bugün

hastaya ilaç yerine içinde etken madde olmayan ilaç görünümlü maddeler verilmesine rağmen, hastanın iyileştiğini hissetmesi hali.
denek olarak tıpda insan kullanmak yasaktır - ama placebo etkisi için delinir.

bu kafalar değişecek hocam, herşey kafada bitiyorun bilimsel şeysi.

icabında çok fena örnekler ile psikolojinizi bile değiştiririm, çok sevdiğim ve hakim olduğum bir konudur.

(bkz: açtırma kutuyu söyletme kötüyü)
haplarda kırmızı olanları beyazlara, küçük olanları büyük olanlara oranla daha iyi oluğu gözlemlenen etki.
kelliğe iyi geldiği iddia edilen bir kozmetik reklamında, ürünün etkisi placebo deneyi ile kanıtlanmıştır deniyordu.
zihinle beden arasındaki muhteşem ilişkinin en basit kanıtı. Sahte, yani aslında ilaç olmayan bir ilaç aldıklarından habersiz denekler, dertlerine derman olacak bir hap ya da şurup içtiklerini düşündüklerinden kendilerini daha iyi hissetmesi şeklinde örneklendirilebilir.
kronik böbrek yetmezliği gibi kronik bir hastalık tedavisi gören ve aynı zamanda hipokondriyak olan hastalarda da görülen durumdur.

bu tip hastalara "başım çok ağrıyor" dediğinde 10 cc. serum fizyolojik verilerek ağrılarının kalmadığı, turp gibi oldukları gözlemlenmiştir.

ayrıca bana göre mavi renk haplar kırmızı ve beyaz haplardan daha iyidir.

(bkz: viagra)
(bkz: apranax fort)
askerde sık görülen durumdur. aspirinle grip tedavi edilmiştir.
ilaç firmalarındaki yüksek maaşlı işlerinden kovulan farmakologların gizli intikam yöntemi. bakın iki deney grubu oluşturduk, birine gerçek ilaç diğerine aspirin verdik..şeklinde başlayan tebessümsel komplo teorisi ki zannımca plasebo etkisi teorisi zaten bir plasebo etkisidir.
(bkz: kendimden çıktım yola)
inanmak, inanmak, inanmak... işte bütün mesele bu!
hastanın kandırılıp iyileşmesi durumudur. yani tedavi edilmez ama iyileşeceğine inandırılır. bilimsel bie açıklaması olmadığı gibi garantisi de yoktur.

neyse kişisel tecrübeme geçersek; ailemle yaşarken bol bol hastalanırdım, neden bakacak insan boldu, neyse üniverste derken yanlız yaşamaya başladım, yani kendi kendime bakıyordum ama hiç de iyi beslenmiyordum. misal 3 gün sadece kahve içerek yaşadığımı hatırlarım. neyse işte bu şekilde dahi hiç hastalanmadım, neden? mantığımda hastalık daha çok kolaya kaçmak gibi psikolojik bir vaka olarak kalmış. yani ben istemezsem hastalanmayacağımı farkettim. ve yine bir teorimdir ki ota boka hastalanan kızlar da hastalanmayacaklarına inansalar hepsi turp gibi olur.
*
kanımca kanseri bile tedavi edebilecek etkidir.
hastayı daha doğrusu kendini hasta sanan adamı mucize ilaç diyerek bonibon ile kandırmak durumudur.
tıp alanındaki gelişmeye en açık, en umut verici etkidir.

insanlar ilaçlara muhtaç değildir. Beden ile barışık olarak her türlü kötü etkinin vücüttan atılabileceği -uzak gelse de- hastalıkların sonuna işarettir. Fiziksel bir etki olmadığı için, küçük çiziklerde de büyük hastalıklarda da aynı etkiyi yapacaktır. Kişinin ne kadar inandığına, kötü etkileri ne kadar kandırabildiğine bağlıdır etkili olması.

Emin olduklarımı kaynak göstermeden belirttim, günah çıkartmak için bi bakınız vereyim.

