bugün

yök ün katsayı problemini çözmesi

eğitim gibi hayati bir mevzuda insanların önüne engeller, sınırlar konulması şüphesiz kötü birşey. insanların tercihleri hayatlarının her döneminde değişebileceği gibi özellikle 14-15 yaşlarında ve ailelerin ciddi etkisi altında verilmiş kararlarda, değişimlere çok daha sık rastlanır. böyle bir durumda devletin yapması gereken de insanların yeni bir gelecek kurmalarının önünü açmaktır. bu anlamda her türlü katsayı elbette kaldırılmalıdır. eğitimde belli bölümler/alanlar(türkçe-matematik veya sayısal gibi) elbette zorunlu ancak kendini zorlayıp bulunduğundan daha farklı bir alanda başarı gösteren birey sırf farklı bir alanda olduğu için engellenmemeli, bu insan haklarına aykırıdır. düşünün bakalım; aslında bilgisayar mühendisi olan bir adam var ve çıkıp x takımındaki tüm futbolculardan daha iyi futbol oynuyor. şmdi ne yapacağız? bu adamın aslında futbolcu olmaması, herhangi bir takımın altyapısından yetişmemesi onun takımdaki tüm futbolculardan daha iyi futbol oynadığı gerçeğini değiştirir mi?

veya sayısal puan türünden sınava girdiniz bir bölüm kanadınız, okuyorsunuz ama aslında türkçe öğretmeni olmak istediğinizi farkettiniz, hazırlanıp sınava girdiniz ve kazandınız. bunda yanlış olan ne var? herhangi birinin hakkını mı gaspettiniz? hayır, sadece çabalayarak yıllarca o alanda eğitim gören insanları geçtiniz yani onlardan daha başarılı oldunuz.

yani yapılan itirazlardan zaten belli oluyor; bazısı 'ya beni geçerlerse' endişesinde, anlıyorum ama hak vermem mümkün değil. bazıları ise konuya ideolojik yaklaşıyor, şahsen hazzettiğim bir davranış değil. meselelere, insanlara yönelik yarar ve zararlarına göre değil de kendini yakın/uzak hissettiği siyasi partilere göre yaklaşan tavır objektif olmaktan uzak olduğu kadar zararlı da.

tabi yapılacak uygulama tarafsız olmalı. şu anki siyasi parti her ne kadar o açıdan pek güvenilir bir izlenim veremese de sadece belli bir zümreye kıyak geçmek için değil insanların, fikirlerindeki, ideallerindeki, geleceğe dönük planlarındaki değişimleri hayatlarına yansıtabilmelerine yardımcı olmak için yapılmalı.