bugün

ing. yeni devir. populer olan, postmodern sosu katilmis herseyin ismi gibi kullaniliyor ancak.*
20. yüzyıl sonlarında ortaya çıkan, alternatif ruhsal hareketleri ifade eden, birçok alt grubu bulunan terimdir.
TÜRKiYE' DE MODASI GEÇMiŞ BiR AKIMDIR VE HER ŞEY GiBi ÜLKEM BUNU DA POPLAŞTIRARAK TÜKETMiŞTiR.
(bkz: E S Posthumus)
kitaro,yanni,vangelis,enya gibi muzisyenlerin yaptıgı,rahatlatıcı muziktir.cogu zaman yerel enstrumanlar kullanılır,doga seslerinden yararlanılır.aslında sagda solda duydugumuz bir cok jenerik muzigi de new age parcalarından secilmektedir.
Tanrı kavramı hakkındaki inanç ve öğretiler'den biri.
AYRICA DiNLEMESi KOLAY VE RAHATLATICI ENSTÜRMANTEL ESERLERiN DAHiL OLDUĞU BiR MÜZiK TÜRÜ.
Ruhsal konulara ilişkin bireysel eklektik yaklaşımla nitelendirilen çağdaş batı kültüründe 20.yüzyıl sonlarında ortaya çıkan, sınırları ve alt gruplarıyla geniş bir uygulama ve inanç alanına işaret eden alternatif ruhsal hareketlerin üst başlığı olan türsel bir terimdir. Herhangi bir değişmez, mutlak kutsal metin, dini kurum ve din adamları hiyerarşisinden uzak olduğundan din sosyolojisinde New Age'in geleneksel din ile arasındaki farkı ortaya koymak için akademik literatürde New Age'e, yarı dini (quasi-religion) veya dinleyici/izleyici kültü (audience cult) ve kült çevresi/ortamı (cultic mileu) şeklinde tanımlar getirilmiştir. Hareket daha çok uzman yayınevleri, müzik dükkanları, fuarlar ve internette görünürlük kazanmaktadır.
New Age 1980'lerin Amerikan kitle medyasında, meditasyon, kanal olma (channelling), reenkarnasyon, kristaller, psişik deneyim, holistik sağlık, UFO gibi konulara ilgi duyan alternatif ruhsal alt kültürleri tanımlamakta kullanılan popüler bir terim haline gelmiştir. Bu alt kültürlerin tipik aktiviteleri; meditasyon gruplarının çalışmalarına katılma, kitap, müzik, kristal ve tütsü gibi malzemeleri alma, ruhsal rehberler ve şifacılara danışmadır.
New Age düşüncesi 19. ve 20.yüzyıldaki Amerikan dini, felsefi ve psikolojik hareket ve gruplardan olduğu kadar Doğu mistisizmi ve Batı ezoterik geleneğinden de çeşitli ögelerin eklektik bir karışımıdır. Transandantalizm, Spiritualizm, New Thought gibi Amerika kökenli spiritüel akımlar, The Human Potential Movement (insan Potansiyeli Hareketi), Hümanist Psikoloji gibi psikolojik akımlar, Hinduizm, Zen Budizmi, Sufizm gibi tarihi spiritüel yollar, Christian Science (Hıristiyan Bilimi) gibi Hıristiyan şifa toplulukları teori ve pratik düzeyinde New Age düşüncesinin gelişimine katkıda bulunmuştur.
New Age literatüründe bilimsel terminoloji, 19. ve 20.yüzyılda ortaya çıkan dini, spiritüel, felsefi akımlardan ve doğu spiritüel geleneklerinden alınan terimler, benlik merkezli (Self-Spirituality) bir felsefi temelde yeniden yorumlayarak kullanılmaktadır. Bu terminolojide Tanrı, Tanrıça, Yüksek Benlik (High Spirituality), içsel Çocuk (inner Child), Mutlak Güç (Absolute Power) gibi ifadeler insanın iç potansiyel ve enerjilerini göstermektedir.
New Age özellikle şifa (healing) üzerinde durur. insanın içinde onun fiziksel ve psikolojik sorunlarının üstesinden gelmesini sağlayan kozmik bir güç vardır. Aynı güç evrende çeşitli güç merkezlerinden de (enerji hatları) yayılmaktadır. insanların bilinçlerinde gelişmeyle içlerindeki bu gücün farkına varacaklar böylelikle herhangi bir dışsal otoriteye (dini kurum, hiyerarşi, rehber vs.) ihtiyaç duymadan bu güçlerini kullanacaklardır. Astrolojik olarak dünyanın Kova Burcu Çağı'na (Age of Aquarian) girmesiyle dünya genelinde ortaya çıkacak spiritüel uyanış, bu güçlerin daha etkin bir şekilde kullanıldığı, daha spiritüel, huzur dolu bir dünyanın habercisi olacaktır.
(kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/New_Age)
insanların eski inanç sistemlerinde istediğini bulamaması, dinin çıkarcı kişiler tarafından sömürülmesi, son zamanlarda insanların geneline hakim olan garip bir boşluk duygusu vb. arayışları beraberinde getirmiştir. new age insanların çözüm bulma umudu ile dahil olmaya başladıkları anlayıştır.
(bkz: jean michel jarre)
içine fazla insan sesi karıştırmayan, fon müziği olarak çoğu yerde kullanılan ham müzik ve sanat yapan akım. media player'ın radio istasyonlarında bulunmaktadır.
http://luckysevenradio.com/wm/newage_hi.asx
müziğiyle önce loreena mckennitt sonra da era vasıtasıyla tanıştığım bir akım.
pek içleşemediğim bir tarz. zevk vermiyor çok. pek çok.

