Osmanlı sultanlarının otuzbirincisi ve islam halifelerinin doksanaltıncısı

Saltanatı: 1839-1861
Babası: II. Mahmud Han - Annesi:Bezm-i alem Sultan
Doğumu: 25 Nisan 1823 Vefatı: 25 Haziran 1861

Küçük yaştan itibaren mükemmel bir tahsil gördü ve iyi derecede Fransızca öğrendi. Avrupa neşriyatını yakından takip eder, onların ilmî çalışmalarını ve siyasî fikirlerini öğrenmeye çalışırdı. Babası II. Mahmut Han'ın 1 Temmuz 1839'da vefatı üzerine henüz 16 yaşında iken Osmanlı tahtına çıktı.

Abdülmecid Han, tahta çıktığında Osmanlı Devleti iç ve dış buhranlarla karşı karşıyaydı. Osmanlı ordusu Nizip'te Kavalalı Mehmet Ali Paşa kuvvetlerine mağlup olmuştu. iki gün sonra da Kaptan-ı derya hain Fevzi Ahmet Paşa Osmanlı donanmasını Mısır'a götürüp teslim etti. ingilizler bu sırada Osmanlı tahtında devlet idaresinde tecrübesiz bir padişahın bulunmasını fırsat bilerek harekete geçtiler. Osmanlı Devleti'ne tam destek olmak vadiyle Mustafa Reşit Paşa'yı sadrazamlığa getirttiler. Paris ve Londra'da sefirlik yapan Reşit Paşa, bu müddet içerisinde aldatılarak mason yapılmıştı. Nitekim iktidara gelir gelmez ilk işi Tanzimat Fermanı'nı ilan etmek oldu (3 Kasım 1839). Osmanlı Devleti'nin yıkılma ve yok olma devrine açılmış bir gedik olan Tanzimat Fermanı devlete ve millete çok pahalıya mal oldu.

Sultan Mahmut Han'ın açtığı ileri medeniyet yolu üzerine engel olarak oturan Tanzimat adamları, Avrupa ilmini ve tekniğini almak yerine sathî taklitler üzerinde durdular. Böylece ilim ve teknikte ilerleme durdu. Avrupa'nın yaşayışına hayran olarak yetişen yeni nesiller taklit modasına kurban gittiler. Memleket şartlarını ve ihtiyaçlarını anlamadan rejim davasına kapılan tanzimat devri adamları, daha sonra ihtilalci olarak gayr-i müslimlerle birleşmişler ve buhranları artırarak, devleti sarsmaktan başka bir işe yaramamışlardır.

Mustafa Reşit Paşa ve yetiştirmelerinin Osmanlı Devleti içinde kendilerinin yıllardır yapamadığı tahribatı kısa zamanda gerçekleştirdiğini gören ingilizler, Mısır meselesinin hallinden sonra Osmanlı Devleti'nin başına yeni gaileler açtırmakta gecikmediler. Mustafa Reşit Paşa, ingiliz ve Fransız desteğini alarak 4 Ekim 1953'te Rusya'ya harp ilan etti. Ancak Osmanlı Devleti, Rusya ile savaş yaparken ingilizler, dünyadaki ikinci büyük islam devleti olan Gürganiye Devleti'ni yıktılar. Hindistan, ingilizlerin sömürgesi durumuna geldi. Abdülmecid Han, batılıların yaldızlı reklamlar ve sahte dostluklarla örtbas etmeye çalıştıkları islamiyet'i imha hareketini çok geç anladı. Reşit Paşa'yı görevinden aldı. 1853-55 Rusya ile olan Kırım harbi başarı ile neticelenmesine rağmen, savaş harcamaları dış borçlanma yolunu açtı. Osmanlı Devleti'nin savaşı kazanmasında rol oynayan ingiltere ve Fransa, devlet içinde yeni ıslahatlar istediler. Reşit Paşa'nın yetiştirmesi Ali Paşa'nın ingiliz ve Fransız elçileri ile ortaklaşa hazırladıklar Islahat Fermanı 1856'da ilan edildi. Bu ferman da Osmanlıların hristiyanlara verdiği büyük bir tavizdi. Nitekim fermanın uygulaması pek çok yerde büyük tepki gördü. 1858'de Cidde'de ayaklanma baş gösterdi. Eflak, Boğdan ve Karadağ'da bağımsızlık hareketleri başladı. Devletin içine düştüğü feci durum sebebiyle, üzüntüsünden tüberküloza yakalanan Sultan Abdülmecid Han, 25 Haziran 1861'de vefat etti. Yavuz Sultan Selim Han'ın türbesinin yanına defnedildi. "Atam Yavuz Sultan Selim Han'a hürmetten türbemi onunkinden daha aşağı yapın." şekildeki vasiyeti üzerine türbesi Sultan Selim'inkinden daha alçak ve kısa olarak yapıldı.

