bugün

hz. muhammed'i gormus musluman kisiye denir.
cogulu sahabi.
peygamber efendimiz devrinde yaşayan ve de onu gören kişilerdir.
peygamber efendimiz (s.a.v)'in zamanında yaşayıp, onunla bizzat görüşmeye nail olan ve müslüman olarak vefat eden kişiye denir.
kelima manası; arkadaş, dosttur.
gökyüzündeki yıldızlar gibi, insanlığın ufkunda parlayan, Efendimiz Hz. Muhammed (sav)'in yolunda ilerleme şerefine nail olmuş, en büyük evliyaların bile derecelerine ulaşamadığı mübarek insanlardır.
" Benim sahabem yıldızlar gibidir. içlerinden hangisini takip etseniz en güzel şekilde rehberlik edilirsiniz."
eshabımı seven, beni sevdiği için sever, sevmeyen de, beni sevmediği için sevmez.
(buhari)
"Ben insanlar için­de, Muhammed'in Ashâbının, Muhammed'i sevdikleri kadar, hiç kimsenin hiç­bir kimseyi sevdiğini görmedim."

"ebu süfyan" *

ilgili olarak;

(bkz: zeyd bin desinne)
Peygamberi görmüş müslümanlara denir. ilk entrydeki bilgi yanlış. Tekili sahabi
cennetle müjdelenen ilk müslümanlardandır.
hepsi değil on tanesi cennetle müjdelenmiştir. Ha onlar da sonradan birbirlerini kesmişlerdir ayrı mesele... cemel'de ali'nin askeri tarafından öldürülen talha ve zübeyr sağlıklarında cennetle müjdelenen on kişiden ikisiydi. içlerinden beşi eceliyle ölmüştür.
yılız gibidirler. tutunabilmek ümidiyle.
bu sıralar sıkça dinlediğim gerçek ismi barış çetin olan aydın-nazilli li rapçi.
bu güzide kadro hakkında rıhle dergisi'nde bulunan bir yazıda güzel bir ibare yer alıyordu... şöyle:

--spoiler--
Ebû Ca’fer et-Tahâvî: ''Allah Rasûlü (s.a.v.)’nün ashâbını sever, herhangi birini sevmede ifrâta/tefrîte kaçmaz, hiçbirinden teberrî etmeyiz. Ashâbı hayırla anmayan ve buğzedene biz de buğzeder, onları ancak hayırla
yâdederiz. Onları sevmek dindir, imândır, ihsândır; onlara buğzetmek küfürdür, nifâktır, tuğyândır''.
--spoiler--

işte bu kadar!
peygamber efendimiz zamanında yaşamış sohbetinde bulunmuş kişilere verilen isim. Aralarında çok değerli insanlar olduğu gibi münafık olanlar da vardır. Bu münafıklardan peygamber efendimizin de bilgisi yoktur. Tevbe 101. Ayet bunun delilidir. Bu ayete göre gökteki yıldızlar hadisi de yalan bir hadistir çünkü uyduğumuz sahabe'nin münafık olup olmadığını bilemeyiz.
işlerine geldiği gibi kullanılırlar. yok sahabe şunu da yaptı, bak bunu sahabelerde yapmış falan. mübarekler üzerinden din tüccarlığına fazlasıyla soyunurlar.

peygamberimizi sadece gören konuşmasına gerek olmayanda sahabedir.
diğer insanlardan bir farkı olmayan insanlardır.

neymiş muhammed'i görmüşler. ee görmüşler de ne olmuş?
sahabelerim göklerdeki yıldızlar gibi dir. hangisine tabii olursanız kurtuluşa erersiniz. sözünü hak eden kişilerdir o sahabeler. cahilliğin lüzumu yok biraz araştır.
kuran'da açıkca allah dışında kimseden şefaat dilenmeyin denmesine rağmen sahabe diye kutsal kişi uyduran zevatların şirk koşmasıdır. araştır diyor bir de lan ahahhahaha.
lan diye hitap senin seviyeni gösterir cahil kardeşim ben sana sahabe den şefaat dile diye bişey demedim. sahabenin yolunu gör peygamberin yoluna vede kuranın yoluna gidersin. sen daha okuduğunu anlamayamıyorsan ben sana ne deyim. onaylamak zorunda değilsin ama lan lun cümleler kurma.
Hz. Muhammed (s.a.v) yakın çevresine denir.
Sahabe, çoğuldur.

Her biri sahabidir.

