bugün

madem sanatçıyız açıklama getirelim. eğitimimiz sırasında bize sanat için sanat yapmak şartı var. hocalar için sanat oluyo bu bazen. ancak mezun olduktan sonra kendi yolunuzda gitmekte serbestsiniz. ancak ortasını bulup hem toplum için sanat yaparken sanat için sanat yapmakta mümkün.*
(bkz: sanat icin sanat)
-gülşen sana bir sorumuz var sanat sanat icin mi sanat toplum icin mi
+valla ben soyunur işime bakarım
(bkz: laf olsun diye sanat)
her ne kadar sanatcının bagımsızlıgı ve üretkenliğide olsa toplumsal bir varlık olan sanatcı eserlerini toplumdan cıkarır.ama aynı zamanda toplumun onunde eserler üretebilir.toplumun aynsı olmak gibi bir görevi olmasada beslendiği ilham aldığı ve etkileşim içinde bulunduğu toplumdur.
sanat için yapar ama köklerini toplumda tutar gibi bir cevabı hak eden soru cümlesi.**
sanat mahmut için mi yoksa olmak yada olmamak ne meselesi kardeşim denilesi hede.
sanatçı sanatını icra eder. kim isterse bundan bir şeyler alır.
tanzimat dönemi sanatçıları " sanat toplum içindir " ilkesini savunmuş , servet-i funun sanatçıları ise uygulanan baskı ve istibdat dönemi yüzünden " sanat sanat içindir " ilkesine göre hareket etmişlerdir. o zamandan beri tartışılan bir konudur bu.
ha tabi bir de fecr-i ati sanatçılarının " sanat kişisel ve saygındır " ilkesi var ki şimdi o konuya hiç girmeyelim derim.
sanat kendin içindir. içeridekinin dışa vurumudur, tatmindir, kendini ifade etme biçimidir. kitleleri etkileme potansiyeli ile ancak topluma hizmet edebilir, rönesans örneğinde olduğu gibi. toplum gelişsin, sanat bir yere gelsin diye yapılmaz/yapılamaz.
müzara konusu olan,bir sürü öss denemesine girmiş,ara sıra gündemden geri kalmadığını gösteren kıytırık yazarların adam gibi yazarların dikkatini çekebilmek adına sürekli garip bir forma bürüdükleri sorunsal.
gunumuzde cevabi hicbirisi olan sorudur. artik sanat para icindir. tabii buna sanat denirse.
Sen sanatını yap kim üzerine alınırsa alınsın.
Edit: (bkz: soru basliga cevap entry girmek)
"bu mevzu yıllardır insanları iki gruba ayırmıştır ve hangisi doğru olandır tartışılır. ancak bizim ülkemizde sanat; para içindir, olmadı şöhret içindir." şeklinde cevaplanabilecek soru.
sanat bi taraftan sanat içindir diğer taraftansa toplum içindir burada tarafların tarafı önem iştigal etmemektedir her ikiside kendi seçtikleri tarafta durabilir eğer aynı tarafı seçmişlerse yazı tura atılır biri tarafını seçer öbürü rüzgarı arkasına alıp hızlı bi giriş yapmayı dener buna mukabil toplumsuz sanat düşünülümez sanat toplum olmadan nasıl olsun ki? toplum dediğimiz sanatçı zaten, herbiri artist olmuş laf aramızda, sanatçı olmadan sanat olmaz, tabii bununla beraber sanat olmazsa sanatçı da olmaz, olsa olsa insan olur bakkal olur armatör olur ne biliyim çakkal falan olur reisi cumhur bile olur icabında, sanatçı olamaz ama, olmamalıdır olursa atatürk kızar böyle bi konu için onu kızdırmamak lazım gelir yoksa geçirir çizmesini tüm italyan sanatçıların kafasına, sanat evrenseldir ama, italyan habeşli farketmez ona atılan çizme bizim de kafamızı kanatmalıdır peki kanatır mı kanatmaz belki çifte vatandaşlık alırsak imkan dahiline sokulabilir gene de bu olasılık, ama istisnalar kaideyi bozmaz kime göre bozmaz ulu ozan sagopa kajmer'e göre bozmaz o zaman cezaya göre bozması lazım gelir polarizasyona tabiidir ne de olsa evren, sanatı en güzel kenan evren yapar adam öldürmek bir sanat mıdır peki karı(n)deşen jacke göre evet sanattır ama bu da ilgi alanına göre değişir misal ümraniye sapığına göre tecavüz bi sanattır nuri alçoya göreyse sanat önce rica ederek güzellikle başlamalıdır yerel sapıklar göre fordçuluk dahi bi sanattır en azından sanata giriştir fordun sanatın ve sanatçının dostu olması burdan gelir işte, bu çok hassas bi ilintidir sanatçılar anlar ancak bunu çünkü sanatçı toplum içindir sanatsa halk içindir halk sanatçı fabrikasıdır fabrikalarda sanatçı üretimine geçilemediği için bu iş özelleştirilerek halka devredilmiştir işte sırf bu sebepten istihdam fazlalığı vardır sanatçı ve sanat orantısında ama bu da ince bi ilintidir öyle her yerde uluorta söylenmemelidir yoksa tüketim toplumu olmak vasfını kaybetmek ihtimali mevzu bahistir sözün özü sanat herşey içindir başka bi açıdansa herşey sanat içindir...
Toplum icin sanat Temelden sakat bir sanat anlayisidir. sozgelimi bugun halk denilen nesne 300-400 kelimeyle konusan bir guruh olduguna gore, bunlarin anlayacagi sekilde eser yazmak veya hazirlamak fikir ve duygu bakimindan alcalmak manasina gelir. oysaki sanatin amaci halkin seviyesine inmek degil, onlari yukariya cekip cikarmak, millete edebi seviyesinin yukselmesidir.
(bkz: sanat doğurmak için toplumla sevişmek)
adam : ne yapıyosunuz lan burda ?
deliler : samet samet için midir yoksa samet toplum için midir onu tartışıyoruz..
(samet isimli deli hafif yüksek bir yere çıkmış heykel gibi durmaktadır)

