meslek liseliler için harika(bu iyi), imam-hatip liseliler için de harika(bu kötü olabilir) haberdir.
almanya, avusturya, fransa gibi ülkelerde bu sistem tıkır tıkır işlerken, türkiye'de hala bir tartışma konusu. neymiş efendim adalet, fırsat eşitliği sağlanmış. nasıl bir adalettir bu? bir tarafta lise eğitimi boyunca fen-matematik-tarih-coğrafya gören bir öğrenci, diğer tarafta da lise derslerini torna tesfiyede geçiren meslek liseli. sonra da bu ikisi öss'de aynı soruları çözecek ve aynı yerler için yarışacak.!! sırf imam hatip liselilerin "müslümanca" yaşayabilmesi için yapılmış bi kanun değişikliğinden başka bişey değildir. yoksa meslek liseleri falan adamların bi tarafında değildir.

adı üstünde mesleki lise. kısa yoldan meslek edinmek için gidilen okul, akademik kariyer yapmak için değil. herkesin doktor, avukat, mühendis olmasına gerek yok, bu milletin garsona, imama, tornacıya da ihtiyacı var ve bu işler için illa ki marangozun yanına çırak olmak mi gerekiyor mis gibi mesleki eğitim alınabilecek okullar varken.?? lan madem üniversite okumak istiyosun, niye imam hatipe gidiyosun? madem imam hatipe gidiyosun niye avukat olma hayalleri kuruyosun? bunun okulu burası değil. hukuk fakültesine hazırlanacağın yer düz lisedir, kolejdir. her mesleğe hazırlanabileceğiniz okul bellidir. sırf imam hatiplilerin önünü açmak için, eğitim sisteminin resmen .mına koyulmuştur.
(bkz: kat sayı)
eşit şartlarda olmuştur evet.

katsayı kaldırılmıştır, düz lise-meslek lisesi ayrımı kalkmıştır.

ha meslek lisesi mezunu kendi bölümünü seçerse de ekstra puan alacaktır.

madem adalet, komple kaldır ekstra puan işini de?

adil düzen. artık kim, kimi düzüyorsa.
birilerine çok koyacağı aşikar belli olan durumdur.
(bkz: yök ün katsayı problemini hala çözememesi)
saçmalıktır. üniversiteli işsizler ordusuna yenilerini ekleyeceğine, itfaiyeci olabilmek için hortumla yangın merdivenine tırmanan işsiz öğretmenlere, mühendislere çözüm bulsunlar.

amaç zaten belli. verilen bir söz vardı ortada. malum oylar da azaldı. nerden yaransam derdinde sayın başbakan.
Kat sayı problemi çözülünce sözellerin önü kapanıyo,çözülme diye bir şey yok ortada.4 sene sayısal dersleri görmemiş bir öğrenciye ne gibi bir yararı olabilir! yök sağolsun çözme bu ise süper!
mesleki liselere ve imam hatiplere çığ gibi talep yaratacak gelişme. akp nin istediği olmuştur arka bahçelerinde artık ipsiz sapsız adamlar değil avukat, doktor, mühendis olacaktır. harika olacaktır. artık erkek muayene etmeyen doktorlar, hanım müvekkil istemeyen avukatlar yetişecek boy boy. fevkalede.

ama anlamadığım bişey var şimdi de düz liselerin amına komuşsun sen güzelim. düz lisede okuyan adam niye okuyacak bundan sonra? gider meslek lisesine mis gibi ek katsayısını da alır bi bölüm cepte gibi zaten. diğer bölümler için de şansını dener ohh mis. oldu ki hiç üniversite kazanamadı o zaman gider ara eleman olarak çalışır. peki benim düz liselim mezun olduktan sonra üniversiteye giremezse ne sikim yiyecek sorarım. imam olmak için girdiği okulu bitirince niye avukat olamıyorum diye zırlayanlar şimdi de bu zavallı düz liseli veletlerin sesine eğilsin de kulak versin bakalım.
anadolu teknik lisesi elektronik bölümüne gidiyorsun amacın mühendis olmak. gittikten sonra sana burdan mühendis olmazsın diyorlar. 1 yıl okuduktan sonra düz liseye geçiş yapıyorsun. sonra mühendis olmak için bu çileli sistemde bilmem kaç yıl daha kaybediyorsun.

