bugün

ilkokulda bedava verilen fiskobirlik fındıklarını aklıma getiren enerji. radyasyonlu olduğunu sonradan öğrendik ama halâ yaşıyoruz. tadı da gayet iyiydi. o lezzeti bir daha yakalayamadık.

(bkz: çernobil faciası)

(bkz: fiskobirlik)
nükleer artıkların yaydığı enerji.
Çok tehlikeli bir silahtır el altında bulunan telefon gps aslında gps ye bağlı çoğu cihaz radyasyon yayar ve tehlikelidir.
hepimiz afiyetle yedik içtik. ana babalarınız da yedi içti. bu yüzden sigara içmeseniz de ileride kanser olacaksınız. kendinizi alıştırın.
kaybedecek çok şeyimiz yok! her şey, herkes bir tane bir benzeri yok. hayatınız ve sevdiklerinizin hayatı da tek.başka neslimiz yok.
fikir gücünü beyinleri imhada kullanan bir nesil yetişiyor!
http://www.milliyet.com.t...ri-yapin-ekonomi-1370006/.
(bkz: goiania accident)

vakti zamanında brezilya goiania'da tüyleri diken diken eden bir faciaya sebep olan element ışınımı.
görsel hastalık teşhisi ve tedavisinin yönteminin belirlenmesinde kullanılmasına rağmen zararlı olabilen enerji aktarımı.
geçtiğimiz aylarda sakaryada yaşanan kazada iridyum 192 kaynağını tutan çocuğun ellerininin son hali.
görsel
görsel
tespih gibi duran nesneyi * görür görmez kaçın ve taeke haber verin.
biyoloji alaninda belirli bir atadan, genotipten yayilmak anlaminda kullanilir.
Rasyasyon yalnizca "atom bombasindan sacilan zararli hede" demek degildir.
Radyator diye bir sey var. Aslinda kokeni "yayilmak"tik.
türk insanı tarafından tesbih sanılan, evrimsel sürecin lokomotifidir.
hafife alınmaması gerekir. radyasyonun anlık etkilerinden ziyade kalıtsal etkilerinden korkmak gerekir

-hafif radyasyonun anlık etkilerden en çok görülenleri; uyku hali, bacaklarda uyuşma, mide bulantısı ve baş ağrısıdır.
radyasyon olan bir ortamda bütün gün sadece otursanız bile aşırı yorulmuşluk, bitkinlik hissi verir.

-aşırı radyasyon direkt olarak bir kaç saniye içinde koma durumuna sokar ve ya ciltte yanıklara sebep olur. bu yüzden çernobil reaktörünü temizleyen işçiler kurşun önlüklerle olmalarına rağmen 10 saniye arayla reaktörün çevresinde çalışmışlardır. (kurşun belli oranda radyasyonu geçirmez) buna rağmen 3 ve ya 4. saniyelerde olduğu yere düşüp kalanlar olmuştur.

-kalıtsal etkileri ise çok geniştir. hücrelerin yapılarını bozduğundan dolayı sizde 5-10 yıl sonra etkisi görülebilir.
sizde etkisi görülmeyip çocuğunuzda görülebilir. onda da görülmeyip torunlarınızda belki de onların çocuklarına kadar uzanabilen kalıtsal etkileri vardır.

-hücrelerin bölünmesini ve gelişmesini durdurabilir. bu yüzden kansere zemin hazırlar ve ya olanı hızlandırabilir. düzenli gama ışınlarına maruz kalan farelerde gama ışını verilen süre ile doğru orantıda embriyo ölümleri izlenmiştir.

-radyo frekanslarından,mikrodalga fırınlardan, kızılötesi ışınlardan tutun saç kurutma makinalarına kadar bir çok alanda radyasyon vardır.

-güneş her saniye üzerinde olan yüzlerce patlamadan açığa çıkan ölümcül gama ışınlarını uzay boşluğuna yayar.

-radyoaktif atıkların etkileri yıllarca sürebilir. radyoaktif maddelerin imhası basit değildir. derin bertaraf tesislerinde yerin birkaç yüz metre altına ve ya daha derine gömülmeleri gerekir.

-radyasyonun kalıtsal etkilerine örnek olarak;
trakya ve karadeniz bölgelerinde kanser vakaları diğer bölgelere göre daha fazladır. 1986 da gerçekleşen patlamanın üstünden 30 yıl geçmesine rağmen etkileri bugün hala yeni doğan çocuklarda gözlenmektedir.

bebeklerinizi avm'lere götürürken umarım bir daha düşünürsünüz. (bkz: wifi sinyalleri)
Bazısı da telefonlarınızı kapatmayın fetö oyunu bu diyor.

