bugün

ateistler biran önce edinmeli bundan.
sadece semavi dinler ekseninde düşünülebilen varlık. "tanrı'ya inanıyorum" dediğinizde "5 vakit namaz kılmanı isteyecek, yoksa cezalandıracak puhaha manyak mısın yea!" diyen pek çok deneyimsiz ateist mevcut. kendileri ilerigörüşlüler, her şeyi biliyorlar fakat tanrı'nın semavi dinler haricinde bir şekilde var olabileceğini düşünemiyorlar. benim sıkıntım "kuul ateist"lerle, yanlış anlaşılmasın. neye inandığını bilen ateiste saygım var.

türkiye'nin çarpıklığından bir şey bu tanrı. eskiden inanmayanı keserlerdi. şimdi bir kısım ölesiye tapınıyor, bir kısım sırf farklı görünmek adına olmadığını söylüyor neye inandığını bilmeden. bir kısım da batılıları örnek alıyor tanrı'nın yokluğunu söyleyerek. ah be güzel türk gencim, niye kendi fikirlerin doğrultusunda inanmazsın ki? allahın isveçlisi, norveçlisi "what we do bad will haunt us in the end" diyorsa, gerici mi la şimdi?
Simdi bazi tanri ya inanlar ama hafifte suphe icinde olanlar ve hayatlarindan bazi seyleri bu inanc dogrultusunda kesenler soyle diyorlar cok duydum. Ulan eger tanri yoksa oldukten sonra ,yokolup gideceksek var ya o zaman ayar olurum vallahi dagitirim ortaligi..
Ama isin uzucu yani su ki tanri yoksa oldukten sonra bir hayat yoksa, oldukten sonra ayar olamazsin, dagitacak bir ortalikta bulamassin , geberip gittiginle kalirsin..
TANRI YOKTUR TANRILAR VARDIR. KUL YAPISIDIR.
YARADANSA TEKTiR. KULU OLMAK GEREKiR.
"kimseden nefret etmez, kimseyi sevmez" ` (bkz: spinoza)(etika`,5,17)
evrenin en uzun metrajlı filmini çeken yönetmen.
var derseniz vardır.
yok derseniz yoktur.

yok diyene varlığını ispat edemessin.
var diyene yokluğunu ispat edemessin.

o nedenle onun var olup olmadığını kimse bilemez.
Bir yerden okuduğum yazıya göre;

yaratıcı kavramından farklı, insanların inançları ve düşüncelerinden güç alan varlıklardır. tanrılar hiç bir şeyi yoktan var etmezler, olan enerjiyi dönüştürürler ancak. pan, zeus, osiris, odin, vişnu gibi kendine inanıldığı zamanlarda güçlü olup da, şu anda ölü olan tanrılar da bunun kanıtıdır.

"tanrılar ölürler. gerçekten öldüklerinde yasları tutulmaz ve hatırlanmazlar. fikirleri öldürmek insanları öldürmekten daha zordur; ama sonunda onlar da öldürülebilirler."
eski türkçede tengri kelimesinden gelir.ayrıca gök anlamına da gelir.eski türk inancında yaratıcının gökte olduğu düşüncesi yaygın olduğundan böyle bir benzerlik ilgisi kurulmuştur.günümüzde öz türkçe bi kelime olarak bu şekilde kullanılmaktadır.
milyarlarca olan tapınılası varlıklar. kimisi şaraba, kimisi paraya, kimisi hayata, kimisi kızlara, kısacası isteyen herkes istediğine tapar. ancak bazı acizler tek tanrıya tapıp ona tapınmayanları dışlayarak kendilerini yücelttiklerini sanarak sürüngenliklerini gizlemeye çalışmaktadırlar. (bkz: müslümanlar)
--spoiler--
allah'a "tanrı" denip denmeyeceğini yine allah'ın bize öğrettiği isimlerine bakarak cevap verelim.

eğer allah'ın ve resulü'nün öğrettikleri isimler arasında varsa, allah'a rahman dediğimiz gibi tanrı da deriz. ama yoksa, allah kullarına kendini o isimle tanıtmamışsa diyemeyiz. bu konuya bir ayetle açıklık getirelim;

"en güzel isimler (el-esmâü'l-hüsnâ) allah'ındır. o halde o'na o güzel isimlerle dua edin...." (araf 180)

yani bu ayetin bir diğer mânası da, bu isimler arasında olmayan isimlerle dua etmeyin manasına da gelir. kaldı ki, tanrı kelimesi yer tanrısı, gök tanrısı gibi insanlar tarafından uydurulan ve ilah olma özelliklerinden uzak olan şeyler için kullanılıyor.