(bkz: Şifa içimizde)*
(bkz: Cmylmz)
(bkz: Sevgi içimizde)
aslında bizim milletimiz tarafından çok öncelerden keşfedilmiş bu türbelere gidip şifa bulanlar aslında plasebo etkisinden şifa buluyorlar ama onlar doğa üstü birşey zannediyorlar orası ayrı.
discovery channel'da izlediğim belgeselde adamın üzerinde bir deney yapmaktadırlar ve deneyin konusu şöyledir; adama bir kırmızı bir de mavi hap gösterirler ve ikisi de basit vitamin haplarıdır. denek kişiye bu haplardan mavisini aldığında sağ tarafını kırmızıyı aldığında sol tarafını hissetmeyeceğini söylerler ve adam kırmızı hapı içer. sonra adamın sol koluna iğne batırırlar ve adam acıyı hissetmediğini söyler aynı zamanda sağ koluna batırdıklarında ise adam acı içinde bağırır. çok ilginçtir.
--spoiler--
the big bang theory'de raj'ın alkollü bir şey içmemesine rağmen alkollü bir şey içtiğini düşündüğü için (içtiği şey bira fakat alkolsüz ve raj bunun farkında değil) summer glau ile gayet rahat bir şekilde konuşması bu etkiye örnek gösterilebilir.
--spoiler--
ilaç görünümünde ilaç olmayan maddenin alınması sonucu ortaya çıkan etki. klinik araştırmalar göstermiştirki bir-kaç hastalık hariç plasebo ilaçtan üstün çıkmıştır.
insanın beyninin başkaları tarafından iyi niyetle kandırılması. çoğu zaman işe yarar.
en iyi sonuçları ruh hastalıklarında,yani iç organlarla ve sistemlerle ilgili olmayan rahatsızlıklarda alınan sağlam bir tedavi taktiği.ismini incil'in jerome'bölümünde geçen "I shall please" cümlesinden alır.

kemal sayar,her şeyin bir anlamı var adlı kitabında bir bölümü plasebo etkisine ayırmış,ve bu tedavinin kökünün ümide bağlı olduğunu,doktorların hastalarına ilaçlarını,ilaçların tıbbi açıklamalarını yapıp vermektense,tatlı dille ve onlara güven verecek şekilde vermelerinin ilacın etkinliğini daha da arttırdığını araştırmalardan yararlanarak açıklamıştı.

dünyanın sevginin,ümidin ve diyaloğun üzerine kurulu olduğuna büyük bir kanıttır plasebo etkisi.
hastaya ilaç yerine benzer maddeler vererek tedavi olduğuna inandırarak yapılan tedavi yöntemi.
"bu ilaç sana çok iyi gelecek ama senin de çabalaman lazım" etkisi.
bisikletten düşen kuzenim bacağındaki kanı görüp kendini paralamaktadır. çok acıdığını söyler. itinayla telkin çalışmalarına başlanır. "sana bi ilaç getiricem şimdi hemen iyileşeceksin" denir. o arada minik kuzen hala ağlamaya devam eder. renkli birkaç bonibon ile gelinir, bonibon ambalajı gösterilmez. ilaçmışçasına kuzene içirilir.
sonuç: 1 dakika içinde ağlama sesi kesilir. kuzen teşekkür eder.

psikolojiktir. ilaç içmeyi sevmeyen bünyeler için çok tatlı bi etkidir.
yaşlılarda sık görülen "sürekli başım ağrıyor evladım, herzaman yazdığından yaz" denildiğinde yazılan bonibon ilaçların etkisidir. tamamen psikolojik olarak iyileşeceğinize inandığınız için iyileşirsiniz ilacın farmakolojik etkisi değildir.
ilaç prospektüslerinde yazar, placebo etkisi test edilmiştir diye.
(bkz: devlet bahçeli)
sözlüğe bomba gibi dönüş yapmış, matematik hastası, sözlüğün eğlencesi, eski alışkanlıklarından vazgeçememiş (ee huylu huyundan vazgeçmezmiş) kankam. yaratıcı başlıkları, güldüren entryleriyle aramızda.
(bkz: #12168598)

gece gece yarmıştır. *
(bkz: o kadar ağladıktan sonra garip oldu len)