bugün

1977 yılında ermenistan'da inşa edilen bir nükleer santral. kars'a 100, ığdıra 16km uzaklıktadır. eski teknolojiyle inşa edilmesi ve birinci derece deprem bölgesi olan ağrı dağı fay hattınn üzerine kurulmuş olması, bu santrali türkiye, azerbaycan ve ermenistanın kendisi için çok tehlikeli bir konuma getirmiştir. santral, aslında ömrünü 2005 yılında tamamlamış; ancak ermenistan yetkililerince 2016 yılına kadar kullanılacağı açıklanmıştır. uzmanlar bu santralin hem eski hem de fay hattının üzerinde olması nedeniyle herhangi bir an büyük bir felakete yol açabileceğini söylemektedirler.

türkiye açısından büyük bir tehlike unsuru olmasına rağmen; metzamor nükleer santralinin adının, basın ve siyaset gündemimizde ermenistanla ilgili konularda hiç anılmaması düşünüdürücüdür. özellikle de, medyamızın ve siyasetçilerimizin samimiyeti ve kendi ve komşu ülkelerinin vatandaşlarının hayatını ne kadar umursadıkları açısından düşündürücüdür.

inşallah bu santralden dolayı hiç bir insanın kılına zarar gelmez.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Metzamor_N%C3%BCkleer_Santrali#Tehlikesi_ve_.C3.B6nlemler
zaman zaman dumanları tüten, ığdır merkezdeki yüksek yerlerden rahatlıkla görülebilen santral.
ülkemiz için en büyük tehtid olan tesistir.

Madem bu tehtidi ermeniler bile göz önüne alıyorsa bizim gibi ileride olmak isteyen bir ülke neden nükleer enerji istemez.
sınırlarımızın hemen ötesinde bulunan asıl ucube...

daha geçtiğimiz günlerde bu santralden radyasyon sızıntısı haberleri vardı medyamızda, ve ne tesadüftür ki tam da bu haberlerin çıktığı günler bizdeki nükleer santral kurulumu işinin pişirildiği günlerdi...

nitekim sanki gizli bir el basına sansürü çekti, susun denildi...
ve o gün bugündür metzamor'dan yayılan radyasyonla ilgili, bu sızıntı ile ilgili necip basınımızda tek haber yok...

koca koca bilim adamları balıklama atlıyor tv'lerde nükleer ile ilgili tartışma programlarına, ama hiçbiri götünü kaldırıp kars, ağrı, ığdır'a gitmiyor, buralarda kanser vakalarını araştırıp kamuoyuna bilgi vermiyor, ya da verdirilmiyor...

sinop ve akkuyu...
rus teknolojisi ile yapılacak.
tıpkı ömrünü tamamlamış olan ucube metzamor gibi...

mazallah, daha bizim santrallerin inşaası bitmeden belki de metzamor'da çok büyük bir felaket yaşanacak. bakalım onu da gizleyebilecek misiniz?
doğu anadolu nun da elektrik kaynağıdır. bir yandan kapattıralım diye uğraşırken, anlaşma imzalanalı 3 yılı devireceğiz. çalışmasını sağlayan sadece ermenistan ın politikasından değil türkiye nin yönetilemeyişinden ileri gelir.

hafızayı zorlamak için; http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/458981.asp
şimdiye dek 106 adet ufak çaplı kaza geçirmiş artık patladı palayacak hale gelmiş santral.

ab bu santralin kapatılması için ermenilere 100 milyon öyro teklif etmiş ermeniler 1 milyar öyro isteyince kaderiyle başbaşa kalmıştır allah gecinden versin.
ermenistan'da bulunur. sovyetler zamanından kalma teknolojiyle çalışmaktadır. türkiye sınırına 15 km uzaklıktadır. herhangi bir arızada ağrı, ığdır ve kars illeri başta olmak üzere bütün doğu türkiye etkilenebilir. önemli bir deprem kuşağı üzerindedir.
başımızda potansiyel bela olarak duran zımbırtı. adeta çernobil özentisi, facia yönünden.

