bugün

hala oradamı bilmiyorum ama ben ortasona giderken -şuan üniversite son sınıfım- selimiye camisinin biraz çatlak bir hocası vardı. yani çatlak derken çok heyecanlı biraz asabi, son derece yüksek sesle konuşan -zaten caminin akustiği var bi de üstüne o- uva filtreli numaralı gözlükleriyle bize camiyi tanıtmıştı. o zaman korkmuştum ondan, hala görevde midir acaba?
ters laleyle ilgili olarak bir rivayete göre camiinin yapılması planlanılan arsayı vermeyen kadın camii inşa edileceği için buna karşı çıkan bir yahudidir ve ölünce alınmış bunu anısına ters lale motifi eklenmiştir.

japonyadan siz böyle bir esere kim bilir nasıl bakıyorsunuz birde biz bakalım koruma altına alalım elimizdeki son teknolojiyle inşaya bir çelik konstrüksiyon ekleyelim deyip gelen kısacası mimar sinan ı tanımayan akıllı insanlar mimar sinanın o son teknolojiyi yıllaar yıllaar önce kullandığını görüp tıs tıs ülklerine dönmüşlerdir

mimar sinan minarelerin yapımında 32li kombinasyonu kullanmıştır şuanda uzay matematiği sanırsam bunun henüz yarısını kullanabiliyor
dokuzyüzdoksandokuz tane penceresi olan, gül kabartmasının ününün olduğu ( ki gülün yere değmesiyle kıyametin kopacağını ileri sürenlerde vardır ), japon mühendislerin kontrol için geldiklerinde baktıkları yere yüzyıllar evelinden mimar sinanın baktığı, sinan ın 80 yaşında ustalık eserim dediği camidir.

geceleri ışıklandırmasıyla muhteşem bir görüntü verir. estetik açıdan harikadır.
gece 40 km uzaklıktan görülebilen islam aleminin en büyük camilerinden biri.

(bkz: biliyoruz da konuşuyoruz)
babalar gibi ayasofya taklidi olan ermeni kökenli mimar sinanın yaptığı cami.
kültür ve turizm bakanı ertuğrul günay tarafından unesco'nun 19 haziranda açıklanacak dünya kültür mirası listesine girecek ilk camii olacağını duyurmuştur efenim.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25217481/
Kanuni'nin Hürrem'den olan, Sarı Selim olarakta anılan oğlu 2. Selim tarafından yaptırılan camiidir. Mimar Sinan'ın 90 yaşında yaptığı ve "Ustalık Eserim" olarak adlandırdığı yapı, yüzyıllar sonra Ayasofya'nın muhteşem kubbesini çok az bir farkla da olsa geçen ilk yapıdır. iç mekanı aydınlatmak için bol bol pencere kullanılan camiinin iç mekanı beyaz ağırlıklı mavi ve kırmızı renkler kullanılarak son derece aydınlık ve ferah hale getirilmiştir.

Yapının iskeletini fil ayakları oluşturur ve kubbenin ağırlığı 8 tane fil ayağına biner. Mimar Sinan'ın sürekli örnek aldığı Ayasofya'da bu teknoloji olmadığından kubbenin ağırlığı tamamen yan duvarlara biner. Ama bu sorunu da Mimar Sinan halletmiş, yapının yan duvarlarına payanda duvarları ekleyerek baskıyı taşımalarına yardımcı olmuştur. Yapıldığı tarihten itibaren defalarca çöken kubbe, bugün Sinan sayesinde ayaktadır.

Bir tepe üzerinde bulunan Selimiye'de daha önceki hiçbir yapıda görülmemiş bir teknik kullanılmıştır. Daha önceki yapılarda asıl kubbe kademeli yarım kubbelerin üzerinde kademeli olarak yükselirken, Selimiye Camii 43,25 metre yüksekliğinde ve 31,25 metre çapındaki kubbesi tek başına mekanın üzerini örtülmüştür. Kubbe 8 fil ayağına dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuştur. Kasnak, fil ayaklarına 6 metre genişliğinde kemerlerle bağlıdır. Sinan, bu şekilde örttüğü iç mekâna verdiği genişlik ve ferahlıkla birlikte mekânın bir kerede kolayca anlaşılmasını sağlar. Kubbe aynı zamanda camiinin dış görünüşünün ana hatlarını da belirler.

Selimiye Camii'nde kullanılan 5 m çapındaki fil ayakları silindirik yapılı olup dikine nişler ile daha zarif hale getirilmiştir. Yapının içi iznik çinileriyle süslüdür.