(bkz: serkan altuniğne)
tanzimat doneminden beri sure gelen sorudur..bu yuzden bırbırıne karsıt gruplar olusmustur.. sanat sanat ıcındır gorusunde cok kısıtlı bı zumreye hıtab edılecegınden ısın kolayına kacıldıgını sadece yazılımın zor oldugunu dusunmekteyım... toplumun anlayabılıcegı bı sekılde sanat yapmak her baba yıgıdın elınden gelebılıcek bısı degıl bence..
entellektüellerin tartışma konusu.
genel bazda sanat sanat içindir.zira toplum için olsa tüketilesi bir imge olur.endstiyel tasarımdan öte gidemez.sanat sanatçının kendisi dolayısıyla sanat içindir.
lise edebiyat hocalarının vazgecilmez münazara konusu. iki grup öğrenci belirlenir birine sanat toplum içini savun diğerine sanat sanat içini savun denilir. arka sıraya geçilir keyifle izlenir.
sanat sanat içinse neden soyunuyorlar sorusunu sorduran önerme.
sanat sanat için olur.
sanatı toplumu yönlendirmek, yeni bakış acıları, yeni zevkler getirmek için yaparsın.

eksileneceğini bile bile entry girmek olsa da acıklayacagım.
Toplum için, toplum ısteklerı goz onune alınarak yapılan sey sanat olamaz. Çizgisinden şaşar. hepimizin bildiği bir örnekle tepiştirelim konumuzu.
Şu an en cok reyting yapan programlar nelerdir. magazin, dizi, kadın programları vs vs..

bunlara sanat diyerek kemik sızlatmayalım, Lütfen ..
sanat sanat için yapilirsa sadece sanat kazanir. fakat sanati toplum için yaparsaniz yaptiginiz eseri degerlendirecek, görecek birileri olur ve eseriniz bir anlam kazanir. eseriniz ne kadar güzel olusa olsun onu kimse görüp begenisini sunmuyorsa bunun hiçbir degeri kalmaz.
cok eski bir tartisma konusudur.

ikisi bir arada olabilir diye dusunenler sunlari uretmisler 20. yuzyilda:

(bkz: the great gig in the sky)
(bkz: high hopes)
(bkz: bohemian rhapsody)
(bkz: shine on you crazy diamond)
sozlukte yazmak bir sanatsa, sanat toplum içindir.
burada yazan kimse sanat sanat içindir diyemez o halde. o zaman git evinde kağıda yaz derler adama.
aslında sozlukte yazmaktan kasıt yazmak diğil yazdığını okutturmaktır, zaten anlamışsınızdır ama ben söyliyim yine de.