bugün

ülkemizde genelde döviz swap leri kullanılır ve swap ın tarafları bir banka ve bir şirkettir...(tabi herhangi iki kurum olabilir ama genelde taraflar banka+şirkettir)...bankalar swap işlemini future ve opsiyon işlemlerinin aksine kar amacını ikinci plana alarak acik pozisyonlarını kapatmak amacıyla yaparlar,şirketlerin esas amacıysa kur riskini asaltmaktır...
ing. takas
ayni zamanda windows nt teknolojisinde page file kullanimi icin ayrilan alana verilen addir.
iki ülkenin merkez bankaları aracılığıyla birbirlerinin karşılıklı olarak ulusal paralarını kabul etmeleri.
Bilgisayarda harici hafıza ile dahili hafıza arasında baglantı olusturan , bilgi alısverisi saglayan , ozellikle
(bkz: virtual hafıza yonetimi) nde cok ise yarayan tasıyıcı...
tv kumandalarında bulunan bir buton. son iki kanal arası geçişi sağlar.
Japonya'da honda civic'lere monte edilen bir tür motor bloğudur.Saniyede 11000 devir çeviren motorlar görülmüştür.
ülke merkez bankalarının, dış dengesizliği finanse etmek için ülke paralarını değiş tokuş etmesidir. paraların 3-9 ay arasında geri verilme şartı vardır.
takas. Kâr etmek veya kur farklılıklarından korunmak amacıyla farklı vadeler itibarıyla döviz alınıp satılmasıdır.
ilk kez 1923 yılında, Avusturya Merkez Bankası tarafından cari pazarda ingiliz sterlini karşısında ulusal paranın satılıp vadeli olarak geri satın alınmasıyla gerçekleştirilmiş yöntemdir.
linux sistemlerinde takas alanı olarak belirtilir. sabit diskinizin üzerinde ram gibi kullanılan disk bölümlerine takas alanı (swap area) denir.

ayrıntısı şurada: http://www.bilisimlife.ne...sya-Sistemi--Bolum-1.html
swap cihazlar, değişimi yapılacak olan garanti kapsamındaki ürünün fabrikadan çıkışı kutusuz ama sıfır olacak şekilde vergi ve kur kaynaklı fazla paralardan etkilenmemek amacıyla gönderilen ve değişimi yapılan ürünlerdir.
ticari, mali bir terim, anlık olumlu veya olumsuz aktarım, taşıma.
swap finansal türev aracıdır. çok basit tabir ile swap kontratına giren iki partinin, ileri dönemdeki nakit akışlarını değişmesidir. birçok farklı türü bulunmasına rağmen en çok kullanılan çeşidi faiz ve döviz swapıdır. yine neredeyse tüm finansal türev araçlarında olduğu gibi swap kontratında da amaç finansal riskin bir partiden bu riski kabul eden başka bir partiye devredilmesidir.

mesela örnek verecek olursak, plain vanilla swap dediğimiz bir tarafın değişken oranlı bir tarafın ise sabit oranlı faiz ödediği faiz swapını ele alalım. a şirketi nakit ihtiyacı için değişken faizli kredi aldığını varsayalım. mesela a şirketinin bir bankadan libor (london interbank offered rate) + %5 faize sahip bir kredi aldığını düşünüyoruz. şirket için bu değişken faiz bir risk oluşturur çünkü faizler değişebilir ve şirket belki de böyle bir riski taşımak istememektedir. bu gayet normal ve anlaşılabilir bir olaydır çünkü finansta esas sizin yönetebileceğiniz ve yönetirken de taşıdığınız için bundan para kazanabileceğiniz sistematik riskleri taşımaktır. bu değişken faizi şirketimiz taşımak istemiyor. bunu çözmenin yolu bunu taşımaya gönüllü olan başka bir kuruma devretmektir. bu noktada da yardımımıza swap koşuyor. b kurumu bu riski taşımak istiyor ve a şirketi ile b kurumu swap kontratı yapıyorlar. Bu noktada a şirketi belirli zamanlarda b şirketine anlaşılan nominal değer üzerinden sabit faiz ödüyor, b şirketi de aynı zamanlarda a şirketine değişken faizli ödeme yapıyor. şimdi farzedelim ki b şirketi a şirketine libor + %5 ödüyor olsun. bu durumda artık a şirketi değişken faizli kredisini sabit faizli bir krediye çevirmiştir ve taşımak istemediği riski tamamiyle elimine etmiştir ve a şirketinin faizi b'ye ödediği sabit faizdir.

swap ilk yapıldığı anda değeri sıfır olan bir araçtır yani herhangi bir partinin muhasebesinde aktif veya pasif olarak gösterilmez. zaman ilerledikçe bir taraf için aktif diğeri için pasif haline gelir. ayrıca kredi riskini düşürmek için çoğu zaman swapta nominal değer el değiştirmez ve karşılıklı ödemeler de birbirlerinden çıkarılarak değişimi yapılır (netted).

swap, her finansal araçta olduğu gibi spekülatif anlamda kullanılabilir. son dönemde bddk'nın attığı adımlar bu spekülatif kullanımları engellemek amacı taşımaktadır.
mevduat hesaplarına yapılması yasaklanmıştır. hem kurdan hem faizden parayı götürmek isteyen "big shark"ların tercih ettiği yatırım aracı idi.
bir para cinsinin belli bir süre başka bir para cinsi ile değiş tokuş edilmesidir. süre bitiminde herkes verdiği parayı aynı cinsten geri alır.

örneğin ben elimdeki 100.000 tl yi bir aylığına 10.000 abd doları le değiştiriyorum, bir ayın sonunda 10.000 iade edip 100.000 tl mi geri alacağım.

bu değiş tokuş için taraflar birbirlerine bir "ücret" öderler". Bu işin de bir piyasası vardır.
Swap faizleri gecelik %300, TL yine de günlük %2 değer kaybediyor.

21. yüzyıl dalgalı kur piyasaları tarihinde böyle bir olay yaşanmamıştı.

Türkiye TL'yi kurtarmaya çalıştıkça öyle ağır tokatlanıyor ki...