bugün

agah efendi ile birlikte tercüman-ı ahval'ı kurmuştur.
ayrıca şinasi edebiyatımızın ilk makalesini de bu gazetenin mukaddimesi olarak yazmıştır.
Ankara'nın Tunus caddesinin sonunda merkezi olması nedeniyle özel tiyatrolar tarafından da tercih edilen tiyatro sahnesidir
ilklerin insanıdır. ilk özel gazete * , ilk makale *, ilk tiyatro eseri *, ilk noktalama işaretleri..
çeşitli türlerde eserler vermiş tanzimat dönemi şairlerindendir. şiirlerinin bir kısmı divan şiiri tarzına, bir kısmı da avrupai şiir tarzına uygundur. sade ve arınmış düz yazının kurucusu olmakla birlikte noktalama işaretlerini ilk kullanan yazarımızdır. namık kemal ve ziya paşa gibi gençlere öncülük etmiştir.
Tanzimat dönemi şair ve yazarlarındandır. 1826 istanbul doğumludur. Asıl adı ibrahim olan yazar, Tophane kaleminde memurken Paris'te maliye okuması için devletçe gönderildi. Dönüşünde Meclis-i Maarif üyesi oldu. Reşit Paşa kendisini korudu. Agah Efendi ile Tercüman-ı Ahval, daha sonra da tek başına Tasvir-i Efkar gazetelerini çıkardı. Bir ara matbaa işleriyle uğraştı. Mezarı kaybolmuştur. Tanzimat edebi hayatının kurucusudur. ilk şiir çevirileri, ilk yerli oyun (Şair Evlenmesi), ilk makale onun tarafından gerçekleştirilmiştir. Şiirde eski şekle bağlı kalıp yeni kavramlar kullanan, dilde sadeleşmeye önem veren, düşünceyi ön plana çıkaran, sade yazmayı önemseyen ilk yazardır.

Başlıca kitapları :

Tercüme-i Manzume (Çeviri Şiirler 1859), Şair Evlenmesi, Müntehabat-ı Eş'ar (Şiirlerinden seçmeler, 1862), Durub-ı Emsal-i Osmaniye (Atazözleri, 1885), Müntehabat-ı Tasvir-i Efkar (Seçme makaleler, 1885).

Hikmet Dizdaroğlu ve Hüseyin Seçmen'in yazar hakkında hazırladıkları birer kitap vardır.
gazeteci,fikir adamı,şair kimse.edebiyat ve kültür sahasındaki hamleleri ile osmanlı modernleşmesine büyük katkıda bulunmuştur.
türk, şair, yazar. tanzimatla başlayan batılılaşma hareketinin öncülügünü yaparak dil, edebiyat ve düşünce yaşamının gelişmesinde etkili olmuştur.
ıbrahim şinasi 5 ağustos 1826'da ıstanbul'da doğdu, 13 eylül 1871'de aynı kentte öldü
şair evlenmesi adlı eserinde, türk edebiyatında ilk kez noktalama işareti kullanmıştır.
farklı olmak için, düzene baş kaldırmak için o dönem memurların sakal bırakma zorunluluğu kuralını delmiş olan türk edebiyatı'nın temel taşı olan yazarı, fikir adamıdır.
uygulama ( eylem ) adamıdır.
ilklerin babasıdır.
ilk özel gazete, ilk tiyatro, ilk atasözleri sözlüğü, ilk fabl çevirisi, ilk şiir çevirisi, noktalama işaretlerini ilk kullanan, geleneksel nazım biçimlerinin dışına ilk çıkan kişi.
alcak yerlerdeki tepecikler kendilerini dag zannederler
defnedildiği gümüşsuyu mezarlığı daha sonraları apartmanların beton ayaklarının altına alınmıştır ve bu değerli edebiyatçımızın değerli naaşı, her çeşit canlıyı öldürmenin yanında ölüleri bir daha öldürmekte bile çok maharetli olan insanoğlunun kaba elleriyle yaptığı o soğuk sütunlara temel olmuştur. bu bahtsız yazarımızın yeryüzünde fiziki varlığının yok olduğunu öğrenen yıldız teknik üniversitesi, taksim'deki binasının bahçesine şinasi'nin büstünü dikerek bu eksikliği gidermek istemiş, lakin mekan olarak türk okurunun kalbini terk etmemekte ısrarcı olduğu anlaşılan şinasi'nin büstü, gazetelerin haberlerine göre dikili bulunduğu yerden kaldırılmıştır veya çalınmıştır.
tasvir i efkar adlı gazeteyi de çıkarmıştır.
sakalını, sakalındaki saç kıran yüzünden kesmek zorunda kalmış olan sanatçı.
Namık Kemal Şinasi ile tanışmasını Talim-i Edebiyat Üzerine Risale'sinde şöyle anlatır:
"Hangi senede olduğu hatırımda değildir, fakat zannıma göre yetmiş sekiz sene-i hicriyesinde olacak, bir ramazan günü kitap aramak için Sultan Bayezit camii avlusundaki sergilere girdim. Elime talik yazı litoğraf basma ile bir kağıd parçası tutuşturdular, yirmi de para istediler. Parayı verdim, kağıdı aldım. Üstünde 'ilahi' ünvanını gördüm. Derviş Yunus ilahisi zannettim, bununla beraber okumaya başladım. O ilahi neydi bilir misin, neydi? Beni yazdığım yazının şimdiki derecesine isal etmeğe, milletin lisanını şimdiki haline getirmeğe sebeb-i müstakil olan ilahi bir ilahiydi. Sade fikre ne kadar da yakışıyor. Mebadisi şudur:

Hak Taala azamet aleminin padişehi
Lamekandır olamaz devletinin tahtgehi
.Nesren yazdığı şeyleri gördüğüm, hatta beğenmediğim Şinasi'nin ilahi bir kelim olduğunu o şiirinde anladım. Fakat fikrimi edebiyat arkadaşlarıma anlatamadım. Gittim, gazetesinde muin oldum. Mesele sade fikirlerdedir. Adem gibi gözümü açıp da yanımda bir nedime-i vicdan gördüğüm eyyamı mebdei o gündür. Merhum Şinasi Tasvir-i Efkar'iyle edebiyatı sahihaya Osmanlı lisanında tesis etti." *

* Onan,Necmettin Halil, Namık Kemal'in Talim-i Edebiyat Üzerine Bir Risalesi, Ank.1950, MEB Yayınları s.53-56

Şinasi'nin Namık Kemal'in divan edebiyatı ve dil konularındaki fikirlerinin değişmesinde nasıl etkin bir rol oynadığını burada görürüz.
(bkz: ibrahim şinasi)
bilen, tanıyan anlamlarına gelen farsça kökenli şinas kelimesinden gelir. şinasi şekliyle de tanımayla ilgili gibi bir mana teşkil eder.
(bkz: ilklerin adamı)
ilk kez şiir kitabına divan dışında özel bir isim veren edebiyatçıdır: müntehabat-ı eşar.
edebiyat sınavında hoca ilklerden soruyorsa ve cevap bilinmiyorsa, cevap kısmına yazılması gereken isimdir. büyük ihtimal tutuyor.
(bkz: test edildi onaylandı)
yaşadıgı baskı devirlerinde benim milletim tüm insanlık vatanım bütün topraklardır gibi bir söz söyleyebilecek kadar cesaretli bir insandır.
ilk şiir çevirisini yapan ,ilk makaleyi yazan ve noktalama işaretlerine ilk kez kullanan ilk Türk gazeteci
sanatçı yönü pek güçlü olmayan insandır.