Sahabiler sahabeyi oluşturur.
arkadaş demektir. çoğulu ashap dır.
Bunların arasında 10 tanesi cennetle müjdelenmiş, bu 10 sahabenden 6 tanesi öldürülmüştür. Öldürülenler şehit olduğu için sorgusuz sualsiz cennete gideceklerinden kalan 4 tanesi peygamber efendimizin kontenjanından cenneti alaya hak kazanmıştır.
hz. muhammedi görmüş müslüman.

o değil de kimse hiç şunu sormadı:

hz. muhammed devrinde fotoğraf makinesi mi vardı, bir insan hz. muhammedin vefatından sonra çıkıp "ben sahabeyim!" dendiğinde ona nasıl güvenildi de sahabe olarak kabul edildi? evet, kimse mi bunu düşünmedi lan.

işte o dönem fotoğraf makinesi olmadığı için ve böyle bir durum olduğu için sahabe tespiti yolları aranmıştır. ki hz. muhammedin vefatından yüzyıllar sonra bile bazıları çıkıp ben sahabeyim sadece yaşım çok, hz. muhammed bana dua etti ve ben bu kadar yaşadım diyebilmiştir. yani yalancı peygamberler gibi tarihte yalancı sahabeler de görülmüştür.

peki sahabeler nasıl tespit edildi? kaynak: tdv islam ansiklopedisidir,

tespit yollarından birkaçı bunlardır:

1. tevatür yolu. bu yol nedir? yani yalan söyleyemeyecek kadar büyük bir topluluğun sizin sahabe olduğunuzu bilmesi. yani zaten sahabe olduğunuzun, hz. muhammed ile yakın olduğunuzun diğer çok büyük kalabalıklar tarafından bilinmesi yoludur bu yol. mesela bir mahallede yaşarsınız, orda popülerlik kazanırsınız. arkadaşınız vefat eder. ve diğerleri sizin hakkınızda, haa o falancanın arkadaşıydı ya der mesela. yani sizin onun arkadaşınız olduğunu bilinen bir şeydir. işte sahabe tespitinde de bu yol kullanılmıştır. bu yolla sahabe olduğu tespit edilen kimselere örnekler: 4 halifenin yani hz. ebu bekir, hz. ömer, hz. osman ve hz. alinin sahabe olduğu bu yolla tespit edilmiştir. ayrıca cennet ile müjdelenmiş olan 10 sahabenin(4 halife de bunlara dahildir) de sahabe olduğu bu yolla müjdelenmiştir. yani 4 sahabe dışında hz. talha bin ubeydullah, hz. zübeyr bin avvam, hz. abdurahman bin avf, hz. sa'd bin ebi vakkas, hz. said bin zeyd, hz. ebu ubeyde bin cerrah.

2. şöhret yolu. bu yol nedir? tevatür yolu demek, yalan söylemesi imkansız olacak kadar kalabalık bir topluluğun sizin sahabe olduğunuzu bilmesidir. şöhret yolu ise, tevatür yolundaki kadar kalabalık olmasa bile büyük bir kalabalığın sizin sahabe olduğunuzu bilmesidir. hz. ebu hureyre, hz. abdullah bin ömer yani ibn ömer diye de anılan hz. ömerin oğlu, hz. ebu saîd el-hudrînin sahabe olduğu bu yolla tespit edilmiştir.

3. şehâdet yolu. bir sahabenin veya tabiinden güvenilir birinin sizin sahabe olduğunuz konusunda şahitlik etmesidir. hz. humeme ed-devsînin de sahabe olduğu bu yolla tespit edilmiştir. şöyle ki, humeme, hz. ömer devrinde isfahan fethedilirken vefat etmiş, vefatı sırasında orada bulunan sahabe olan hz. ebu musa el-eş'arî onun şehid olarak öleceğine dair hz. muhammeden duyduğu bir hadisi nakletmiş, böylece humemenin hem sahabe olduğu hem de şehid olarak vefat ettiği anlaşılmıştır.

4. ikrar yolu. yani itiraf yolu. şöyle ki bu yol, adâletiyle tanınan bir kimsenin sahabe olduğunu ikrar etmesi yoludur. ve bu kimsenin en geç miladi 728 senesinde vefat etmesi lazımdır. çünkü hz. muhammed vefatından kısa bir süre önce, yüz sene sonra bugün hayatta olanlardan hiç kimse sağ kalmayacak diye buyurmuştur.
Hz. Muhammed'i görmüş yakın arkadaş ve dost çevresi. Hristiyanlıktaki havarilerin Müslümanlıktaki karşılığıdır.
görsel 12 imam
görsel Hz. Muhammed ile Hz. Ali
görsel bir sahabe
görsel Sahabeler günümüzde yaşasaydı böyle olurlardı.