bugün
- ayağıma masaj yapacak bir sözlük erkeği bulamamak8
- türk dizileri dünyayı ele geçirdi8
- anın görüntüsü26
- izmir bombası4
- bana onu sormayin15
- bana onu sormayin tatlışlığı11
- gunluklerim aylik olmus15
- 2000 model porche 9114
- iltica27
- kartoncuya zeytin dalı uzatmak7
- kılık kıyafetle uğraşan zihniyet17
- biri bana acil kahve4
- yeni kullanıcı adlarını ve feykleri takip edememek4
- bana onu sormayin'a zeytin dalı uzatmak2
- sözlüğün en seksi en güzel hatunu5
- sarapci koala hatayi6
- ciddi ciddi yulaf yiyen insan2
- sözlük yazarlarının engellediği yazar sayısı6
- yarragi olan adam9
- 26 nisan 2026 galatasaray fenerbahçe maçı2
- oyun dünyasının unutulmayan kadınları8
- allah'ın çocukları olarak insanlık4
- anın üzücü görüntüsü3
- ruyada cansu dere'yi görmek3
- game of thrones taki kerhaneci12
- yasin kolun tutuklanması3
- günün yorumu3
- sözlük kızlarının sözlüğü adam etmesi10
- sizi sözlükten soğutan yazar gerçek dostunuzdur6
- fatma betül sayan kaya51
- fal bakabilen dünyalar tatlısı yazarlar10
- kemalistler iktidar olursa yapacakları ilk icraat10
- doğum yapmanın hücreleri 11 yıl yaşlandırması4
- silvermist15
- sözlükte tanıdığınız en iyi kişi24
- patlak tekerleğe bijon anahtarı uzatmak3
- cemil tugay akp'ye katılırsa olacaklar4
- ingiliz valisi ile gizlice buluşan cb adayı ekrem5
- yobaz kudurtan kıyafetler6
- ak partililerin apoya villa yaptırması11
- cevheri güven3
- fon vurgunu akpli seçmene nasıl anlatılıyor3
- yarayı ateşle dağlamak2
- keşke benim olsa denilen şeyler8
- chp'li cb adayının çin de fuhuş'tan yakalanması5
- sözlük kızları göreve7
- 60 yaşında diskoya giden adam7
- ak parti'nin halk düşmanı uygulamaları top 54
- yogartiksen11
- zulüm2
alevi olan, türk lere denir.
davranış ve felsefe bakımından türkiye de bulunan diğer
etnik , ve kültürel alevilikten ayrıştırılmaktadır. her biri farklıdır.
kısaca alevilik islam dini açmazlarına karşı duruştur.
(bkz: kürt alevileri)
(bkz: arap alevileri) (bkz: nusayri)
(bkz: şiilik)
davranış ve felsefe bakımından türkiye de bulunan diğer
etnik , ve kültürel alevilikten ayrıştırılmaktadır. her biri farklıdır.
kısaca alevilik islam dini açmazlarına karşı duruştur.
(bkz: kürt alevileri)
(bkz: arap alevileri) (bkz: nusayri)
(bkz: şiilik)
kısmen doğru olmakla beraber nusayrilik, kürt aleviliği ve türk aleviliği arasında belirgin farklar yoktur. şiilikle çok keskin hatlarla ayrılır ama bilimsel olarak şiiliğin içerisinde değerlendirilir.
türkiye'de sayıları 20 milyondan fazladır.
ne nusayri, ne şii ne de caferidirler. her ne kadar imam cafer'in kolundan geliyor olsalar da. yanlış bilmiyorsam alevilerin arasından var olan bir grup bektaşilerle biraz problemler de yaşadı. anadolu aleviliğinin birden fazla versiyonu var. bunu alevi olan bir dostumda dile getirmişti.
bunlar farklı bir ekol. tasavvuf ağırlıklı. şia gibi akaidleri yok sanırsam. zaten şialarla araların çok keskin hatlarla çizili farklar var. bir tek imamet olayında ittifak ediyorlar. bir de velayet meselesinde.