ah be güzellerim keşke bunlarla uğraşacağına daha faydalı rehber öğretmenler koysan da ben ne yapmam gerektiğini en başından beri bilsem daha güzel olmazmıydı. bu kadar dertle ne sen uğraşırdın ne ben. önce adam gibi hocalar koy. adam gibi sistem koy sonra besmeleyle ameliyata girmeyi de öğretirsin, duruşmaya sokmayı da.
bi çocugun havuz problemini çözmesiyle aynı şeydir
10 yıl sonra kurulacak olan molla devletinin temelleri atılmıştır.
an itibariyle şahit olduğumuz olaydır.
sonuçları izleyip göreceğiz. bazı arkadaşlar zaten meslek liselerinde bu dersler yok öss sonuçları değişmez demişler ama aklıma birden eskiden meslek liselerinin össde 1. çıkarttığı öğrencileri geldi.
hiç "şeriat devleti geliyor kaçın" veya "aha şimdi sıçtık ağzınıza" tarzı söylemlere gerek olmadığını düşündüğüm saçma mevzu.

millet şu an olaya enteresan bi gözle bakıyor. meslek liseliler sınavsız geçtikleri iki yıllık bölümde oturup adam gibi çalışmayla kendi alanına yakın dört yıllık bölümlere gayet de geçebiliyorlar. ha dersin ki, 14 yaşında çocuk ne bilsin, özendi elektrik okudu veya bilgisayar okudu, ama pişman oldu avukat olası var. o olmayacak işte! ona kalırsa düz lisedeki de, mühendis olmak istiyor sayısal bölüm seçiyor. ama sonra vazgeçtiğinde bin dereden su getirtiyorlar.. veya o mühendis olma hayaliyle yanıp tutuşan çocuk bakıyor ki, son senesinde lise hayatında daha görmediği konuların öss'de sorulacağını öğreniyor.. sonuç itibariyle bu düzen ve sistemde o çocuğun daha o yaşta bir şeyi seçip kovalaması gerekiyor ki bir şeyler olsun... öyle buraya gittim ama bunu olacam filan, yemiyor hacı..

behey yök; hadi madem eşitlik olsun diye böyle bir işe giriştin ya sen. diyelim ki tüm liseleri eşit seviyeye çektin, kaldır komple iki yıllık bölümleri, aç kontenjanını dört yıllıklardan, meslek liselileerin de kendi alanlarında devam etmelerini, cüzi puanlı veya ortalamalı bir şekilde sağla. mühendisliğin prestiji bir nebze düşsün ama, taş gibi sistemini oturt ülkende. yer mi? ara veya ana eleman olmayı da çocuk iş hayatında kendi kapasitesiyle halletsin.

sen niye zaten abidik olan sistemi daha da abidikleştiriyorsun ki? daha birkaç sene öncesinde düz liseleri kaldırdın zaten, hepsini puanlı anadolu liselerine çevirdin, lise farkını azalttın hadi tamam. şimdi hepten 'liselere giriş' olayını bitiriyorsun.. sbs'de millete fark atan çocuğun hiç bir farkı olmayacak mı milletten? hadi sbs'yi de kaldır madem öyle de, kayıt dönemlerinde liselere ilk giden kaydolsun.. liseler müdürlerin kolu komşu, akrabası dolsun. şu sisteme göre en uygun olanı; liselinin kendi alanı ve yakın alanlara olan katsayı problemini aza indirmek olurdu ve de hiç bu kadar tantanaya mahal verilmezdi... ha tabi dersen ki; bundan sonra tüm liseleri bir yapıyorum, üniversite sınavında da herkes eşit olacak; başımla beraber... ama işte bu sbs boku ne o zaman?
düz liseliye vurulan darbedir. düz liselinin hakkı yenmiştir.
her nedense tamamen imama hatip mezunlarını kayırdığı manası çıkarılmış çözüm..kimsenin mesleki eğitimin önünün açılmasıyla pek ilgilendiği yok anasını satayım..adamların derdi varsa yoksa imam hatip..yok efendim imam hatipler felsefe öğretmeni olacakmış yok evrime inanmayan biyologlar imam hatip öğrencisinden nasıl çıkarmış sanki biyoloji bilimi darwin teorisini* doğrulamış gibi..bir kere evrim denen olayın kanıtlanamayan kofti bir hipotezden ibaret olduğu kanıtlanmıştır..ayrıca farkında olan olmayan bu saçmalığa inanan arkadaşların tamamı ateisttir..maalesef olayı şuna çekiyorlar müslüman adamdan bilim adamı olmaz..tamam kardeşim siz bu işi biliyorsunuzda ne diye yüzde 99u müslüman olan ülkede salyangoz satmaya çalışıyorsunuz?..açık açık söylemek zormu geliyor?..