Ne günler görüyoruz ya rab.
--spoiler--
BTK, bu gece gezegenin çok yüksek radyasyona maruz kalacağı yönündeki haberlere ilişkin, doğruluğu teyit edilmeyen ve kamuoyunu yanlış yönlendirme ihtimali bulunan bu tür mesajlara vatandaşların itibar etmemesi istendi
--spoiler--
bu gece saat bilmemkac ile bilmemkac arası telefon ve bilumum teknolojik aletin içinden çıkıp oramizi buramizi yeşile çevireceği soylenen hede. (bkz: yalan)
Yoğurdun radyasyona iyi geldiği söyleniyor. Hastanede radyoloji bölümünde çalışanlar sürekli yoğurt yiyor burada.
elektronik aletlerin yaydığı radyasyon iyonlaştırıcı olmayan radyasyon diye geçer. telefonlar, mikrodalga fırınlar ve radyolar buna örnek olarak verilebilir. korktuğumuz radyasyon iyonlaştırıcı radyasyondur. gama ışınları, x-ışınları, alfa-beta ışımaları bu kategoriye dahildir. bunlara ancak nükleer tesislerde ya da hastanelerin radyoloji bölümlerinde maruz kalabilirsiniz. bunlar hücredeki dna'ların yapısını değiştirerek kansere sebep olurlar. her gün maruz kaldığımız güneş ışınları, radyo dalgaları, wi-fi, tv ve uydu yayınlarının her biri iyonlaştırıcı olmayan radyasyon örneğidir.

kaynak: http://www.cancer.org/can...ns/athome/cellular-phones
Tıbbi görüntüleme Bölümü' vize ve finalinde sorusu çıkacak tanımdır.
Radyasyon hastalığı nedir? Belirtileri nelerdir?

Bir anda ve yüksek dozda ışınlanmalar söz konusu olduğunda, kişinin ışınlanan vücut bölgesine de bağlı olarak hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Bu belirtilerin başlıcaları
-Bulantı,
-Kusma,
-Kan hücre sayısında özellikle, lenfosit sayılarında azalmadır.
Bu belirtilerin ortaya çıkış zamanı ve ne şiddette olduğu vücudun maruz kaldığı radyasyonun dozuna bağlıdır. Yüksek ve ani bir ışınlanmadan sonra Ani Radyasyon Belirtileri de dediğimiz ve sağlık kuruluşunda takip edilmesi gereken hastalıklar gözlenir.

Radyasyon hastalıklarını diğer hastalıklardan ayıran en önemli fark ise; Işınlanmadan hemen sonra gözlenen bu ilk belirtiler geçebilir ve hastada doza bağlı olarak bir süre tamamen iyileşmiş gibi görünebilir.
Ancak bir süre sonra etkilenen dokulara bağlı olarak hastalıklar ortaya çıkar.
Bu konuda uzman sağlık kuruluşunda doğru tedaviye yönlendirilmelidir.

Bölgesel bir ışınlanma da varsa kızarıklık, su toplanması, kuru ya da yaş yaralar..gibi ciddi yanık, yaralar oluşmaktadır.
Beyin ağrısının sebeplerinden biri olma ihtimali yüksektir. Korkmuyor değilim.
kulağa çok bilimsel gelen bir kelimedir aynı zamanda.
hamile olan bayanlar icin cok tehlikelidir. cocugun sakat dogmasina sebep verebilir. dikkat etmek lazim.
evrime sebep olarak gösterilen yararlı tek mutasyon yapamayan radyoaktif elementlerin ışınımı.
radyasyonun organizmaya üzerindeki etkileri çoğunlukla nükleer kazalardan edinilen bilgilerden kaynaklanmaktadır.radyasyon hücre zarlarına büyük ölçüde zarar verir, iç kanamaya ve enfeksiyonlara karşı direncin çok düşmesine neden olur.
hiroşima'da 1000 rem den daha fazla gama ışınımı alanlar bir hafta içinde ölürken 700 rem alanlar iki ay içinde öldüler. laboratuvardaki kaza sonucu ölen fizikçilerle nükleer bomba denemelerinde gamma ışınımına maruz kalan insanlardan elde edinilen tecrübelere göre 600 rem den yukarısını ani olarak olan insanlar günler ya da haftalar içinde ölmektedir.300 remin altındakiler ciddi hastalıklara yakalansalarda hayatta kalma şansları vardır.200 rem in altındakilerde başta anemiye neden olmaktadır.100 rem altında maruz kalanlarda bariz bi belirti olmasada hayat boyu çok yüksek risk taşırlar.
çernobil felaketinde 48 kişinin derilerinin %90 ı yanmıştır.öte yandan nükleer santral yakınlrında yaşayanlarda kanser vakaları %400 daha fazladır.
biyolojik etkileri vardır;

erken etkiler; akut radyasyon sendromu, doku hasarı, hematolohik depresyon, sitogenetik hasar.
geç etkiler; lösemi, kanser, lokal doku hasarı, beklenen ömürde azalma, genetik hasar.

fetus etkileri; prenatal ölüm, neonatal ölüm, konjenital anomaliler, çocukluk kanserleri, büyüme gelişme gerilikleri