bugün

yök' ün okullar arasındaki farkını kaldırmak amacıyla 21 temmuz' da hakkında görüşme yapacağı unsur.
ticaret meslek lisesi mezunu olarak katsayı denen illet yüzünden üniversiteye gidemeyişimden sonra bu haberi görünce gözlerim dört açıldı desem yeridir. bunun böyle olmasında en büyük paya sahip refah partisi ve postmodern darbeyi yapanlardır. imam hatip mezunları üniversiteye girmesin diye katsayıyı getirdiler kurunun yanında yaşı da yaktılar, aradan geçen sürede ne değişti de ne oldu da birden katsayı kaldırıldı? bakalım şimdi ne olacak merakla bekliyorum.

ntv.com'dan haberin özeti;

YÖK Genel Kurulu, 2010'da uygulanmaya başlayacak üniversiteye girişte yeni sistemin ayrıntılarını açıkladı. YÖK, 1998 yılından bu yana uygulanan katsayı farkını kaldırdı.

1998 yılından bu yana meslek lisesi mezunları kendi alanlarından başka bölümleri tercih ettiklerinde katsayıları 0.3'le çarpılıyordu. Diğer liselerde okuyanların katsayıları ise 0.8'le çarpılıyordu.

YÖK'ün yeni aldığı karara göre, bütün adayların katsayıları 0.15'le çarpılacak. Böylece, meslek lisesi mezunları alanları dışında tercih ettikleri bölümlere yöneldiklerinde herhangi bir kayıpları olmayacak.
(bkz: yok boyle bir sey)
(bkz: katsayi)
türkiye'nin yıllardır çözemediği problem. gençler 3 saatte 180 soru çözdüren devlet büyüklerimiz yıllardır bu sorunu çözmek için adam gibi toplanıp konuşmayı bile denemediler.

burası türkiye, akp ile gelen bu karar onların yerine gelecek başka siyasi parti ile değiştirilecektir.

benim anlamadığım bir durum var. hepimiz liselere giderken bu liselerin avantaj ve dezavantajlarını bilerek gidiyoruz. liselerin amaçları belli ve neden bu kat sayı farkından dert yanıyorsunuz? madem adam gibi bir bölümde okumak istiyorsun o zaman git normal bir liseye. sende yararlan benim gibi 0.8 kat sayısından.

şimdi kimse ahkam kesmesin, lise tercih ederken daha küçüğüz falan diye. biz türkiye'de yaşıyoruz ve yıllardır var olan bu sistemden habersizim diyecek genç bireye de sana müstahak diyebilirim.
madem tıp seçmeye niyetin vardı, ne pok yemeye imam hatip okudun gittin meslek lisesinde torna tesviye okudun döküm okudun abe yavrucugum denilen olayın baş sorumlusu. (bkz: her bişey yökden var oluyor)
öğrencilerin gelecek hayatları hakkında ciddi kararlar vermeye ta orta öğretimden başlamaları gerektiğini gösteren ösym kuralıdır ki bence çok da doğrudur.olayı sadece imam hatiplerle sınırlandırmamak lazımdır.fen lisesi okuyan bir öğrencinin, lisenin son günlerinde aniden sosyal bilimlere yönelip eğitimine o yönde devam ettirmeye karar vermesi,hem o güne kadar sosyal bilimler eğitimi almış öğrencilere hem de o an onun yerine fen eğitimi alabilecek bir kişiye haksızlık değilmidir.mühendislik okuyacaksan imamhatipte ,avukat olucaksan meslek lisesinde ne işin vardır.madem katsayı gereksizdir o zaman meslek liseleri,imam hatip liseleri ve liselerdeki bölümler de gereksizdir.herkes aynı eğitimi alıp, aynı dersleri görüp eşit katsayıda sınava girmelidir.
Katsayı kalksın diyen adam kendi savunmasını haksızlık olarak nitelendiriyor.
Katsayı kalkmasın diyenler ise, zaten onlar serseri tipli kazanamazlar ne gereği var veya o okula gitmeden önce katsayı yoktu şimdi yırtık dondan çıkar gibi çıkmasınlar diyor. v.s v.s v.s..