yok yok bu kadar saçmalık yeter..kendi çelişki denizinizde boğulmayın artık..imam hatip mezunundan bilim adamıda olur mühendiste olur olurda olur..geçmişte olduğu gibi..din eğitimi gören bu insanları tanımadan yargısız infaz yapılması insan olanın kanına dokunuyor..
özgürlükten yana yök ün aynı özgürlüğü öğrencinin cebine de yapması gerektiğini düşündüren durum. (bkz: önce bizimkiler)
iyi b*k yemiştir yök. düz liselilere yazık olmuştur kısaca. geçmiş olsun...
türkiyenin probleminin katsayı ya da meslek liselerinin isyanı yada imam hatip liselerinin mezunları olduğunu düşünmüyorum. bu yüzden bunu problem olarak gören bir insan değilim.

ancak asıl sorun, devlette bir sistematiğin olmamasıdır. olsun endüstiri de okuyan adam muhendis olsun, imam hatipten mezunlar tıpçı olsun da arkadaş, siyasal bilimler fakültesi var, üstelik de baya taşaklı ankara üniversiteninki mesela, bu kadar üniversite ayağına takılmışken, milletvekilliğini ordan mezun olanlar yapabilse, cebi şişkin, arkası geniş, 2-3 aşireti arkasına almış insanlar değilde okumuş aydın insanlar gelse bu ülkenin başına?

bu ülkenin ne sorunları var ki bunu tartışmaya mı kaldık biz ey ahali?
hangi problem sorusunu akla getiren olaydır.
eğitim gibi hayati bir mevzuda insanların önüne engeller, sınırlar konulması şüphesiz kötü birşey. insanların tercihleri hayatlarının her döneminde değişebileceği gibi özellikle 14-15 yaşlarında ve ailelerin ciddi etkisi altında verilmiş kararlarda, değişimlere çok daha sık rastlanır. böyle bir durumda devletin yapması gereken de insanların yeni bir gelecek kurmalarının önünü açmaktır. bu anlamda her türlü katsayı elbette kaldırılmalıdır. eğitimde belli bölümler/alanlar(türkçe-matematik veya sayısal gibi) elbette zorunlu ancak kendini zorlayıp bulunduğundan daha farklı bir alanda başarı gösteren birey sırf farklı bir alanda olduğu için engellenmemeli, bu insan haklarına aykırıdır. düşünün bakalım; aslında bilgisayar mühendisi olan bir adam var ve çıkıp x takımındaki tüm futbolculardan daha iyi futbol oynuyor. şmdi ne yapacağız? bu adamın aslında futbolcu olmaması, herhangi bir takımın altyapısından yetişmemesi onun takımdaki tüm futbolculardan daha iyi futbol oynadığı gerçeğini değiştirir mi?

veya sayısal puan türünden sınava girdiniz bir bölüm kanadınız, okuyorsunuz ama aslında türkçe öğretmeni olmak istediğinizi farkettiniz, hazırlanıp sınava girdiniz ve kazandınız. bunda yanlış olan ne var? herhangi birinin hakkını mı gaspettiniz? hayır, sadece çabalayarak yıllarca o alanda eğitim gören insanları geçtiniz yani onlardan daha başarılı oldunuz.

yani yapılan itirazlardan zaten belli oluyor; bazısı 'ya beni geçerlerse' endişesinde, anlıyorum ama hak vermem mümkün değil. bazıları ise konuya ideolojik yaklaşıyor, şahsen hazzettiğim bir davranış değil. meselelere, insanlara yönelik yarar ve zararlarına göre değil de kendini yakın/uzak hissettiği siyasi partilere göre yaklaşan tavır objektif olmaktan uzak olduğu kadar zararlı da.

