çevremde görüp duydukça bende şaşkınlık yaratan bir olaydır.

insanları severim, insan oldukları için. onların hareketlerini tepkilerini duygu düşünce ve inanışlarını gözlemlemek bana mutluluk verir.

son zamanlarda insanların inançlarını sorguladıkça, karşıma çok ilginç bir manzara çıktı. çevrelerinde zeki aklı başında ve mantıklı olarak bilinen tiplerin hepsinin ateist olduğunu gördüm.

öncelikle yok canım olmaz dedim, ama biraz daha derine inince, bunun gerçek olduğunu anladım.

aklı başında olmayan, bağnaz sorgulamayıcı, kabullenici insanlar ise koyu bir yobaz olmaktan öteye gidemiyordu. allah a sorgulamadan düşünmeden inanıyorlardı, inanmak için inanıyorlardı sanki.

yaptığım bu son gözlem beni derin düşüncelere itti. kendimi bir an için gazali gibi hissettim.
(bkz: her şeyin fazlası zarar)
zeki olmak akıllı olmak manasına gelmemektedir.

(bkz: zeki insan)

(bkz: akıllı insan) *
inananlara dolaylı olarak salak demektir.

niçin dünya yobazlar ve ateistler olarak bölünür buna pek akıl erdirilemez. ortası yok mudur hiç? vardır. bilene vardır. hatta kendi dillerinde konuşmak gerekirse iki taraftan da suçlular vardır.

1-inancı sorgulayanları ateist sanan inançlılar,
2-mantıklı bulduğu için bir dine inananları geri sanan ateistler.

bir de üçüncü bonus grubumuz vardır;

3-neye niçin inandığını bilmeden körü körüne inananlar ve neye niçin inanmadığını bilmeden körü körüne inanmayan inançsızlar.
süperzeka userin yapabileceği süperötesi gözlem .
aldın gene kokuyu ,
(bkz: ibretlik)
bilimin çeşitli dallarında çığır açan müslüman, hristiyan, musevi bilimcilerin aslında gizli ateist veya gizli gerizekalı olduğunu ispatlayan önerme.

ironiden anlamayan nesli..
(bkz: bir genelleme olarak çevremde görüp duyduğum)
(bkz: billim adamlarinin ateist olmasi)
parmağa değil işaret ettiği yere bakmalı. Sonuçta Biruni de ibn Sina da zekiydi ve müslümandı. Sorun bu insanlarda değil bence din adamlarında. Hala ortaçağ ağzıyla konuşuyorlar.Ve çoğu zeki insanların taleplerine cevap veremeyecek kadar sığlar. *
(bkz: yemisler seni)
zeki değil, bilakis ağızlarının laf yapmasıdır. laf harici bir zeka görülmemiştir.

vırt vırt konuştukları için zeki sanarsın. halbuki ezberlemiştir dersini. 1 hafta yanında takıl aynı şeyleri söylediğini göreceksin. konuştuğu her şeyi tanrının olmamasına bağlar, akabinde de dine saldırır. zeki görünmelerine sebep olacak sözler de dünya tarihi kadar eski sözlerdir. ilk kez duyarsan sanırsın ki bunun sözleridir. halbuki "tanrı kaldıramayacağı taşı yaratır mı" gibi sözler dünya yaratılalı beri söylene gelmiştir. ondan bundan duyulan sözler, oradan buradan okunan lafları kendisininmişçesine sana sorar.

çay söylersin, önce rize ne güzel, çay güzel falan pohpohlar, akabinde de aniden konuyu tanrıya getirir. ulan dallama konunun ne alakası var? ama yok illa söyleyecek çünkü başka bir sik bilmez konuşmak için.