Abdülmecid Han devri, Sultan II. Mahmud Han'ın açtığı yenileşme yolunun, Mason Reşit Paşa ve yetiştirmeleri eliyle bozulduğu ve Avrupa'nın her bakımdan taklide başlandığı bir devir olarak göze çarpmaktadır. Abdülmecid Han hatasını anladıktan sonra memleketi, milleti kemiren iç ve dış düşmanlara karşı tedbirler arar ve bu iş için gece gündüz Allahü tealaya yalvarırdı. Ancak Osmanlı Devleti'nin içte isyanlar ve dışta Rusya ile harplerini fırsat bilen ingilizler, yetiştirdikleri ve işbaşına getirmeye muvaffak oldukları devlet adamları sayesinde ona bu fırsatı tanımadılar. Abdülmecid Han, bu karışık devrede memleket içinde çok başarılı işler de yaptı. 1844'te bugünkü Galata Köprüsü olarak bilinen Mecidiye Köprüsü'nü, 1848'de Küçük ve Büyük Mecidiye (ortaköy) camilerini yaptırdı. 1853'te istanbul-Varna-Kırım arasında ilk telgraf hattı döşendi. Bu harekete hız verilerek, 1870'te 36000 kilometrelik telgraf hattı ile Osmanlı Devleti dünya devletleri arasında en ön sıralarda yer aldı. 1860'da izmir-Turgutlu arasında demiryolu yapıldı. Ayrıca istanbul'un her yerinde pek çok cami, mescit, mektep, hastane ve çeşmeler de yaptırmıştır.
Sultan Birinci Abdülmecid 25 Nisan 1823 günü doğdu. Babası Sultan ikinci Mahmud, annesi Gürcü Bezm-i Alem Valide Sultan'dır. Annesi Gürcüdür. Sultan Birinci Abdülmecid, babasının arzusu yönünde bir eğitim ve terbiye gördüğü için ıslahatçı fikirlere sahipti. Batı alemine karşı hayranlık besliyordu. Babasının vefatı üzerine, henüz 17 yaşında iken Osmanlı tahtına oturdu. Devletin ilerleyişi için Avrupayi hayat tarzının ülke çapında yaygınlaştırılmasını istedi. Saltanatının henüz dördüncü ayında ilan ettiği Gülhane Hatt-ı Hümayunu sebebiyle Tanzimat Dönemi padişahı olarak şöhret bulmuştur.

Sultan Birinci Abdülmecid batılı yazarların takdir ve sevgiyle andıkları bir padişahtı. Adil, merhametli, ıslahatçı, yenilikçi bir insan olan Sultan Birinci Abdülmecid, çok genç yaşlardan itibaren içki kullanmaya başladı. 25 Haziran 1861 tarihinde 39 yaşında iken istanbul'da veremden dolayı vefat eden Sultan Birinci Abdülmecid, Yavuz Sultan Selim'in türbesi yanındaki mezarına defnedildi.