ab kapatmaya uğraşırken, biz çalışması için destek veriyoruz. bu kadar dandik politikacıları nasıl çıkarıyoruz allah bilir...
Türkiye'nin en büyük potansiyel tehlikesi . Net !
matmazel, santrali harcayacaklar!
*
Metzamor Nükleer çevresindeki iller için tehlike gösteren ve Ermenistan'ın Metzamor şehrinde bulunan nükleer santral.
Santral 1977 yılında inşa edilmiştir . Her biri 408 MW e güce sahip WWER-440 /230 tipi 2 üniteden oluşmaktadır . Sovyet bilim adamlarının ağrı fay hattı üzerinden bulunduğu için yapılmasına karşı çıkılmış ama yapılmıştır . Teknik ömrü 2005 yılında tamamlamıştır . AB kapatılması için 100 m Euro teklif sunmuş ama zamane başbakanı (bkz: robert koçaryan) 1 milyar euro talep etmesi üzerine AB isteğinden vazgeçmiştir ( milyonlarca insan 1 milyar euro etmiyor demek ki .) . (bkz: 1988 spitak) depreminde çok büyük zarar görüp çevreye radyasyon sızdırmıştır . zaten bundan sonra Ab devreye girmişti. Ayrıyetten çok büyük zarar görmüştür santral . 2016 yılına kadar çalışmasına karar verilmiştir . Ama Türkiye ve çevre ülkeler için en büyük potansiyel budur . Şimdi Türkiye he yapılacak santrale tepki gösterenlerin (bkz: Metzamor AS) tepki göstermesini isterim . Sürü psikolojisinden az vazgeçin ve biraz araştırma yapın .
ağrı dağı fay hattı üzerinde bulunan, evet, --büyük harflerle--ağrı dağı fay hattı üzerinde bulunan--büyük harflerle--, dünyanın en güvensiz nükleer santrali. Kars'a 100 km, Iğdır'a 30 km uzaklıktadır.
akkuyu'da kapıları kapatan, pasifik seferleri yapan, binalara tırmanan şovmen greenpeace'cilerin pek ilgi göstermemesini anlamlandıramıyorum maalesef. evet insan önce samimi olmalı. inandırmalı buna. evet aynen öyle.
türkiye sınırındadır, öylede sever ermenistan türkiye'yi, hani patlarsa yabancıya gitmesin gibi.
her ne kadar Ermenistan devletini sevmesem de, metmazor nükleer santralinin türkiye sınırında olmasının sebebi sadece su kaynağına yakın olmasından dolayıdır. ve Ermenistan devleti tarafından yaptırılmamıştır, Sovyetler birliği tarafından yaptırılmıştır, mazisi çok eskidir.
yakın bir zamanda bir sızıntı meydana gelir, nükleer bir felaket yaşarsa; kör gibi gözünü kapayan türkiye, iran, rusya ve ab'nin ebesininkini tersten görmesine sebep olacak saatli bomba...

geri sayım çoktan başladı.
2005'te kullanım süresi dolmuş ve o tarihte kapatılması gerekirken, ermenistan'ın enerji ihtiyacı sebebiyle kapatılmayan tam bir saatli bomba. yanılmıyorsam en az 10 sene daha kullanacaklar. olası bir sızıntı halinde azerbaycan, türkiye, iran ve gürcistan ayvayı yer, açık ve net. yani efendiler, ülkemizin ve bu coğrafyadaki ülkelerin ermenistan'ı bu santrali kapatması için zorlaması şart. yoksa orta şiddette bir deprem halinde bile ülkece boku yeriz.
2026'ya kadar uzatıldı illa patlatacaklar.
1977 yılında Ermenistan'ın Metzamor şehrinde inşa edilen ve çevresindeki iller için tehlike arz eden nükleer santraldir. eski Sovyet nükleer santral teknolojilerinin en eskileriyle inşa edilen ve teknik olanakları yetersiz olan santral birinci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır.

Ermenistan 1988 yılında büyük bir deprem geçirmiş ve binlerce kişinin öldüğü bu depremde nükleer santral ciddi derecede zarar görerek uzun süre kullanım dışı kalmıştır. Ancak Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesiyle yaşanan savaş, ülkenin gittikçe fakirleşmesine ve enerji ihtiyacının artmış ve beraberinde şu ana kadar 106 civarında kaza geçirerek tehlike sinyalleri verilmiştir. Bu santralin bölge için ne kadar tehlikeli olduğunu kavrayan AB de sürekli kapatılmasını istemiş hatta Ermenistan 25 Ocak 2001'de AB konseyine üye olurken santralin kapatılması şartını koymuş ancak Ermenistan artan enerji ihtiyacını ileri sürerek burayı kapatmamıştır. Bunun üzerine AB santralin kapatılması için 100 milyon Euro vermek istemiş ama bu parayı yetersiz bulan Ermenistan Başbakanı Robert Koçaryan 1 milyar Euro talep etmiştir. Bunun sonucunda AB vazgeçmiştir.

2005 yılında teknik ömrünü tamamlayan ve Robert Koçaryan'ın bir demecine göre 2016'ya kadar faaliyetini sürdürecek olan santral, bilim adamlarına göre her an büyük bir kazaya sebep olabilecek potansiyele sahiptir. 2016'da Ermenistan parlamentosu nükleer santrali 2026 yılına kadar kullanma kararı almıştır. bu saçma karar sonrası tehlike çanları daha da sesli çalmaktadır. saatli bombadan farksız olan bu santralin kapatılması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır.

görsel
Çernobil'in patlayan reaktörü 1000 mw ilken bu santralin 440 ve 220 mw gücünde iki reaktörü vardır yani patlasa da korkacak bir şey yok Iğdırlılar rahat uyusun.
2017 yılında duman tüttürdüğüne şahit oldum her yılda 1 2 defa ığdırda nükleğer sızıntı acil sireni çalıyor yetkililerden ses seda yok.
1977 yılında yapılan ve çernobilde patlayan reaktörle aynı teknolojiye sahip, doksanlı yıllarda bir deprem sonucu sızıntı yapan ve sözde tamir edilen(yaklaşık 200’ün üzerinde tadilat gören) 2016 yılında kapatılması planlanmışken 2026’ya kadar ertelenen, Avrupa birliğinin tabiri caizse kapat şu kodumunun santralini sana 400m € verek demelerine rağmen Ermenilerin pek sallamadığı saatli bomba. Evet santral yazmaya elim gitmedi.
fay hattınınn üzerinde olması depremden sonra tekrar hatırlattı.