bugün

şüphesiz ki büyüktür. zihinde sadece müziğin sözünü , ritmini hatırladın diyelim, sonrasında ise o müziği dinlediğin yerle ilgili, yaşadığın , bulunduğun bir yeri hatırlamak insanı mutlu eder. hüzünlü dinledi isen, hüzünlü de edebilir tabii. bir şeyin kokusunu unutamazsın ya hani, birazda onun gibi sanki.
Müzik ruh halinin belirlenmesinde olumlu ve olumsuz yönde etkilenmesinde çok önemlidir.
Osmanlıda daruşşifahaneler salt müzikle psikolojik rahatsızlığı bulunan insanları iyileştirmeyi amaçlayan kurumlardı.
III. Selim döneminde hekimbaşılık yapmış gevrekçizade hasan efendi ibni sinanın eserlerinden yararlanarak neticetül fikriyye ve tedbir-i veladeti’l bikriyye adlı eserlerinde hangi müzik türünün hangi makamın hangi çocuk hastalığına iyi geldiğini anlatmıştır
Ayrıca yine bir doğu bilgini farabinin müzik hakkındaki görüşlerini ve araştırmalarını yazdığı kitabü’l musiki’ül kebir ve yunan filozofların müzik hakkındaki görüşlerini derlediği el medhal fi’l-i musiki adlı eserleri incelemekte fayda vardır.
psikolojik ve ruhsal olarak etkilemekle beraber, günümüzde bilinçaltı mesajlarla beyninizi ve algınızı da etkilemektedir.

aslında üzerine çok konuşabilecek ve çok bilimsel veriler sunulabilecek bir konu.

ama, ben , sözü beethoven'a bırakmak istiyorum..

(bkz: silencio)
karamsarlık melankoli.
görsel
müzik; yaşanılan sıradan olayları ve ruh hallerimizi süsler püsler büyülü bir hale getirir, iyiyi veya kötüyü dibine kadar en yoğun haliyle yaşatır. çoğu zaman mutluluğumuzun veya hüznümüzün sebebini sorgulamaktan kurtarıp sadece hislere teslim eder.

sevdiğim kız bana hastir deyince dönüş yolunda kamyon sesleri eşliğinde melankoli yaşamak çok bayattı mesela. fakat kulaklığımı takıp bir teoman şarkısıyla yürüyünce pek bir sanatsal görünmüştü gözüme. bir nevi teselli.

ya da ille bir olaya gerek yok. hayallere dalarak da farklı hissiyatlara sürükleyebilir müzik bizi.

deneyin mesela:

1- akcent - my passion
2- gipsy kings - no volvere
3- empyrium - dying brokenhearted

bu 3 şarkılık liste bana göre tavandan tabana doğru bir çöküştür.

1. şarkıda: "yehaa içimde bir şey kımıldıyor lan birkaç zirzop bulup abidik dansı yapmalıyım."

2. şarkıda: "ah şimdi bir kumsalda ay ışığı üzerimize düşer, dalgaların sesini dinler, rüzgar saçlarımı uçuştururken hayatımın aşkının gözlerinde boğulsam..."

3. şarkıda: "her şey karanlıktan ibaret ve asla değişmeyecek. hayatın .mına koyim!"

tabi her bir müzik başka başka hisler tattırır her bir kimseye. listeleri oluşturan siz olduktan sonra duyguları seçecek olan da sizsiniz. bir duygulanım aracı olarak müzik...
özellikle sözlere önem veren bir dinleyici için hangi ruh halindeysen yoğunlaştırır.o ana uygun müzikler üzgünsen çekebileceği kadar dibe çeker, neşeliysen sokaklara çıkıp koşmamak için kendini zor tutabilirsin, en güzeli de seviyorsan yaşadığın anı sana özel ve kimsenin izleyemeyeceği bir filme dönüştürür.
hiç fark etmeden girdiğimiz bunalımların sıkıntıların nedeni olabiliyor müzik. hep ne zaman depresif olsam depresif şarkılar dinlerim diye düşünrüken bir süre sonra depresif şarkılar dinleyip depresif hala girmeye başladığımı fark ettim. kimi için iş yaparken fon olarak kullanılan bir eğlence olsada kimi için hayata bakışı değiştirebilecek bir olgu.
güzel anların daha güzel,kötü anların daha kötü yaşanmasını sağlayan etkidir.
olumlu yöndemidir olumsuz yöndemidir tartışılacak konudur.