Caminin müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinin altında ters bir lale motifi bulunmaktadır. Rivayete göre, caminin yapılacağı arsa üzerinde bir lale bahçesi bulunmaktaydı. Bu arsanın sahibi, başlarda arsasının satılmasını istememiştir. En sonunda, Mimar Sinan'dan camide bir lale motifi olmasını isteyerek arsasını satmıştır. Mimar Sinan da kadının tersliğini belirtmek için lale motifini ters olarak yapmıştır.

Kubbeyi taşıyan fil ayaklarını birbirine bağlayan kemerler, Mimar Sinan'ın imzası olan kırmızı ve beyaz çizgiler ile süslüdür.
mimar sinan 'ın camii içinde nargile içerken padişaha yakalandığı , napıyon lan sen camii içinde sorusuna mimar sinanın bakınız padişahım caminin tam ortasında nargileyi fokurdatınca akustiği şöyle ölçerim diyip nargileyi fokurtadıp akustiğin dibine vurduğu camiidir.
artık unesco tarafından dünya mirası listesinde yerini almış mimar sinanın ustalık eserim dediği şaheseridir.
geç kalmış bir kararla onurlandırılmıştır. halk coşmuş durumda, alkış kıyamet.
muhteşem ötesi bir cami Türk islam sanatının nadir örneği.
11. osmanlı padişahı tarafından yaptırıldığı halde 12 sütunu ya da 12 şerefesinin 12. osmanlı padişahına atfedildiği cami. mimarı sinan duyuyor olsaydı "bre cahiller! siz beni hesap bilmez mi sanırsınız?" diye kükrerdi muhtemelen.
“caminin ta edirne dışından iki minareli gözükmesiyle, yanına varıldığında minare sayısının dört oluşu hiçbir şeyin, uzaktan göründüğü gibi olamayacağına, olmayabileceğine en güzel cevaptır.”(yüceyılmaz, 2011)
999 penceresi olan camii.
25 Ekim 1982 tarihinde piyasaya sürülen 10.000 tl banknotlarının arka yüzünde " Mimar Sinan ve Selimiye Camii "nin resimleri bulunmaktadır.
http://ajan.tumblr.com/edirne
mimar sinanın ustalık eseridir. sultan 2. selim için yaptırılmıştır.
geçende ziyarete gittiğimde içeri girip biraz bakındım ikindi namazı arkasına caminin imamı ya da müezzini yahut yetkili bir kişisi sohbetvari bir söylemle nutuk atıyordu turistlere. kulak verdim biraz dinledim, bilmem kaç bilinmeyenli denklem çözüldüğünden falan bahsetti hatta baya özellik daha saydı. neticesinde kur'an-ı kerim-i içten okuduğunu ve hissettiğini yani içinden geldiğini o yüzden bu şekilde kendini verdiğini söyledi arada bir üstad lafı geçti fgülen de olabilir said nursi de birisinin tavsiyesi üzerine olmuş bu okuması.

sonra bir de baktım ki inşallah kitap yazacağım 7 (yanlış olmasın yaklaşık) tane kitap yazdım ikisi bu camiiyi anlatıyor dedi.
burda belki takılacak şey yoktur ama benim için ticari bir kaygı gibi geldi. zaten insan okumak istiyorsa ve seni beğendiyse araştırıp bulur okur. belki ilim yahut bilim yaymak istiyordu ama bu üslup ikinci bir barla vakası oldu benim için.

barla vakam: risaleleri haşa kur'an-ı kerim'den üstün gibi göstermeye yüz tutmuş cahil insanların anlatılarına maruz kalmamdır.

ayrıca camii yapımında harca yumurta katıldığı güçlü bir söylentidir. çiflik kuruldu deniyor karaağaç'ta.
görsel *
görsel

bu kapıya zincir vurulmuş bu ilkbahar edirne'ye gitmiştim ve öğrendim ki bu kul olduğunun hatırlanması için kapıymış. padişahlar dahi boynunu eğip de geçermiş bu kapıdan.

bu anlayış nerde... abdulhamit devrinde mağrur olma padişahım senden büyük allah(cuma günleri namazdan sonra) var seslenişinin kaldırılması nerde.
her türk müslümanın ziyaret etmesi gereken camidir.
Mimar Sinan'ın başta Müslümanlara olmak üzere bütün insanlığa bıraktığı eşsiz şaheser. herkesin ömürde bir kez de olsa gidip görmesini tavsiye ederim.

edirne'ye gitmişseniz ciğer yemeden de dönmeyin derim.
1878'de selimiye camii manzarasına karşı oturan bir rus askeri:

görsel
Çok acılar görmüştür çok. işgaller,saldırılar, tehditler. Zaten Türkiye'de çekmeyen yapı mı var.
görsel
Gezelim görelimde bugün;