ayrıca; jean michel new age olarak geçiyor mu bilmem, ama onun yeni halinin new age olarak nitelendirilemeyeceği kanaatindeyim. çünkü adam metamorphoses'da gerçekten enfes bir dinleti sunuyor eski albümlerinin aksine.
http://www.youtube.com/watch?v=gyQ57X3YhH4

(bkz: enemies of reason)
değişen toplum ve insan hayatıyla birlikte insanların düşünme yapısının da değişmesi sonucu birçok kişi hissetikleri ihtiyaç sebebiyle kendisine hitap edebilecek dini yaklaşımlara merak sardı. eski çağlardan beri süregelen dini eğitim tavrının bu yeni çağ insanının iletişim tarzıyla tam uyuşamaması ve bu dini yaklaşımların yeni çağ insanlarındaki kötü imajı ise dinleri yeniden inceleme ve anlama hareketini doğurdu. işte "tez" olarak adlandırabileceğimiz bu hareketin anti-tezi olan "dini külliyata dair bilgi sahibi birçok zeka tarafından sömürülmesi durumu" ile ortaya çıkan "sentez" yaklaşıma "new age felsefesi" diyoruz.

doğru olan argümanları kurgulayarak yalan söyleme sanatına nadide bir örnektir new age. öte yandan, böyle raconu kesip de iyi niyetle bu işe girişmiş insanları da gereksiz yere ezmek istemem tabi. iyi niyet elbette saygındır... selametle diyelim..

ışık ve sevgiyle mi demeliydik yoksa*?..

selametle..
(bkz: yanni)
(bkz: can atilla)
bu akımın müzik versiyonunda doğu batı sentezi ruhani bir hava vardır...
dr sean mcnamara'nın alay edeceği şeyler için çok sık kullandığı bir sıfattır.

(bkz: nip tuck)

ama şaka bir yana, müzik tarzı olarak çok hoş örnekleri olan bir akımdır (ne kadar akım denirse artık öyle geniş kapsamlı bir şeye).
duygusal yazar severim kendisini, iyi ki var cinsinden..
kadim doğu felsefeleri, astroloji, tarot kartları ve kabala gibi bazı ortaçağ inançlarının bir karışımı olup 1960' ların sonlarında sahneye çıkmıştır. Batılıların manevi buhranlarından çıkış yolu arayıp adeta baş aşağı çakıldıkları, türkçesi boş kafalılık veya dangalaklık felsefesi olan sike sürülmeyecek akımdır.
örneklerini yanni, kitaro, secret garden, enya gibi müzisyenlerin yaptığı, badem biyik bir dindar olan bu sahsiyetin de en sevdiği müzik tarzıdır. şarkıların genelinde bir yerinde flüt sesi bulunur. yanni'den rainmaker'ı, kitaro'dan caravansaray'ı, secret garden'ın tüm şarkılarını, enya'dan only time'ı dinlemeden bu dünyadan gitmemek lazım gelir.
ek: iyi bir insansaniz cennete gidersiniz zaten, orda istediginiz gibi dinlersiniz; bu bilgiyi kafirler icin verdim.
son zamanlarda kendimi dinlerken çok iyi hissettiğim müzik türü. örnekleri için:
(bkz: yanni)
(bkz: loreena mckennitt)
(bkz: enya)
(bkz: can atilla)
(bkz: secret garden)
herkes sevemez bu türü, fazla gelir bazılarına. sonuçta insanlar çeşit çeşit, zevkler de çeşitli oluyor doğal olarak.
başlığına eleştirel bir entry girdiğim için bana ayar verme çalışmasına girmiş yazar. olsun canı sağolsun. yine de iyi ki vardır.
demek herkese yapıyor. efendim herkes dinin kurallarına uymak zorunda sanıyor herhalde yahut bipolar kişilik bozukluğu var, kendini peygamber falan sanıyor. kimse kimseye dindar olduğunu kanıtlamak zorunda değildir; yahut inanmayanları hor göremez. kanıtlama çabasındaysa, yaptığı hem ahlak hem din dışıdır.
rahatlatan müzik tarzı. dead can dance grubunun yaptığı şarkılar buna örnek gösterilebilir.