bugün

harcama denetleyen,yolsuzlukları ortaya çıkarmakla yükümlü devlet kurumu.en yolsuzluk yapmaması gereken kurumlardan.
genel ve katma bütçeli dairelerin bütün gelir ve giderleri ile mallarını türkiye büyük millet meclisi adına denetlemek, sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlama işlerini yapmakla görevlidir. sayıştay'ın kesin hükümleri hakkında ilgililer, yazılı bildirim tarihinden itibaren on beş gün içinde bir kereye mahsus olmak üzere karar düzeltmesi isteminde bulunabilirler. bu kararlar dolayısıyla idari yargı yoluna başvurulamaz (anayasa, md.160).
http://www.sayistay.gov.tr/
divan-ı muhâsebat diye de bilenen yada eskiden öyle bir kelimeyle karşılanan müessesedir!..
uydurmacılık zamanında divan-ı muhâsebata mukabil olarak uydurulmuş kelimedir!.. yapılan işin sayışmakla ne alâkası varsa artık!..
yaptığı işe gelince ; eğer daha eski olan adındaki nispet eki olan "i"yi kaldırarak okursak -ki bunun için kelimelerin yerini değiştirmek gerekir- işini çok kolay anlarız: muhasebat divanı, muhasebeler divanı, muhasebe divanı... devletin hesaplarını denetlemekte bu divanın işidir!..
ankarada, inonu caddesi uzerinde konuslanmıs olan devasa binada is goren devlet dairesi. bu bina mimar ziya tanalı tarafından tasarlanmıs, insaatı 10 yıldan fazla surmustur. dogu batı istikametinde ince ve olabildigince uzun* bir binadır. sayıstayın internet sitesinde fotografını gormek mumkun. ulustaki eski sayıstay binası da 1925 yılında mimar nazım tarafından yapılmıs, fakat 1930larda ernst egli tarafından modernlestirme adı altında cephesi degistirilmiştir. su an yenileme calısmaları yapılmaktadır. yeni hali ne olarak kullanılacak, bi zahmet gidip tabelaya bakın hatırlamıyorum.
devletçe harcanılan paranın hesaplarını denetleyen yüksek kuruldur.
(bkz: Divan-i Muhasebat)
cumartesi haftasonu demeden yargıtay ve danıştaydan sonra bildiri beklediğimiz başka bir tay.
tay tay yavruma tay tay.
zannımca hiç bir işe yarmayan tay.
gerekli gördüğünde kamu kurum ve kuruluşlarını mali yönden denetler.
(bkz: Divanımuhasebat)
artık yeni çıkan kanunla yetkileri çok artmış, her kurumu sorgusuz sualsiz denetleme hakkı verilmiştir. devletin şeffaflaşmasında ve yolsuzluğun önlenmesinde çok önemli görevler düşmektedir.
Önünde ve karşısında konumlanmasından dolayı halk arasında bu adı alan eskişehir yolu durağı. Beytepe egolarının durmadığı yer olarak da bilinir.
2010 daki değişiklikle artık KiT leri de denetleyen kurum.
milletvekillerinin, hesaplardaki hata sebebiyle; 3000 TL fazla maaş aldıklarını söyleyen işgüzar devlet kuruluşu.

olur mu öyle şey? sen ne anlarsın a sayıştay? senin işin ne?
gidin sayışın işte. "portakalı soydum, vatandaşın gözüne koydum" (nasıldı lan bu?)
hem olsa bile, helal-i hoş olsun sayın vekillerime...

--spoiler--
sayıştay, tbmm’ye ödenek ve yolluk hesabındaki yanlış nedeniyle, milletvekillerine fazla maaş ödendiği uyarısında bulundu. sayıştay’a göre vekillerinin 3 bin tl daha az maaş alması gerekiyor.
--spoiler--

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/18943973.asp

o değil de; "tbmm bütçesi arttırılıyormuş" falan diye haberler duydum. yetmiyomuş yedikleri, içtikleri, berberleri, kuaförleri, şoförleri, a6'ları sayın vekillerin. bir türk vatandaşı olarak kendimden utandım. 3'ün 5'in hesabı yapılır mı bu cansiperane çalışan insanlara...

beyler :'(
devletin yatış kurumlarından biri. hele kendini bir denetlese kuyruğunu yiyen yılan gibi yok olur mu?
Bütçeleri denetlemek ve sorumluları yargılamak gibi iki görevi olan iki yapılı bir kurulustur. Yüksek mahkeme değildir. Danıştay bunu döver.
kesin hesap kanun tasarıları hakkında genel uygunluk bildirimi verir.
Muhafazakar yoğunluğu ortalamın üstünde olan kurum.
Kamu idareleri ve sosyal güvenlik kurumlarının gelir ve giderlerini millet adına denetleyen mali yargı organımız idi bir zamanlar. Akp döneminde ise denetleme için gerekli belgelerin hükümet tarafından gizlenmesi nedeniyle işlevsiz kalan mali yargı organımızdır. Namusuyla çalışıp vergi veren şerefli yurttaşlarımızın paralarını akp' nin nasıl ve nereye harcadığını, akp hükümeti tarafından getirilen kısıtlamalarla artık denetleyemeyen kurumdur.
iktisatta Say Yasası var bi de.
rte nin uşakları.
Sayıştay Türkiye Büyük Millet Meclisi adına hem genel hem de katma bütçeli dairelerin gelir ve giderleri ile, bu bütçelerin mallarını denetlemek ve sorumluluklarını hesap ve işlemlerini muhakeme yolu ile, kesin hükme bağlamakla ve kanunlarla verilen diğer işleri yapmakla görevli olup merkezi bir idare kuruludur. Anayasamızın 160. Maddesinde bu şekilde ifade edilmektedir. Eskiden bu kuruluşa Divan-ı Muhasebat adını verniştir.
önceden herhangi bir işlem yapılmasa dahi denetleyen bir unsur vardı ve geleceğe dair elbet bir gün hesabı sorulur temennisi oluşabiliyordu. artık oda işlevsizleştirildi ve bu umutlarda gitti.
yüksek mahkeme oldu mu olmadı mı biri bi cevap versin artık!