bugün

"kadın kendi başına ne gül goncasıdır ne de diken, koklamasını bilirsen gül, tutmasını bilmezsen diken olur."
bugün doğum günü olan ünlü edebiyatçı.
türkçeyi en güzel kullanan yazarlardandır. hatta yazardır da diyebiliriz.
cumhuriyet dönemi yazarı.

soyadının ne soyadı yasasını protesto etmek ne de komiklik yapmak için seçmiştir.

sanırım karaim yahudilerinden geldiği için bu adı almıştır. 'karaim sözcüğünü imla olarak yanlış yazmış olabilirim ama diğer seçenek çetin altan'ın yavşaklığıdır bana kalırsa.'

milli mücadele yıllarında yazdığı muhalif yazılardan dolayı sonradan 'yüzellilikler' listesine girmiştir.
atatürk onun hakkında, 'adam bize muhalif yazıyor ama çok da iyi yazıyor.' demiştir. karay, bunu duyunca keşke hiç yazmasaydım, diye karşılık vermişrir.
atatürk daha sonraki yıllarda onun yurda dönebilceği konusunda yeşil ışık yaktıysa da, 'şimdi laf söz olur paşam...' makamında mazeret beyan etmişliği vardır.

refik halit karay türkçe'nin tartışmasız en iyi yazarlarındandır.
meşrutiyet dönemi yıllarını son derece güçlü bir betimlemeyle anılarında anlatmıştır.

küçük kasabalardaki insanları anlatmış, daha sonraki eserlerinde daha çok şehir hayatından söz etmiştir.

genellikle hedonist diyebileceğimiz bir tarzı vardır.
refik halit bir keyf adamıdır. ama dili de son derece keyiflidir.
kirpi lakaplı mizah adamı.
soyismi tersten okuyunca subliminal mesaj barındıran yazar. net.
Atatürk'e yazdığı şiir ve mektuplarla 150'likler listesindekilerin affedilmesinde çok büyük rol oynamıştır.Af kanunu ile yurda dönen şairdir.
ne güzel söylemiştir üstat;

"ikbal sarhoşu en çabuk ayılan sarhoştur. Masa başındaki koltuğunu altından çeker çekmez süt dökmüş kediye, sarığı alınmış hocaya, karaya vurmuş balığa, gerdeğe girmiş alığa veya zifaf odasından çıkmış hadıma döner, sünepeleşir."
(bkz: nilgün)
türk edebiyatının koca çınarıdır. "ben bu toprakların insanıyım" diyen herkes onu okumalı.
mütareke döneminde zırvaladığı mecmualardan birinde ittihatçılar hakkında kısaca ' yargılama zaman kaybı, adamlar zaten idamlık gebertelim hepsini'' demiştir.

''ittihatçıları def ve tenkil öyle kanunla falan olacak şey değildir. icraat lazımdır efendim, icraat. hem de köprülü usulü. beş altı ay şöyle adam akıllı bir tırpan, ondan sonrada kim gelirse gelsin.''

bu laflarının cezası anadolu'ya sürgün olmamalıydı. yeni cumhuriyetin önemli hatalarından biri de azılı vatan hainlerini idam etmek yerine sürgünle ödüllendirmektir.
türkçe'yi yani istanbul türkçesi'ni en iyi kullanan yazardır. memleket hikayeleri anadolu halkının yapısını tüm yanlarıyla anlatan,türk edebiyatının en büyük hikaye kitabıdır. gurbet hikayeleri yine muhteşem bir sürgün başyapıtıdır. ago paşanın hatıratı mizahi bir harikadır. topuna hoş-amedi yazısı ise türk mizahının zirvesidir.

abdülhamide muhalifken,ittihat terakki başa gelince ona muhalif olup sürülmüştür. memleket hikayeleri'ni yazmıştır.
mustafa kemal'e muhalif olunca,öldürülmemek için yurt dışına kaçmış,gurbet hikayeleri'ni yazmıştır.
milli mücadeleye karşı çıkmış yazardır. ama bu hiç bir şekilde edebi kişiliğini etkilemez.

ayrıca atatürk bir tanrı değildir. kemalizm'de din değildir. atatürkte yanlış yapabilir. atatürk kendisini 150'liklerden çıkararak pişmanlığını bildirmiş, ülkeye geri davet etmiş,ama o kabul etmemiştir.
rivayet odur ki, cumhuriyetin ilk yıllarında refik bey e cumhuriyetin ve yapılan devrimlerin umulduğu gibi mi olduğu sorulmuş o da cevap olarak, soyadımın tersi gibi oldu demiş. bunun üzerine atatürk kendisine ayar olmuş ve refik abi ülkeden kaçmak zorunda kalmış.
bir rivayete göre 1923 den sonra ki tüm devrimler soyadımın tersten okunuşudur gibi demiş yazar.
lys için severek çalıştığım yazar.

-ilk yazılarında günlük hayatı, hayatın gülünç yanlarını karikütirize ederek anlatmıştır.
-yapıtlarında mizah ve eleştiri vardır.
-yapıtlarının en önemli özelliği hicivdir.
yazın adamlığı ile köşe yazarlığı ve düşüncelerini ayrı değerlendirmek gereken yazar. Çok iyi bir edebiyatçıdır. Kitapları bana göre dönemin en iyi kitaplarındandır ve dile hakimdir. Ancak gel gör ki, milli mücadelenin karşısındadır. Mustafa Kemal ve beraberindekilerden "Ankara keçileri" şeklinde bahsederken, "Milli Mücadele" için ise şunları söylemektedir: "Aman Allahım, telaffuzu ne güç, ne çirkin, ne gayrimilli bir kelime (...)". (Detay için, ittihadçı'nın Sandığı, Murat Bardakçı, s.458-459).
(bkz: kirpi)
sürekli olarak falih Rıfkı atay ile karıştırdığım yazar.
bu yazarın '' eskici'' öyküsünü okumanızı tavsiye ederim. ayrıca bu yazar 150 likler listesine girmeyi başarmıştır.
(bkz: Yüzellilikler)
kadını kişiliği itibari ile pek bir sivri dil ile tasvir etmiş, her seferinde üzerime alınmış beni gücendirmiştir.
yazıya döktükleri belki içtendir lakin aşırı gerçekçiliği bir kadın için fazla gelmektedir. zevke düşkünlüğü nedeni ile yapmış olduğu harikulade betimlemelere rağmen zordur onun gözlerinden yine onun dünyasına bakabilmek.
Yer altında dünya var,Testi hikâyeleri okunmaya değer.
150'liliklerden bir haindir. fakat türkçesi ve hikayeleri iyidir.
Kirpi nickli yazar.
kurtuluş savaşına ve türkiye halkının azmine güvenmediği için o dönem söylediklerinde ve yazdıklarında tamamıyla haksız çıkarak kendini kötü bir durumda bulan yazardır. sonradan haliyle bu yanlışını düzeltebilmek için epey çaba göstermiştir.

gördüğüm kadarıyla inkılap yayınları tüm eserlerini ve gazete yazılarını bir seri halinde yayımlıyor sürekli. ancak yukarıda bahsettiğim bu öngörüsüzlüğü nedeniyle, içimde şimdiye kadar hiçbir kitabını alıp okumak isteği uyanmadı.