bugün

kendisi hakkında ben tanım yapmayayım. sözü kareem abdulcabbar'a bırakalım. ne diyor nba tv'de büyük usta tim duncan hakkında:

"tim duncan is excellent"

e üstüne de birşey söylemek ayıptır.

(edit: ah be güzel kardeşim! sen tim duncan'ı tam bilmiyorsun tabi. yaş tutmuyor sanırım. hep böyle dede miydi zannediyorsun duncan'ı? izle bak elinde onca imkan var. gençliğini izle. mükemmel diyor koca abdulcabbar sen ordan "öehh" diyorsun.)
tamam abi mükemmele yakın bir fundamentalın var. tamam abi durdurulman için hakikaten çaba gerekli. ama sıkıcısın. renksizsin. git biraz kevin garnetten ders al. onunla takıl arkadaş ol dicem ama iversonla kankaydın sen o bile düzeltemedi seni.
nba tarihinin gördüğü en efendi ve en buz adamı, bay fundamental. 5 yüzük sığdırdığı koca bir 19 yılı geride bırakıp emekliye ayrıldığını açıkladı ve bir de mektup yazmış. oradaki cümleler de karakterini tekrar anlayabilirsiniz. şöyle buyurmuş üstad:

"19 yıl önce kariyerim hakkında bir senaryo yazmam istenseydi, bu yolculuğu hayal bile edemezdim. Bu yolun sonunda geriye dönüp tecrübelerime hayranlık hissiyle bakıyorum. Kariyerimde en çok taraftarları, çalıştığım antrenörleri ve beni itip salona çeken insanları özleyeceğim. Takım arkadaşlarım ve hatta rakip takım oyuncularıyla ömür boyu dost kalacağım. Kariyerimdeki iniş ve çıkışları paylaşan ailemi ve yakın arkadaşlarımı saygıyla anacağım, en çok da çocuklarımın büyümesini ve beni maçlarda izlemesini sevgiyle hatırlayacağım. Yıllar boyunca gösterdiğiniz destekten dolayı San Antonio kentine ve dünya genelindeki taraftarlara teşekkür ederim."
97 draftindan beri dikkatle ve saygiyla takip ettigim oyuncudur. Popovic kendisi ile ilgili anisini soyle anlatir.
Draft seciminde 1 numara bize aitti, bir kac oyuncu ile gorusuyorduk. Sira duncan ile gorusmeye geldiginde, kendimizi okyanusun kenarinda bira icerken bulduk. Elimizde biralar ve tum gun edilen koyu sohbet. Ayrilma vakti geldiginde bir seyi farketmistik, tum gun hic basketboldan konusmamistik. Onu sececegimizi ayrilirken kendisine soyledim ve sectik.
Popovic bu sene yaptigi aciklamada, ne zaman emekli olacaksiniz sorusuna; duncan ne zaman birakirsa ben de o gun birakacam demistir.
Kendisi gozumde bir basketbolcu degil, hayatini ve goruslerini hayatima yansitmaya calistigim bir rol modeldir.
Basarilarini saymak burada gereksizdir. Ama benim gozumde tarihin gordugu en iyi 4 numaradir.
Adini hatirlayamadigim bir caylak anisini anlatiyor duncan ile ilgili: Mactan once bana duncan'i tutacaksin dediklerinde cok heyecanlanmistim. Elimden gelen herseyi sahaya yansitip onu durduracagima inaniyordum. Mac basladi ve ben gayet iyi is cikardigimi dusunuyordum. Mucade ediyor, ribaund aliyor, savunuyordum duncan'i. Mac bittiginde nasildim diye kocuma sordugumda bana istatistik kagidini uzatti. Duncan'in 27 sayi 16 ribaund 4 asist ve 3 blok ile tamamladigini gordum. O gun ona saygim daha da artmisti diyor.
Bu adam hakkinda yazilacak o kadar cok sey var ki.
Kendisinin biraz sonra maci var. Onu izleyip uyumak en iyi gun sonu olacak.
21 numara denilince akla gelen, San Antonio Spurs'un yıkılmayan ve tek kalan kulesi.

diğeri:

David Robinson'du. (bkz: twin towers)

2013'te Gregg Popovich'in hatası(salaklığı) nedeniyle finalde şanssız bir şekilde elendiler.

rakip yine Miami Heat.

ve artık 2014'te o şampiyonluk yüzüğü gelmeli !
NBA'de oynayan aslen amerikalı olmayan, Virgin adalarından olan, ama amerika milli takımında da forma giyen SanAntonio Spurs'un has ve as oyuncusu. Yetenegi ve teknigi ile dunyanın gelmiş geçmiş en iyi uzun forveti olması beklenen super yetenek.
gregg popovich tarafından yao ming'in yerine, all star 2011 batı karmasının ilk beşinde çıkmak için seçilen basketbolcu.
son 10 yıldır izleyebildiğime gerçekten şükrettiğim oyuncu.