bunlar farklı bir ekol. tasavvuf ağırlıklı. şia gibi akaidleri yok sanırsam. zaten şialarla araların çok keskin hatlarla çizili farklar var. bir tek imamet olayında ittifak ediyorlar. bir de velayet meselesinde.
can'dırlar. türk milliyetçiliği siyasetinin en büyük hatalarından biridir alevileri kaybetmek.
imam cafer'den geldiğini iddia eden horasan türkleridir. felsefeleri genelde kuş, çiçek, böcektir. hepimiz kardeşiz, insana yaradandan ötürü saygı duy gibi felsefeleri vardır fakat ölümüne sünnilerden nefret ederler. osmanlı iran ile savaştığında bizi arkamızdan vuranlar aynı horasan türkleridir. sonra adı ''yavuz alevileri katletti'' olmuştur. ben olsam kökünü kazırdım. devlete ihanet ha? neyse efendim bizim ana tarafı da bunlardandır. gerçek müslümanlıktan ve sünnilerin çelişkilerinden bahsederler fakat zerre kadar islamla alakaları yoktur. namaz kılmazlar genelde, ramazanda da oruç tutmazlar(genel olarak). hz. ali cami'de şehit edildi diye camiye gitmeyenleri mevcuttur. bağlama eşliğinde semah dönerler. giderler mustafa kemalin fotoğrafına dönüp secde ederler. sonra vay efendim sünniler şirk koşuyor. ha bunların içinde çok çok az güzide bir grup da vardır. hz. Ali'nin izinden giden. babamın karşılaştığı manzarayı anlatayım.
doğu illerinden birinde elektrik direği dikerken, alevilerin toplanıp kur'an dinlediklerini görür. kur'an okuyan uzun sakallı ve sarıklı dedeye kıraat bittikten sonra: ''dede siz alevi misiniz? diye sorar. dede başlar ağlamaya ve şunu söyler: ''ben gerçekten alevi olsaydım kur'anı yüzünden değil ezbere okumalıydım, der. yani kur'an ışığında ve peygamber izinde giden aleviler sözlerimden münezzehtir.
doğu illerinden birinde elektrik direği dikerken, alevilerin toplanıp kur'an dinlediklerini görür. kur'an okuyan uzun sakallı ve sarıklı dedeye kıraat bittikten sonra: ''dede siz alevi misiniz? diye sorar. dede başlar ağlamaya ve şunu söyler: ''ben gerçekten alevi olsaydım kur'anı yüzünden değil ezbere okumalıydım, der. yani kur'an ışığında ve peygamber izinde giden aleviler sözlerimden münezzehtir.
(bkz: kızılbaş/@protest sanayici)
başlığı açan da buraya aleviliği türklükten ayrı bir şeymiş ya da türkten başka alevi varmış gibi yazan da ayrı maldır.
aleviler çepni kökenli türklerdir. k*rtler vs alevi olamazlar.
aleviler çepni kökenli türklerdir. k*rtler vs alevi olamazlar.
bazı yerlerde * abdal, tahtacı isimleriyle de anılırlar. akdeniz yöresinde ki bahşi türkmenlerinin de zamanında alevi inanca bağlı oldukları söylenmektedir.
(bkz: Şeyh hasan)
(bkz: Şeyh hasan)
Alevilikte ırk ve millet ayrımı yoktur. Bölgesel olarak farklı nitelendirilebilir yanlız bu şu ırktan alevi bu ırktan alevi demek aleviliğin özüne ters bir durumdur. Anadoluda yaşayan aleviler siyasi baskı sonucu kendilerini ulaşımın zor yapıldığı yüksek bölgelere atmışlardır ve diğer toplumlarla evlilik yapmayarak kendilerini kapalı bir gruba çevirmişlerdir. Bu topluluğa kızılbaş denilmektedir. Şehirde yaşayanlara ise Bektaşi denmekteydi yanlız artık günümüzde hepsine alevi denilmektedir.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar