bugün

istatistikte merkez degerdir.
ölcüm degerleri siralandiginda ortada yer alir. kesinlikle ortalama deger degildir.

örnegin;
ölcüm degerleri;
5, 1, 40, 2, 1

ölcüm degerleri siralamasi;
1, 1, "2", 5, 40

burada ölcüm degeri "2" medyan olmaktadir.

genelde ortalama ile karistirilan bir terimdir.

örnegin;
bir ülkenin yillik ortalama geliri 50.000$
burada yillik 1.000.000$ kazananlar ile 10.000$ kazananlarin ortalamasi ele alinir. yani; 10.000$ kazanan kisi 50.000$ kazaniyor ve bundan faydalaniyor anlamina gelmez.

yine ayni ülkenin yillik medyan geliri 15.000 $ olabilir. cünkü; cogunlugun kazandigi deger dikkate alinir.

(bkz: histogram)
sahip olmadığım şey diye anılıyor. hayır bunu diyen no balance özelliğe sahip. sen git daha kendin kendine bir balans kurama bi de gel bana "senin medyanın yok" diye söylenip dur.

bak bir ortak nokta daha.

nihahahah.
D. Beybin Kejanlıoğlu'nun Türkiye'de televizyona ve Ali Kırca'nın "Siyaset Meydanı" programına yönelik yorumlarını betimlemek üzere başvurduğu bir sözcük oyunu. Bu noktada Beybin Kejanlıoğlu, "medyan" sözcüğüyle çeşitli kamuların, kenarda köşede kalmışların, tabi grupların örgütlenerek veyahut tek tek kendilerini ifade etme ve seslerini duyurma araçlarını kullanmadıkları bir ortamda, ancak kendini temsil eden birkaç kişinin, bazı temsilcilerin ve sözcülerin bir araya gelebildikleri orta yeri ifade etmek istemiştir.

Ayrıca (bkz: Beybin Kejanlioğlu)
(bkz: vasat)
(bkz: vasati)
hassas olmayan ortalamalar içine giren bir ortalama çeşidi. sıralanmış değerlerin tam ortasındaki değerdir. aritmetik ortalamanın kullanılmadığı serilerde medyan kullanılır, çünkü baştaki ve sondaki aşırı değerlerden etkilenmez.
(n+1)/2.ci değer medyana eşittir.
gruplu serilerde formülü şudur: me = L1+c.[((n/2)-fa)/fm]

L1= medyan sınıfının alt basamağı
c= sınıf aralığı
n= toplam frekans
fa= medyan sınıfından önceki sınıfların frekansları toplamı
fm= medyan sınıfı frekansı
bir çeşit ortalamadır...
(bkz: medyan seçmen)
verilen bir sayı dizisinde terimler büyüklük sırasına göre yazıldıktan sonra ortadaki sayıya medyan denir. dizinin terim sayısı tek ise tam ortasındaki sayı medyandır. terim sayısı çift ise ortadaki iki terimin aritmetik ortası medyandır.
örnek : 6,8,10,11,12,14,16,17,18,20 sayı dizisinin medyanı ortadaki 12 ve 14 sayılarının toplamının 2 ye bölünmesi ile bulunur. medyan =12+14/2=13
değerleri küçükten büyüğe doğru sıralanmış istatistiksel bir seride tam ortaya düşen ve seriyi iki eşit parçaya bölen değerdir.