Sultan ikinci Mahmud, ölüm döşeğinde iken, Osmanlı Devleti'ne karşı ayaklanmış olan Kavalalı Mehmed Ali Paşa Osmanlı kuvvetlerini Nizip'te yenilgiye uğratmıştı. Sultan Birinci Abdülmecid böyle karmaşık bir ortamda tahta çıktı. Mısır Sorunu, Rus donanmasının Hünkar iskelesi Antlaşmasına uyarak istanbul'a gelmesi üzerine bir Avrupa sorunu haline geldi.

Başta ingiltere, Avusturya, Prusya ve Rusya olmak üzere Avrupalı devletler, Osmanlı Devleti ile Mısır Valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa arasındaki Mısır Sorununu çözmek için bir konferans düzenlediler. Avrupa Devletleri Mısır'da güçlü bir yönetim istemiyorlardı. Kavalalı Mehmed Ali Paşa'ya karşı Osmanlı Devleti'nin tarafını tuttular ve bu ortamda Londra Sözleşmesi imzalandı (1840).

Buna göre; Mısır Osmanlı Devleti'ne bağlı kalacak, ancak yönetimi Mehmed Ali Paşa ve oğulları yürütmeye devam edecekti. Mısır 80.000 altın vergi ödeyecekti. Suriye, Adana ve Girit tekrar Osmanlı yönetimine bırakılıyordu.

Hünkar iskelesi Antlaşması'nın süresi bitince, Londra'da bir yeniden bir konferans düzenlendi (1841). Toplantıya Osmanlı Devleti'nden başka Rusya, Fransa, ingiltere, Prusya ve Avusturya katıldı. Konferansta alınan kararlara göre, Boğazlarda egemenlik hakkı Osmanlı Devleti'ne ait olacak, ancak barış döneminde hiçbir savaş gemisi boğazlardan geçmeyecekti.

Bu antlaşma ile Fransa ve ingiltere Akdeniz'deki güvenliklerini sağlamış oluyorlar, Osmanlı Devleti'nin boğazlar üzerindeki kayıtsız şartsız haklarına kısıtlama geliyordu. Rusya ise Hünkar iskelesi Antlaşması ile boğazlar üzerinde sağladığı üstünlüğü kaybetmiş oluyordu.
http://www.osmanli700.gen.tr/padisahlar/31index.html
tüberküloz(verem)dan öldüğü http://www.osmanli700.gen.tr adresinde gizlenmemiş padişahtır.
(bkz: padisahlarin olum nedenleri)*
2. mahmut' un bezmialem sultan`dan olan oğludur. osmanlı devleti' nin son 4 padişahının hepsinin babasıdır. ayrıca en çok sayıda oğlu padişahlık yapmış olan osmanlı padişahıdır.
Osmanlı sultanlarının otuz birincisi ve islam halifelerinin doksan altıncısı.Kabri, Sultan Selim Camii bahçesindedir.

Abdülmecîd hân, [1256] da ilk olarak kâğıt para çıkardı. [1260] da (Mecîdiyye) köprüsü yapıldı. Şimdiki Galata köprüsü. 1412 [m. 1992] de yeniden yapıldı. [1265] de Beşiktaşla Ortaköy arasında (Küçük Mecîdiyye) câmi;ini ve Ortaköy iskelesi yanında (Büyük Mecîdiyye) câmiini yaptırdı. [1276] da Maçka ile Nişantaşı arasındaki (Teşvikiye câmii)ni yaptırdı. [1268] de (Şirket-i Hayriyye) denilen boğaziçi vapurları işletilmeğe başlandı. [1277] de Aydın demir yolu yapıldı. [1270] de deniz altı telgraf hattı döşetti. [1272] de arâzi kanûnu çıkardı. [1274] de belediye teşkilâtı kurdu. [1276] da ticâret kanûnu yaptı. Abdülmecîd hânın vâlidesi (Bezm-i Âlem) sultân, 1261 [m. 1845] de Yenibahçede Gurabâ hastahânesi ve Dolmabahçe sarâyı önünde deniz kenârında (Vâlide câmii) ve Bakırcılarda Bâyezîd kulesi önünde büyük sultânî lisesi ve dahâ birçok mescid, çeşme yapmıştır. Dolmabağçe denilen yer, [1023] de, birinci Ahmed hânın emri ile dolduruldu. Bir tepeyi denize doldurdular. Dolmabahçe iskelesini birinci Abdülhamîd hân yaptı. Dolmabahçe sarâyını birinci ve ikinci Mahmûd hânlar ahşâp olarak yapmışlardı. 1269 [m. 1853] senesinde Abdülmecîd hân, bunların yerine, şimdiki muhteşem sarayı yapdırdı. Beşmilyon altın liraya mâl oldu. Bu kadar çok para, milletin cebine girmiş oldu. Binlerce âilenin yüzü güldü. Ayrıca, memlekete, çok kıymetli ve târihî bir sanat eseri kazandırmış oldu. Sulh ve terakkî sağladı. Hicâzda ve Anadoluda çok eserler yaptı.

