bugün

Son yılların en ilginç senaryolarından biriyle olarak Kasım ayında vizyona girecek film.
Umarım yönetmen ve oyuncular bu işi kotarmışlardır. Zira ben hikayesini okuyunca hem gözlerim doldu, hem tüylerim diken diken oldu hem de keh keh güldüm.

Eğer filmin merkez medyada çıkan haberlerine bakacak olursanız 12 eylül askeri darbesinde gözaltına alınan bir grup köylünün hikayesi olduğunu öğreneceksiniz. Ama biraz deşince olayın altından hem trajik hem komik hem de gerçekten gözleri dolduracak denli acınası bir olay çıkıyor.

Bundan sonraki satırlar spoiler sayılabilir.

1970 yılında Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Limonlu köyünde bir grup köylü, 16 yaşındaki Zeynel Korkmaz'ın yönetmenliğinde bir macera filmi çekmeye başlar. Limonlu ve Mut'a bağlı yayla köyü Ballı'da amatör ruh ve heyecanla çekilen film ekonomik zorluklar, kadın oyuncu bulamama gibi nedenlerle tamamlanamaz. Ama Zeynel Korkmaz, yarım kalan filmin makaralarını evinde saklar.

10 yıl sonra, 12 Eylül askeri darbesi gerçekleştiğinde, yüzbinlerce genç gibi Zeynel Korkmaz'ın da evi askerlerce basılır, aranır ve bu aramalar sırasında yarım kalan filme ait makaralar bulunur. Makaralar incelenir, filmde rol alan köylüler tespit edilir ve gözaltına alınır. Çünkü dönemin ilçe komutanı, filmdeki görüntüleri gerçek kabul ederek "adam öldürme","suç örgütü kurma", "silah bulundurma" ve "gerilla eğitimi verme" suçlamalarıyla köylülerin ifadesini almaya çalışır. Bu sorgular sırasında pek çok köylüye işkence uygulanır.

Komutan, uzun uğraşlar sonrasında, delil diye el konulan materyallerin 16 yaşındaki bir gencin çektiği film denemesi olduğuna ikna edilir. Köylüler serbest bırakılırlar ama o acı dönemi yaşayanlar, birçok 12 eylül mağduru gibi, çocuklarına anlatmazlar yaşadıklarını.

Ama dört yıl önce Zeynel Korkmaz'ın oğlu Yasin Korkmaz Limonlu Beldesi'nde elinde kamera ile çekim yaparken, yaşlı bir kadın "sen de bizi baban gibi karakolda dayaktan mı geçirteceksin" tepkisiyle karşılaşınca zamanında babasından zaten dinlediği bu olayın kahramanlarını aramaya başlar. Ve öğrenir ki zamanın Deli Yüzbaşı olarak anılan komutanının "askeri kamyon geçerken ayak ayak üstüne atıp çay içen köylünün" ya da "traktör kasasında yolculuk ederken gülen köylünün" dayak yediği bir dönemden geçtiğini öğrenir. Deli Yüzbaşı denilen komutan o denli bir baskı hissi yaratmıştır ki dönemin tanığı insanlar 30 yıl sonra bile konuşmaya çekinir olmuşlardır. Zaten filmde de Kenan Evren'e hayran olan, kendisine general rütbesi diktirip aynada selam duran bir askeri ve köylülerle ilişkisini anlatmaya çalışmışlar.

Filmin yönetmenliğini Zeynel Korkmaz'ın oğlu Yasin Korkmaz yaparken, Zeynel Korkmaz'ı da diğer oğlu canlandıracak. Filmin oyuncu kadrosunun çoğunluğunu yöre halkı oluştururken Birol Ünel de Türkiye'ye gelen bir turisti canlandırıyor.
Oyuncular arasında ibrahim özcan bizzat tanıdığım adam gibi adam ve iyi bir sanatçı dır.