allah içinde tanrı kelimesini kullanan kişinin kastı, yukarıdaki ilahlar kategorisinde allah'a bir yer vermekse, bu niyet o insanı baş aşağı götürür, yok eğer cehaletinden dolayı söylüyorsa mâzur görülmesi umulur.

i̇nsanlar bile kendilerini kendilerinden düşük mahlûkat kategorisinde bir isimle anan kişilerden rahatsız olurlar. mesela bir insanı "inek" diye çağırsak her halde memnun olmayacak ve tepki gösterecek, insan bile kendinden aşağı başka mahlûkların seviyesinde bir isimle isimlendirildiğinde sinirleniyorsa, allah'ın cc. ne derece gazaplanacağı çok açık görülmektedir.

bundan sakınmalı, böyle söyleyen insanları da tatlı bir şekilde uyarmalıyız.....
bilhassa dinle pek alâkası olmayan kişilerin allah demeyi dillerine yakıştıramadıkları için (veya allah ismini söylemek onların dillerine yakışmadığı için) özellikle allah demeyip “tanrı” demeye özen gösterirler.

ama çok enteresan bir tesbit vardır: bir kaza bela, zelzele ve ölüm ve bir tehlike anında hiç kimsenin (tanrı tanrı) diye bağırdıkları duyulmamıştır. hepsi allah allah diye bağırırlar. çünkü “allah c.c lafzı” cenâb-ı hakkın 99 ismini içinde gizleyen en büyük ismi dir.

allahü teâlâya tanrı demek, tanrı diye zikretmek günah olur. allah ismini kullanmak istemeyip, bunun yerine, tanrı demek veya 99 isimden birini bile kullanmak istemek, çok büyük ve çirkin suç olur. (s. ebediyye)
--spoiler--
*
türkçe'dir.

allah, elohim, nanna gibi farklı dilleri kullananlara asimile demek uygundur. kişi yakarışını bile başka dilde yapıyorsa ondan daha asimilesi yoktur zaten.
tanrı pişirdiği keklerin kendisine tapmasını isteyen bi ahçıdır.
(bkz: tanrı ile karşılaşan müslüman)
Tanrı, seninle aynı yaşta olan, bireyin yaşam tarzına göre şekillenen ve herkese özel ve genelde inanç sistemiyle ulaşıldığı sanılan, var oluş için gerekli güç ve enerjidir.
heryerde ve herşeydedir * *
Çok tanrıcılıkta var olduğuna inanılan insanüstü varlıklardan her biri, ilah.
Hakkındaki gerçekleri merak ettiğimiz varlık. Umarım lost gibi bir final yapmaz.*
(bkz: Enki)
Üzülüyorum size... Enki hepinizi yakacak... Yola gelin...
tanrı kötülüğün önünü almak istiyor ama buna gücü yetmiyor mu? o zaman kadiri mutlak değildir. gücü yetiyor ama yapmak istemiyor mu? o zaman kötü niyetli demektir. hem gücü yetiyor hem yapmak istiyor mu? o zaman kötülük nerden geliyor? hem gücü yetmiyor hem de yapmak istemiyor mu? o zaman ona neden tanrı diyelim ki?
insanı yaratmak gibi iğrenç bir olayı gerçekleştiren varlıksı ya da seçimler sunduğu iğrenç bir olayı gerçekleştirdi, insan da onun varlığını kabullendi ve belki de iyi bir olayı gerçekleştirdi ama insanlık gene de basittir, aşağıdır...
görsel
"tanrı kavramı ruhumuzda olan bir kavramdır. biz almadık ama o verildi."
descartes
eğer insanda ego varsa ve bu sınırsızsa... tanrı?
tanrı sanıldığı kadar mükkemmel ve eşiz değildir... yarattıklarına bakılıra aslında günah çıkarmaya çalışan bir zavallı ve zorbadır... tanrı aslında ben, sen, oyuz biz onun o istemediği kendisiyle çeliştiği, zavallı, zaafları olan vs. tarafından yaratılmış kusmuklarıyız kendinden o taraflarından arınmak için kusmuş ve kusmuğundan biz yaratılmışız... ama zannetmeyin mükkemmel olmuş sonra, o bile hala kurtulamamış kendinden çünkü bize her baktığında kendisini görür.. (not ben yine de onu seviyorum ve selam ederim ona * )