Fakat müziksiz bir hayat düşünemiyorum.
olumlu vs olumsuz.
yadsınamayacak gerçektir. örneğin gecenin bir yarısında süper baba'nın şarkısını dinlersen sebepsiz hüzünlenir, araba sürerken kıraç'ın herhangi gaz bir şarkısını dinlersen radara yakalanır, oldu da cebinde silahın varsa kurtlar vadisinden cendere duyarsan bir yerlerden, dünyayı kurtaran adam oluverirsin.
"Müziksiz bir hayat hatadır. Bu muydu yaşam? Hadi öyleyse bir kez daha." (friedrich wilhelm nietzsche)
insanın insanlaşma sürecine büyük bir katkı sağlar. Tabi dinlenilen müziğin türü de önemlidir. Müziğin türü kişilik hakkında fikir edinmeye de yarar.
temizlik, bulaşık yıkamak gibi can sıkıcı işleri yaparken dinlenildiğinde o bezdiren iş için bile: "hiç bitmesin." dedirtebildiğinden dolayı yadsınamayan direkt bir etkidir.

bu kadar uzun cümle kurdurttuğu için yine çok etkilidir. *
müziğin birey anlamında, insan hayatına olan etkisidir. bir de müziğin toplumsal olarak insanların hayatına etkisi vardır ve dönemsel olarak değişkenlik gösterebilmektedir. bunun için de bakılabilir: müziğin nesiller üzerindeki etkisi...
saymakla bitmez. fakat en güzel tarafı; yalnızlığını seni rahatlacak bişeyle paylaşmak gibisi yoktur. istediğin her an seni güzel tınısıyla çok değişik ruh hallerine sokabilir.
genellikle oldukça fazladır.

temsil misal;
(bkz: beni bu şarkılar mahvetti)

bu da su katılmamış hali;
(bkz: adamın amına koyan şarkılar)
şüphesiz etkisi vardır. dinlenen müzik insanın tavırlarını, hatta o anki halet-i ruhiyesini; yani kişiliğini etkiler. bunun doğruluğu biraz da çiçeklere dinletilen müziklerle kanıtlanmaya çalışılmıştır. birine sakin bir müzik, diğerine de arabesk ya da heavy metal dinletilen iki çiçeğin zaman içerisinde büyümelerinde farklılıklar gözlenmiştir. arabesk müzik dinletilen çiçeğin diğerine göre daha cansız, solgun ve büyümesinde yavaşlama olmuştur. müzik canlılar üzerinde büyük etki oluşturduğuna göre seçimi iyi yapmak gerek. müzik ruhun gıdasıdır, diye boşuna söylenmemiş.
şüphesiz ki tartışılmazdır..

bir insanın ne olduğunu, dinlediği müzikten, 5 saniyelik konuşmasından ve yüzüne bakarak, mimiklerinden ve yüz ifadesinden, yüzündeki organların karakterlerinden anlamak pekte zor değil. fakat konu müzik..

herkesin çevresinde bir sürü insan var. hepsi farklı farklı.. giyimleri, konuşmaları, zevkleri, ve tabii müzikleri. hepsi de yaşadığı hayatı, duygularını, istek ve hislerini belki de müzik dinleyerek dışa vuruyor. çoğu insan için müzik zaten bir kendini ifade etme aracı. böyle olması da normal. ve bu sebeptende, müzik türleri genelde birbirine yakın dinleyici profilleri ortaya çıkartır. sanat müziği dinleyenle rap dinleyen, rock dinleyen, özgün dinleyen, pop dinleyen, metal dinleyen (bu uzar böyle), hepsi birbirinden farklıdır. ya yakınlarının dinlediği şeylerden etkilenir, ya da ergenlikte girdiği kimlik arayışından karlı çıkarak zevkine uygun müziği ararken bulur, ya da kim bilir, bir cafe de otururken duyduğu müzikten etkilenir ve o tarzı hayatına yerleştirir.. bu da kişinin karakterini, az ya da çok, ama mutlaka etkiler. örnekler vermek isterdim fakat, genellemeler kurunun yanında yaşı da yaktığı için tepki toplayabilir. zaten biraz düşünseniz bile, anlayacaksınız..