Kaynak: http://membres.lycos.fr
son dört osmanlı padişahının babasıdır. dönemindeki tanzimat ve ıslahat fermanlarıyla başlayan çöküş oğullarıyla sona ermiştir.
batı müziğini çok severmiş. fransızcayı çok iyi bilir ve batıya merakı çoktur. (babası ii. mahmut gibi)
tanzimat fermanı'nı manifesto ettikten sonra, yurdun çeşitli yerlerini -bilgi edinmek, sıkıntıları yerinde görmek- amacıyla gezdi ve halkın sıkıntılarını birinci ağızdan dinledi.

zorlu dönemleri yaşamıştır; ironik durumları da vardır. tıpkı babası gibi tüberküloz hastasıdır.
zayıf padişah olur.. tipten içe.
sunay akın' ın bu sabah hatay ottoman palace oteli' nde iddia ettiğine göre, ingiltere' ye vize almaya çalışmış; ancak pek başarılı olamamış osmanlı padişahı. akın' ın dediğine göre, o zamanlar vizeden falan anlayan osmanlı yok piyasada tabii, bizim abdülmecid ingiltere' ye gitmek ister; fakat 2 ay boyunca vize alıp gidemez; çünkü fotoğraf eklemeyi unutmuştur. en son yaratıcı saray ahalisi bir çözüm bulmuş ve sultanın ayakkabılarının altına osmanlı toprağı doldurmuşlardır. böylelikle hiç kendi toprağı dışına çıkmamış olan sultan, nereye basarsa bassın kendi toprakları üzerinde kalacaktı.
(bkz: aferin çok iyi düşünmüşsün)
osmanlının ilk dış borcuna şahit olan(sebeb olan ağır bir itham olur) padişahtır.
1852 de mali durum iyice sarpa sarınca dış borç alma konusunda sadrazam Âli paşa ile konuyu tartışmış ve kararsız kalmıştır.
fakat Âli paşa padişaha danışmadan ve bilgi vermeden, şartları uygun bulup ilk dış borçlanma anlaşmasını fransa ile imzalatmıştır.
alına borç miktarı, elli milyon frankdır.
23 yıl vadeli yüzde altı faizli ve yüzde dört komisyonlu bu borçlanmadan abdülhamid han haberdar olur olmaz, kendisine danışmayan sadrazam Âli paş yı azletmiştir.
yerine borçlanma karşıtı mahmad ali paşa yı getirmiş fakat mali durumu düzeltecek bir girişimde bulunamamıştır.
devlete padişahında dahil olduğu geniş çaplı bağış kampanyaları ile para toplansada, borçlanmalar önce içte ermeni bankerlere, daha sonra kırım savaşının da etkisi ile avrupa ülkelerine dış borçlanma şeklinde devam etmiştir.
kendisinden sonra gelen padişahlarda gelenekselleşen borç alma durumuna ayak uydurup, cumhuriyete intikal edecek büyük borçlanmalara imza atmaya devam etmişlerdir.
18 erkek 18 kız çocuğu olan 31. osmanlı padişahı.
Türkleri ilk kez sayan - saydıran Padişahtır kendisi...