tabi yapılacak uygulama tarafsız olmalı. şu anki siyasi parti her ne kadar o açıdan pek güvenilir bir izlenim veremese de sadece belli bir zümreye kıyak geçmek için değil insanların, fikirlerindeki, ideallerindeki, geleceğe dönük planlarındaki değişimleri hayatlarına yansıtabilmelerine yardımcı olmak için yapılmalı.
seneler önce meslek liselerinde okuyanlara derslerinin düz liseden fazla ve düz lise kadar normal ders almadıkları için ilave ek katsayı verilirdi. arasıra imam hatip liselerinden öss birincileri çıkardı. sonra ek katsayıları sadece ilahiyat fakültelerine indirildi. daha sonra katsayıları düz liselerden iyice düşürülüp önleri kesildi.

anayasamız derki kanunlar önünde her vatandaş eşit okuma hakkına sahiptir. bir insan inançlı diye imam hatip lisesinde okuyor diye önünü kesmeniz öncelikle insan haklarına sonra anayasa ve en önemlisi laiklik ilkesine aykırıdır. laik nesiller yetiştireceğiz diyerek laikliği ihlal etmek ayrı bir ironidir.

ayrıca imam hatip liselerinin birinin arka bahçesi olma sebebini sağlayan bu katsayıdır. siz birilerini sistemin dışına itelerseniz onlar akacak mecralar bulur ve birileri onları savunduğu zaman peşine düşerler. ne yapmalarını beklerdiniz? sizi birisi okula almayacak veya başörtüsü diyerek okuldan atacak veya bunu savunacak ve insanlar kendine cephe almayacak mı? demokrasi demek insanların isteklerine göre davrandığını düşündüğü partilere oy vermektir. tabi ki kendilerini destekleyenlere oy verecekler. kendilerine düşmanlık edenlere oy verecek kadar gerizekalı kim var dünya da? imam hatiplileri birilerinin kucağına oturtan öküzleri suçlamak yerine onlara o kucağı açanları suçlamak en kolayı.

birileri hala demokrasiyi anlayamamış. ben ne yaparsam yapayım bana oy versin insanlar diye bekliyorlar. sen ne kadar ekmek verirsen vatandaştan o kadar köfte alırsın. son gün ekmek dağıtır gibi yaparsan kimse seni ciddiye almaz.

siz büyük çoğunluğu müslüman olan bir ülkede dindarları okullara almazsanız ve buna kim engel olursa onun yüksek oy almayı beklemesi aptallıktır. ancak kendi kuyusunu kazan parti bu konuda itiraz edebilir. hadi delikanlıysa çıksınlar, karşı çıksınlar. ancak aracı sivil toplum kuruluşlarıyla itiraz edebilecekler. ordu olsaydı bir yüzeysel darbe yapabilirdi. ama demokrasilerde imkansız.

edit: bu arada bazıları dindarların ağzına bal çalmak diyerek saçmalamış. demokrasiler halkın istediğini sike sike yapma rejimidir. hala akp'ye oy verilmesini akıl dışı bulanlar önce türban düzenlemesine itirazları üzerine ne kadar oy kaybetmişler bakmak lazım. insanları akp'ye iteleyip onu seçtiler diye suçlayamazsınız. aynı düzenlemeleri siz yapın sizde oy alırsınız. ne anlamsız tartışmalar sürüyor. tabi ki partiler oy almak için milletin ağzına bal sürecek. istediğini yapacak. halka muhalif şekilde olup oy beklenir mi?
düz liseye bir darbe dahadır. imam doktor, imam mühendis, imam hakimlere pupa yelkendir.
olan hayallerini isimsizler mezarlığına gömen bize oldu.
laik ve anti-laik durumun di$inda, yillardir kapitalist devlere ucuz ve kalifiye is gucunu pe$ke$ ceken egitim sistemi icin sadece kucuk bir makas hareketi. egitim gibi iradeye enjekte edilemeyecek, herhangi bir $ekilde hakki elden alinamayacak ozgurlukler bu ulkede zaten yeteri kadar engellenmeye cali$ildi. siz bilir misiniz ki, bir zamanlar bu ulkede anadolu teknik liselerine sinav ile girilirdi? sinav kalkti, universiteye geci$ler engellenip onlisans goz boyamasi ile devlerin ihtiyaci olan ara eleman ihtiyaclari kapatildi. bir muhendis kadar yetenekli ama bir isci kadar az para kazanan bir cali$an. Nihayetinde bo$una degil televizyonda donup duran, Koc holding meslek liselerini seviyor reklamlari.