kadin ve erkek dönerek yer degistirip tekrar daireler cizmeye basliyorlar karsilikli. Leperuj’da ise bunun yerine kadin ve erkek karsi karsiya gelecek sekilde once bir yana sonra oteki yana geri geri gidip geliyorlar (bilenler bilir, seyredenler anlar).
Apsuva, qafe, şeşen ve diger kafkas danslarinda oldugu gibi muzigin surekli devam edip surekli yeni ciftlerin dans pistine ciktigi bir oyun degil ayrica. Muzik bir kac dakikaligina suruyor, sonra kesiliyor, cift pisti terk ediyor ve bir kac dakika sonra muzik yeni bir ezgiyle tekrar baslayinca yeni bir cift cikiyor piste, ve bu boyle devam ediyor. Leperuj’da ise muzik qafe ve şeşen’de oldugu gibi ciftler spontane degise degise surekli devam ediyor diye biliyorum.
Bir de abhazlarin apsuvada yaptigi dejular adigelerin leperuj’da yaptiklarindan farkli oluyor, “wahayra” benzeri naralar disinda abazaca sozler de sarfediliyor. Bir kisi yuksek sesle bu sozleri soylerken digerleri de naralarla eslik ediyor. Leperujda ise ezgiye uyan bir ritimle “wooo rida rida wooo, rida rida wooo” gibi naralar atiliyor hep bir agizdan.
Bu kadar. baya uzun oldu. Sabah sabah yine geldi bana nerd perileri.
Kendinden klimali memlekette yasadigim icin benim aralarinda bulunmadigim yazarlar. ama turkiye’de yasasam mutlaka parami biriktirir biriktirir her odaya taktirirdim. Salon malon, yatak odasi, mutfak hatta banyoya bile. Antalya’da insan suyu kapattigi an şıpır şıpır terlemeye basliyor mayis ayinda bile.
Gürültü. Net gürültü. Su an yasadigim sehirde, evden yaklasik 8 kilometre (actim baktim simdi maps’ten) uzakta cesitli sarkicilarin sahne aldigi buyuk bir festival var. Ben ta burda güm güm gurultuden duramiyorum pencereler kapali oldugu halde, onlar orda nasil dayaniyorlar kafam almiyor.
Genelde bisey yemem, oylece yatarim. Nadiren yiyecek olursam da meyve veya dolapta tuzlu biskuvi tarzi biseyler varsa uzerine peynir koyup yerim. Buzluktan ekmek cikarip isittigim veya aksamdan kalan yemegi yedigim cok nadirdir.
Edit: annemlerdeysem ve borek, sarma, pogaca vs. yaptiysa durum degisir tabi. O zaman bi tane bari atabilirim agzima (sarma ise 2-3 tane).
Edit: annemlerdeysem ve borek, sarma, pogaca vs. yaptiysa durum degisir tabi. O zaman bi tane bari atabilirim agzima (sarma ise 2-3 tane).
Ben cok aptaldim, iyi ki büyüdüm. Yirmilerin sonlarina dogru bir aydinlanma yasiyorsunuz (otuzlarda da iyice pekisen bir aydinlanma). iste en guzel yaslar o zaman, hem kafa yapisi olarak güzelsiniz, hem bedensel olarak.
Nietzschenintorunu, beni cok guzel anlamissin gercekten. Yukardaki yorumumdan Seni islamci olmakla itham ettigimi dusunuyorsan buyuk anlama kitligin var. Tam aksini soyluyorum cok acik ve net bir sekilde, ironi de yok yorumumda.