1844 yılında, türkler ilk kez genel nüfus sayımı yaptılar. padişah abdülmecit idi. fakat nüfus sayımında kadınlar sayılmadı. yalnızca erkekler sayıma dahil edildi. sayım sonrasında da halkın (bkz: kafa kağıdı) dediği resmi adı mecidiye olan ilk nüfus belgeleri verildi. bu belge katlanıp fes içinde saklanıyordu. bu yüzden de bir kısım halk ona kafa kağıdı da diyordu.
tanzimat ve ıslahat fermanlarını ilan ederek osmanlı'yı bitiren padşahların başında gelir.
son dört osmanlı padişahının babası olan osmanlı padişahıdır.
* son dört osmanlı padişahının babası olan padişahtır.

(bkz: beşinci murat)
(bkz: ikinci abdülhamid)
(bkz: besinci mehmed resad)
(bkz: vahdettin)
31. osmanlı padişahı, aynı zamanda 110. islam halifedir.

kendisinden sonra tahta geçen sultan abdülazizin ağabeyi ve daha sonra sırasıyla tahta geçen beşinci murad, ikinci abdülhamit, beşinci mehmed reşat ve altıncı mehmed vahdeddin'in babasıdır.
(#14411)
harem kadınlarının saltanata eskisi gibi karışamama ve tertip, düzen dönemi olarak kabul edilen 17 y.y. dan sonra ilk defa, haremin kontrolünü kaybeden fazla nazik osmanlı sultanıdır.

kayıtlara göre onun döneminde harem kadınları, kağıthane de ve veliefendi çayırlarında hazineden kaçırdıkları para ile gönüllerince gezip tozmakta ve zaten azalmış otoriteye ciddi zararlar vermektedirler.

hatta sultan abdülmecid in kendisi bile bu durumdan şikayet eder ve bir gün babıali ye varıp, devlet erkanına dert yanar:

" ah, ah.. beni, kadınlar mahvettiler. onlar da allah tan bulsunlar "
irlanda'da yaşanan büyük kıtlıkta 5 gemi dolusu gıda yardımında bulunan padişahtır.
18 kız 18 erkek babası...
fransız edebiyatçı ve tarihçi alphonse de lamartine' i istanbul' da konuk edip geniş bir osmanlı tarihi hazırlaması için kendisine kaynaklar sunmuş padişah.
--spoiler--
Osmanlı'nın, baskı ve zulüm nedeniyle ülkelerinden kaçan halklara yönelik misafirperverliğinin bir örneği de Sultan Abdülmecid döneminde yaşandı. Rusya ve Avusturya'da, özgürlük mücadelesi verirken yenilgiye uğrayan Macar ve Lehlerin sığındığı ülke, Osmanlı Devleti oldu.

Rusya ve Avusturya, Macar ve Leh sığınmacıların iadesi için baskı kurmaya çalışırken, Sultan Abdulmecid'in yayınladığı deklerasyondaki, "tacımı veririm, tahtımı veririm fakat, devletime sığınanları asla vermem" sözü, özellikle dünyadaki mazlumlarının büyük saygısını gördü. Abdulmecid'in bu sözleri ingiltere, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük yankı uyandırmıştı.
--spoiler--
yüz ellinci ölüm yıl dönümünde kendisi için dolmabahçe sarayı'nda anma töreni düzenlenen padişah.
yakışıklılığı ve giyimiyle döneminin en elit erkeğidir.

(bkz: alpha erkek)
31. osmanlı padişahı ve 110. islâm halifesi olan abdülmecit, 25 nisan 1823 - 26 haziran 1861 tarihleri arasında yaşamıştır. döneminde tanzimat fermanı ilan edilmiştir.