bugün

ed harris'in oyunculuğuyla göz doldurduğu filmdir.* karakterler ve oyuncu seçimleri çok iyi olsa da vasatın üstüne çıkamamıştır bu film. *
izlenesi film.
anthony hopkins ve nicole kidman ın başrollerini oynadığı bir film.
film de aslında zenci bir aileden gelen antony hopkins in yıllarca bunu hep gizlediği anlatılıyor. iyi bir film olmamakla beraber oyunculuklar iyi.
bence mükemmel bir film...hopkins ve kidman'ın ilişkilerinin sakin ve hafif bir şiirsel yaklaşımla anlatıldığı philip roth'un aynı adlı romanından aktarılmış hoş bir film...
filmde anthony hopkins in oynadığı Coleman Silk karakterin gençliği wentworth miller ** tarafından canlandırılmaktadır.
belli bir noktadan sonra tahammül edemediğim, yüklüğün içinde başımı dizlerimin arasına sıkıştırarak insanlıktan tiksinip ağlama hissi yaşamamı sağlamış film. peki neden böyle bir his sağlatmıştır? ulan bütün öküz kızlar bize mi denk geliyor be? biz de fitzgerald okuduk, biz de 20'lerin jazz plaklarını bulamasak da mp3'lerinden dinledik, psikolojisini çözümledik! ulan nerde hata yaptık biz böyle şiir gibi derinliği olan bir tane hatun çıkmıyor karşımıza? ya bırah ya sıçayım böyle dünyaya ben!

günler sonra gelen edit: tamam lan tabii ki fitzgerald'ın da jazz'ın da o context içinde bir anlamı var ama ne var lan ne fark eder?
film başlarken mi geçiyordu bu replik yoksa içinde mi hatırlamıyorum ama güzel bir vecizesi vardı:

erkeklerin yapabileceği tüm hataları genellikle seks hızlandırır.
nicole kidman'ın etkileyici güzelliği filme çok şey katmış.

--spoiler--

abd'nin en prestijli üniversitelerinden birinde iyi bir kariyeri olan coleman silk seçkin bir profesördür. bir temizlik işçisiyle olan evlilik dışı ilişkisi ortaya çıktığında, 50 yıldır en yakınlarından bile sakladığı bazı sırlar ortaya çıkarak hayatını alt üst etmek üzeredir.

arkadaşlık ettiği yazar nathan zuckerman, silk'in ilişkisi üzerine eğildiğinde tüm bu sırlar yavaş yavaş ortaya çıkmak durumunda kalır. silk'in bilinenden çok daha farklı bir kişisel tarihi olduğu çarpıcı bir şekilde kendini belli eder.

--spoiler--
bir philip roth romanı. bahsedilen film bu kitaptan uyarlamadır. çok dikkatle okunmalıdır. mümkünse amerikan kültürü hakkında biraz bilgi sahibi olunması okurken çok faydalı olacaktır.

(bkz: mulatto)
(bkz: racial passing)
(bkz: one drop rule)
(bkz: g i bill)
(bkz: indentured servitude)
Bir kitap okursun, o seni başka bir kitaba yönlendirir. insan yarası'ndan bu şekilde haberim oldu. Filmi de varmış. Ama önce kitabını okuyup ardından izleyeceğim.
ayni zamanda enfes bir kamelot sarkisidir.
güncel Önemli Başlıklar