Kimin ne söylediği önemli değil ben sadece kendi düşüncelerimden önce bunlarıda belirteyim dedim.
Şimdi gelelim konuya,
-Meslek liselerine giden öğrenciler kimseyi korkutmasın (düz ve anadolu liselerine sesleniyorum burada) ne yazık ki bir tıp fakültesi veya hukuk fakültesi kazanacak seviyede değiller. Burası aşikâr..
- Sözel bölümden öğretmenlik kazanma ihtimalleri var. Ben bunada inanmıyorum. Meslek lisesi öğrencilerinin tabir-i caizse takır takır sözel soruları yapabildiğini sanmıyorum. (istisnalar hariç)

Yani buradan anlayacağımız sonuç meslek liseleri kimseleri korkutmasın.

Gelelim imam Hatip Liselerine;
işte herkezin korkması gereken yer burası..
-Erkek öğrenciler genelde imam oluyorlar o yüzden erkek öğrencilerin öss'yi sallayacağını sanmıyorum.(istisnalar hariç)
-Kız öğrenciler, gerçekten sözel bölümünden tercih yapacak olan öğrenciler için en büyük tehlikedir.
-Bir kaç dershanede rastladım bu kızlar edebiyat ve tarihi neredeyse tamamını yapıyorlar. Tek sorunlu olan dersleri mat-1 kalıyor.

Varacağımız sonuç, eğitimdeki fırsat eşitliğini öne sunmak olur ama oda saçma, özel üniversiteler sağolsun. *
Tek birşey söyleyebiliriz. Bu katsayı kalklar, kalkmalı mı, kalkmamalı mı diye tartışılmamalı.. (gereksiz)
Danıştay kalkmasını istiyor. Yök dava açıyor bu davayı onaylıyacak olan yer yine danıştay olduğu için gereksiz tartışmalardan kaçınalım arkadaşlar.
Diyeceksiniz ki hani hakkımızı savunacaktık v.s v.s

Burası Türkiye demek istiyorum. Başka sözede gerek yok heralde.
HiÇ GEREK YOK KALSIN... ÇÜNKÜ MESLEK LiSESi MEZUNUNA ÜNiVERSiTE REEL BiR VAKIA OLARAK(SOSYO-KÜLTÜREL) ÇOK FAZLA VE LÜKS..."ADALET iNSANLARA HAKETTiĞiNi VERMEKTiR" PLATON...
bence bu katsayı denilen şeyi tarihin tozlu sayfasına gömmeliyiz. bu olay resmen bir adaletsizlik ya. 21. yüzyıldayız eşitlik herşeyden önemli ve bizim ülkemizde eşitliğe en önem verecek kurumların başında gelmesi gereken danıştay eşitliğe karşı çıkıyor bu nasıl mantık ben çözemedim. resmen gençliğin hayatıyla oynuyorlar, burada bir ülkenin geleceğini mahfediyorlar, dolayısıyla da milletimizin muasır medeniyetler seviyesine çıkmasını engelliyorlar.
kesinlikle ortadan kaldırılması gereken bir problem.
yök'ün son kararı ile kaldırılacak çifte standart.

(bkz: 28 şubatçılar rahatsız)
şimdi imamlara kalkıyormuş, şeriatın gelmesi kesnileşiyor, yazık...
Ülkemizin güzide meslek liseli öğrencilerine karşı yapılmış olan,öğrencilerimizin yeteneklerini göz ardı ederek ülkemizin ekonomisine milyon dolarlarca zarara iten bir aptalca oyundur.
bir sayının katıdır. adı üstünde kat sayı.

lise biteli çok oldu şimdi katsayı uygulaması var mı, bilen arkadaşlar bi yazabilir ya da mesaj atabilir mi öğrenci arkadaşlar var ona göre yönlendireceğim. mesela imam hatibe gitse herhangi bir bölümü seçse puan kırılıyor mu eskisi gibi...