gecikmek sözcüğünün frenk dilindeki karşılığıdır.
ağır vasıtalarda kullanılan şaft freni. voith markasıyla bilinir. araba arkası yazılarında prestijli frenajı temsil eder. otobüsün arka koltuğunda oturan yolcuları sesiyle yoran bi sistemdir. keza şafta yavaşlatıcı ( hareketini geciktirici) işlem yapan dişlilerin sürtünme sesi acı acı yayılır otobüs içne gecenin sessizliğinde inilen bir rampada.
genelde otobüslerde kullanılan bir sistemdir. motor freni ve tork kontrolü tanımı yapılabilir. direksiyonun sağında şoförün sürekli oynadığı kol var ya işte odur. değişik bir teknoloji kullanır. frenlere yüklenmemesi, balataları eskitmemesi önemli avantajı sayılabilir. en önemli avantajı ve yapılış nedeni ise; frene güç uygulamadan, diskleri ısıtmadan yavaşlama imkanı sağlayabilmesidir. soğuk olan diskler ani bir frenlemde sıcak olanlara oranla çok daha iyi bir performans gösterecektir. aşırı bir fren mesafesi farkı oluşmaz ama otobüste 50 kişinin hayatı söz konusudur.
kardan miline bağlı retarder rotoruna basınçlı yağ püskürterek kardan milinin ve dolayısıyla aracın* yavaşlamasını sağlayan, föttinger prensibine dayalı, balata ve servis ömrünü 4 kata kadar arttıran, dünyadaki üreticileri voith ve zf olan, voith marka olanın daha pahalı ancak türkiye yol şartlarına* * * daha uygun olduğu ikincil fren türüdür. aracın arkasından gelen ses ise yağın rotora çarpma sesidir. türkiye'deki kullanıcıları mercedes ve man'dır. en çok kullanılan modeli ise vr 115 e'dir. bmc ise ikincil fren olarak egzoz frenini kullanmaktadır.
akişkanlığı * düşük bir yağın şafta bagli kapali bir kutu icinde bulunan pervaneye dogru gönderilmesi ile pervane kollarinin bu yag icinde donme mukavemetinden kaynaklanan yuksek tonajli arac yavaslatma sistemidir. voith en onemli ureticidir, cok sevilir, allah'tan sonra canlar ona emanet edilir.
ağır vasıtaları güvenli ve etkin bir şekilde yavaşlatan yüksek verimli hidrolik sistem çalışan, sürtünmesiz, aşınmasız bir fren sistemidir. balatalı sistemlerin fren güçlerinin sınırları vardır ve balataların da ateş topuna dönecek kadar ısınma noktasına ulaştığı anlar olur. günümüz ihtiyaçlarına uygun güçlü motorlar üretilmiştir ancak bu gücü durduracak retarder dışında başka yeni bir fren sistemi geliştirilememiştir. retarder, şaft ile birlikte dönen rotorun hızını keserek frenleme etkisi yapar. rotor ve stator arasına basılan yağ, rotorun kınetik enerjisini statotor vasıtasıyla ısı enerjisine dönüştürdüğünden bu frenleme sırasında herhangi bir aşınma olmaz. rotor ve stator arasına basılan yağın basıncı ve miktarıyla doğru orantılı artan kademeli frenleme gücü ile aracın karşılaştığı her durum için gerekli frenleme sağlanır. retarderli aracın balatalarının kullanımı azaldığı için tekerler ısınmaz. bu sayede balataların, kampanaların ve lastiklerin ömrü uzar. retarderli bir aracın sürücüsü her durumda durabileceğini bildiği için konforlu ve güvenli bir yolculuk yapar. yolcular frenleme etkisini hissetmezler.
belediye otobüslerinde bulunan, normalde frenleme etkisini yolcuların hissetmemesini sağlayacakken kendinden bihaber şoförlerimiz sayesinde milleti ön cama yapıştıran frenleme sistemi. bir de bunun sesi vardır ki beni benden alır.
en sevdiğim araç seslerinden biridir. mercedes travego larda daha da bir güzeldir.
gece yolculuklarında derinden derinden gelerek ninni etkisi yapan sesin kaynağıdır. aynısını normal taşıtlar için yapsalar ben sırf bu sesi duymak için retarder ile fren yaparım.
rampa aşağı yollardaki virajlarda geceyi ciiiiuuuuuuuvvvvv diye huzur verici bir sesle bölen frenleme sistemidir. zaten o ses olmazsa bilin ki yanlış giden bir şeyler var.

motor freni ile alakası yoktur. ikisi birbirinden tamamen farklıdır. motor frenini altınızdaki göt kadar 1 tonluk araçta da yapabilirsiniz. ancak retarder ağır tonajlı araçlarda kullanılan bir sistemdir. aslında bu tanım daha doğru oldu. retarder bir frenleme sistemidir. motor freni ise sadece bir yöntemdir.
sırf sesini duymak için sürekli rampa aşağı insek keşke dedirten bir isveç mucizesi.
https://www.youtube.com/watch?v=V3fiaMw2X7A
huzur verici bi sestir.

bilmiyorum benim çok hoşuma gidiyor böyle inanılmaz bir his.

edit:manyağım sanırsam.
kullanmasını bilmeyenin hayatını kaydırır

görsel
Kısaca, Şaft hareketini ters dalgalanma yaparak frenleme metodu.

*Ama bizim şoförler silecek kolu gibi çekip çekip oynuyor o ayrı.
boya uygulamalarında sıcak aylarda veya sıcak ortamlarda boyanın aşırı hızlı kuruması nedeniyle oluşabilecek yüzey kusurlarının önüne geçmek amacıyla tinerle birlikte kısmen ilave edilerek boyayı inceltmek için kullanılan ve boyanın kurumasını biraz geciktiren özel solvent karışımlarına verilen ad.
Kullanıldığı aracın şaftını sıkarak yavaşlatmaya yarayan sistemdir. Sistemin bir kullanım ömrü yoktur. Ancak uzun süreli kullanımlarda aşırı ısınıp çalışmaz hale gelebilir.