karl malone'un ne kadar iyi olduğunu söylediler bana yıllarca. o sıralarda ttim duncan benim görmediğim ilk şampiyonluğunun üzerine iki tane daha koymuştu gözlerimin önünde. finallerin en değerli oyuncusu ödüllerinden de 3 tane vardı artık evinin salonunda.

pas yeteneği boyuna göre kusursuzdu. şut stili bloklanması zor olmasının yanında olumlu sonuçların olmasını da sağlıyordu. post oyunları falan filan... tim duncan'ın temel basketbol bilgisini ve yeteneğini sayfalarca düzmenin bir alemi var mı?

tim duncan kral james'in karşısında şampiyonluk yüzüğünü taktıktan sonra benim de imkanlarım artmıştı. yıllarca forumlarda okuduğum karl malone'un izleyebildiğim kadar maçını izledim. duncan'ı izlemiş biri olarak beni çok fazla etkilemedi. oyun kurucuya dayalı oyunundansa duncan'ın topu aldığı herhangi bir pozisyondan mutlaka olumlu birşeyler yaratmasını tercih ettim.

spurs yıllar sonra zirve adayı olarak mücadele ediyor ama duncan kariyerinin en kötü sezonunu geçiriyor. istatistiklerinin yanında oyunun da aşırı bir yavaşlama var geçen yıla göre. eskisi gibi şevkle çıkmıyor çemberden seken topları almak için. belki de bu yıl all-star'da ilk beş oylamasından galip bile çıkamayacak.

ama ben duncan'ı sahada her gördüğümde nba tarihinin en iyi dört numarasını canlı canlı izleme fırsatını bana verdiği allah'a şükrediyorum.
22 mart 2013 san antonio spurs utah jazz maçı'nda aldığı 16 ribaund ile nba tarihinde en fazla ribaund alan 13. oyuncu olmuştur. dünkü performansı ile shaquille o'neal'ı geride bıraktı.

nba tarihinde en çok ribaund alan oyuncular:

1. wilt chamberlain - 23,924
2. bill russell - 21,620
3. kareem abdul-jabbar - 17,440
4. elvin hayes - 16,279
5. moses malone - 16,212
6. karl malone - 14,968
7. robert parish - 14,715
8. nate thurmond - 14,464
9. walt bellamy - 14,241
10. kevin garnett - 13,820
11. wes unseld - 13,769
12. hakeem olajuwon - 13,748
13. tim duncan - 13,113
14. shaquille o'neal - 13,099
allah nazardan korusun. Akıyor bu gece. #21 #direntimduncan sorumluluk yıktılar adama resmen. Biraz diğerlerinin yardımcı olması gereken adam.
basketbolun karakter olarak ergün penbe'si.
kariyerinin sonuna çok yaklaşmış efsane 4 numara. kariyerine en kötü bir konferans finaliyle devam edebilirdi.

(bkz: çok üzülüyorum bu çocuğa)
enterasan bir biçimde yanlış oyuncular ile karşılaştırılan oyuncudur. hele ki dirk nowitzki ile karşılaştırılması çok daha enterasandır. sokakta beraber oynayan arkadaşları da bilirlerki, basketbol sadece tek yönlü bir oyun değildir. sadece şut ile bu oyunu oynamazsınız. bu işin birde oyunu bilme ve savunma kısmı vardır.
ayrıca nowitzki'nin bir videosunu yapsanız bol bol el üstünden ve üçlüğün gerisinden attığı şutları görürsünüz. arada birde göğsüne vurduğu yumruklar; amma velakin işte o kadar. tim duncan'ın videosunda ise, post-up hareketleri, doğru zamanda doğru kişiye verilen paslar, ayak oyunları, içeri drive eden oyuncunun nerede karşılanacağı, hakeem'i hatırlatan fakeler, bire bir savunma, box out vs vs vs... görürsünüz ki, kendisi bu sebeplerden dolayı basketbolu bıraktığında hall of fame olmama ihtimali yoktur. nowitzki'nin hall of fame olma ihtimali bile şaibelidir.

etrafında ki oyuncular konusu ise çok daha enteresandır. hadi coach desek neyse ama takım arkadaşları? dirk nowitzki michael finley, steve nash ve antawn jamison ile beraber oynamıştır. ki bu oyuncular dirk ile beraber oynadıklarında kendi oyunlarının zirvesindelerdi. unutmadan bu oyunculardan michael finley 2007 senesinde* spurs ile duncanla beraber şampiyonluk yaşamıştır.
eskisi gibi olmasa da yine nba'in en iyi uzunudur. düşünün ne kadar iyi bir oyuncu. geçen yıl lebron'dan birkaç talihsiz blok yedi ama yapacak bir şey yok.
dün gece 1-0 geride oldukları clippers deplasmanında 14/23 gibi bir isabetle 28 sayı 11 ribauntluk performans sergileyerek maçın alınmasında başrol oynamış old star. 39 yaşında gençlere hala taş çıkarmakta ve nasıl oynanması gerektiğini göstermekte kendisi.

basit hata yapılmazsa turu geçeceklerine inanıyorum.