edit: bir de elleri seri biçimde eksi oylamaya çalışır. hollanda'da nikah var canım, kıpraşma fazla.
aslında başlığın algılanma şekli farklı olmalıdır. zeki insanlar bir yaratıcının varlığını inkar etmeyebilir. hatta stephen hawking uzayın derinliklerini araştırırken tanrının varlığını görebildiniz mi sorusuna; "hissetim" şeklinde cevap vermiştir. sanrım şu yöndedir ki zeki insanlar ateist sanılıyor, çünkü düşünmeden inanan insanların yaptıklarından uzaklar. sorgulamaları sonucu inanıyorlar tanrıya. bundan dolayı yorumları farklı oluyor din konusunda. okuyorlar, araştırıyorlar, ve pek çoğumuzun yapmadığını yapıp düşünüyorlar bu konuda. bağnazlıktan uzaklar, onların sahip olduğu tanrı inancı anne-babalarından gördükleri tanrı inancıyla aynı paralelde olmak zorunda değil. bunun ayırdındalar. akıntının içinde denize ulaşmak yerine, kendi inançlarının akacağı dere yatağını düşünerek, okuyarak, kendileri açıyorlar. ondandır başka gelmeleri diğerlerine. ne yazık ki insan kendi gibi olmayanı yadırgar.
etrafindaki insanlardan yola cikip gozlem yapan, halbuki biraz kitap okusa, bazi buyuk insanlarin * dusuncelerini okusa belki de bunun ne kadar sacma oldugunu anlayacak insanin soylemi.
"insanda, birbirine karışmadan kendi sahaları içinde kalan iki ayrı saha vardır; bunlar akıl ve inanç sahalarıdır. Akıl, ilmi meydana getirir. inanç ise dini. Akıl faaliyeti, zihin hayatını sınırlandıran hükümlere dayanır ve somut objeler üzerinde çalışır. Kendi prensiplerinin dışına çıkmadığı gibi, tecrübeyi kendisine yardımcı kabul eder. inanç ise, bu sınırı aşan hislere ve iradeye bağlıdır. Buna göre, ilim ile inancın kaynakları aynı değildir. Biz, değerleri yalnız akıl ile değil; his, irade ve arzularımızla kavrayabiliriz. Bunun içindir ki, ilim ile inançlar ve dinler arasında çekişme görenler bu iki sahayı birbirine karıştıranlar ve her yönü ile farklı sahaları aynı kaynağa bağlamak isteyenlerdir."
ne yazık ki dini akıldan ayırmak yobazlığa davetiye çıkarmaktır. bir şeye düşünmeden inanmayı istemektir. din adamlarımızın çoğu tekrarlamak ihtiyacı duyar bu yüzden, şuna benzer cümleleri; "dinimiz mantık dinidir". zira peygamberimize gönderilen ilk vahy de oku'dur. bilinmezliğin sır perdesi ancak okumayı ve sorgulamayı ilke edinirsek aralanır.
demekki, büyük motorlu arabalarda gaza biraz fazla basınca arabanın yerinden bir milimetre hareket edemeyip patinaj çekmeye başlaması gibi fazla zeka da insana patinaj çektiriyor.

hakikaten herşeyin fazlası zarar.
su iki cumle arasindaki farki bulana aferin :
din mantiksizliktir.
din sadece mantik degildir.

allah'in var olup olmadigini anlamak icin akil, mantik, zeka, her neyse, yetmez. bu daha ote bir sey. bu inanctir. bu yuzdendir ki akil ve din her zaman catisir soylemini destekleyenler yanilmaktadir. bilmem anlatabildim mi.
düşünmek , sorgulamak , akla ve mantığa uygun hareket etmek kavramları üzerinde kesin sonuçlara varmış ve okudğunu anlayan insanlar olmaları nedeniyle anormal karşılanmaması gereken durumdur.
zeka, akil ve inanc yasadigi kosullar icinde bunye sathinda kendilerine yer bulacak oznel olgulardir. boyle polemik olsun alti dolsun tipi mesnetsiz tespitler ve on on bes numunelik ampirik sonuclarla ancak sozlukte baslik acarsiniz; biz de yazariz altina iste boyle.

tanim : gerceklikten uzak suni bir tespittir.
(bkz: ateist insanların zeki sanılması)
koca bir saçmalık. çünkü zeka dinsizliği gerektirmez.
(bkz: yobaz insanların şeriatçı olması)
Genellemelerin kesinlikle yanlış oldugunu gösteren başlık.
(bkz: Saçmalamakta sınır tanımayan yazar)
(bkz: bunu söyleyen haltetmiştir)
bir genelleme.
ya da olmaması