bugün

yarı geyik, yarı insandır.
kuzey amerika yerlilerinden algonquin kabilesinin efsaneleri arasında yer alırlar. bu mitlere göre wendigo son derece kızgın bir hava ruhudur. insanları yemek gibi bir huyları vardır. çok hızlı hareket ederler öyle ki efsaneye göre koşarken (yada süzülürken, hangisini tercih ederseniz) ardındaki hava akımı tutuşurmuş. ilginçtir, kalbi tamamen buz kaplıdır ve onu öldürebilmeniz için kalbini eritmeniz gerekir. aynı bayağı bir uzak komşusu kocaayak (yeti) gibi...
supernatural'da anlatılan efsaneye göre hikayeleri hep aynı şekilde başlar.

çok sert geçen bir kış, açlık, yamyamlık.

ve derler ki insan eti yediğin zaman özelliklerini de kendine katarsın, hız, güç, ölümsüzlük. zamanla eski varlığını kaybedersin, şeklin, ruhun bozulur. bir demon'a dönüşürsün.

işte wendigo böyle oluşur, başka bir varlığa dönüşür, yıllarca yaşar, insanlardan beslenir.
world of warfcraft'ta bolca bulunur bunlar.
stephen king'in hayvan mezarlığı kitabına da konu olmuştur.
amerika yerlilerince Windigo, Weendigo, Windago, Windiga, Witiko, Wihtikow gibi isimlerle de bilinen totemi olan bir ruh. hava ruhu olarak bilinir. hızlı hareket ederek insanları yediğinden, yamyam olarak da bilinebilir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Wendigo
http://supernaturalfanwik...etpaint.com/page/Wendigos
görsel

--spoiler--
kendisine supernatural ın 1. sezon 2. bölümünde de rastlıyoruz.
görsel
görsel
--spoiler--
wihtigo da denilen sendromdur. hastada, insanları bitiren işkence eden bir iblis tarafından işkenceye uğrayacağı korkusu vardır
Güney ile Orta Amerika yerlilerinin mitolojisinde insan etiyle beslenen orman yaratığı. Amerikan yerlileri, Kelt'ler, Eski Türk'ler gibi medeniyetler her varlığın özde bir tin (ruh) olduğunu düşünmüş ancak Amerika'ya zamanla egemen olan ingiliz ve ispanyol'larla birlikte de wendigo bozulup dönüşüm geçirmiş bir yaratık mitine bürünmüştür.
Eski Amerika yerlilerinde bazı kabileler ve Afrika'daki kabilelerin çoğunluğu için insan yemek oldukça doğal bir davranıştı. Özellikle eski Güney Amerika'da başarılı bir kabile şefi, kendi oğulları tarafınca yenirdi. Çünkü yerlilerin inançlarına göre bir varlığın eti yenildikçe onun özellikleri kazanılırdı. (Eski Türk'lerin savaşlardan önce boğa yemeleri gibi) Ancak insan etini haksız yere ve çok yemek kişinin zamanla vahşileşmesine neden olurdu. işte wendigo da böyle oluşurdu.
Efsaneye göre wendigo ormanlarda, dağlarda ulaşımı zor yerlerde yaşardı. insanları avlar, yuvasında baş aşağı asıp canlı kalmaları için de sürekli besler. Avlarını canlı canlı yer. Rüzgar kadar hızlı koşar, istediği herkesin sesini bire bir taklit eder ancak görünümü yarı geyik yarı insandır. Başka mitlerde de kurumuş bir ağaç gibi, şeklinde tasvir edilir, lakin kıllı ve pençeli.
Wendigo'yu çıplak elle öldürmek imkansızdır. Ölü taklidi yapmak işe yarayabilir lakin wendigo'nun dünyanın son gününe değin bekleyebileceği rivayet edilir. Wendigo'yu öldürmek için tam kalbinden yakmak ya da kızgın demir sokmak ya da kızgın yağ dökmek gerekir.
Grimm dizisinde Yamyamdırlar ve yanmış et kokulu bir nefes kokuları vardır. Değişim geçirdiklerinde vücutları beyaz tüyle kaplanır, iğne gibi sivri dişleri çıkar ve tırnakları da uzun pençelere dönüşür. Ayrıca diğer Wesen’lerin aksine, Wendigo’lar değişime uğradıklarında sesleri de değişir; yüksek perdeden ince bir ses olur.
Aslında kurt adam değil de doğa ruhları gibi birşeydir orjinalinde zaten sadece rüzgardan oluşur "beyaz adamlar" Amerika ya gidince birden bu rüzgar bedenli canlı kıllı ayı ve insan melezi gibi birşey oluyor

Benzeri efsaneler antik mısır,hindu,çin ve eski Türk masallarında görülmektedir.
oburluk, bencillik ve aşırı derecede sahip olma hırsını yeren bir kızılderili efsanesi.
Ayrıca kızılderili efsanelerinde yediği şeylerin gücüne ve yeteneklerine sahip olabilir.
kuzey kanada bölgesinde yaşadığı düşünülen mitolojik bir karakter. kuzey amerikalı anişinaabe kızılderilileri, insan eti yiyen bir kişinin wendigo'ya dönüştüğüne inanır. bu mitolojik karakter, insan eti yiyemediği zaman açlığını yosunla giderir ve tek başına yolculuk eden gezginleri takip ettiği söylenir.