bugün

ukrayna ya bağlı özerk cumhuriyet, vakti zamanında osmanlı devletine kendi isteği ile dahil olarak kendi içinde bağımsız davranan ancak osmanlıya askeri gücünde yardım eden bir yapıları vardı.. puşt rusların baskısı sonucu tatarların terketmeye zorlandıkları yerdir.
osmanlı egemenliğini fatih sutan mehmed zamanında tanımıştır. Bu dönemden yıkılışına kadar osmanlı devletinin avrupada ve iranda yaptığı bütün savaşlara osmanlı devletinin müttefiği olarak katılmıştır. 1736-39 osmanlı rus savaşında çoğu süvariden oluşan ordusu modern ve ateş gücü yüksek rus ordusu karşısında yenilmiş ve işgale uğramıştır. 1768-74 osmanlı rus savaşı ise kırım hanlığı için tam bir yıkım oldu. tüm kentleri yağmalanan ve yıkılan kırım rus egemenliğine terk edildi. bölge 1783'de kesin olarak rus egemliğine girdi ve müslüman tatarlar sürüldü.
küçük kaynarca antlaşması ile osmanlı devletinden ayrılıp bağımsız olan bölgedir. dinsel yönden osmanlıya bağlılığını sürdürmüş. böylece osmanlı devleti ilk kez halifelik makamını kullanmıştır.
(bkz: kırım kongo)
karadenizin kuzeyinde ki türk yurtlarından biri.

detaylı bilgiyi

http://www.vatankirim.net/ adresinden alabilirsiniz.
Bir Türk memleketedir. Tarih boyunca burada Tatar denen türkler yaşamışlardır. Fakat bugün Kırım'da Tatar'a rastlamak bir çuval pirinç içinde bir tek taşa rastlamak gibi birşeydir.
Sovyet rejimi bu zavallıları 2 nci dünya savaşında Almanlarla işbirliği yaptıkları bahanesi ile toptan Sibirya'ya sürgüne göndermiştir. Tarihte bir milletin toptan sürgüne gönderildiği misali yoktur. Bu çok acıklı durum maalesef, türk ırkının başına gelmiştir.
ukrayna ve rusya arasındaki yeni/ileri dönük sorun.
baba tarafımın göçüp de geldiği, gidilip görülmek istenen memleketimsi.
deniz aşırı bir seferle ele geçirilen karadenizin kuzeyinde kalan coğrafya.
ilber ortaylı ve yamulmuyorsam halil inalcık'ın memleketi.
stalin 2. dünya savaşında kırım halkını bir gece aniden tren katarlarına balık istifi doldurtarak sibirya'ya değil aslında ölüme yollamıştır. pek çok kırımlı sibirya soğuklarına dayanamayıp yollarda can vermiştir.
(bkz: ey güzel kırım)
(bkz: biz kırım dan çıkkanda)
Diyarbakır ilinin Hani ilçesine bağlı bir köy.

ilçenin tüm köyleri için:

(bkz: hani/#5120296)
ukrayna ve rusya'nın çeşitli yerlerinden tatilci akınına uğrayan bölge. o değil de, ben bir kırım göçmeni kız tanıyorum, yok böyle bişey, çok güzel oluyor bu kırım'ın kızları, gidip görmek lazım tarihi eserleri filan...
(bkz: kefe)
memleketim. o.ç ruslar yüzünden rahat yüzü görememiş halktır ayrıcada. osmanlı daha sonra burayı siklemememiş kendi halinde fakirlik içinde kalmıştır. şimdi ise özerk bir yapıdadır. halkı darmadağın olmuştur. acıları, sevinçleri, aşkları kısacası onlarca hayat, onlarca ömür tarihin tozlu sayfalarına gömülmüştür.
diğer bir ismi yavruvatan'dır.
--spoiler--

18 Mayıs 1944 tarihinde 300.000'i aşkın Kırım Türkü Stalin'in emri ile trenlere dolduruldu ve Sibirya'ya Orta Asya'nın en zor yaşam alanlarına sürgün edildi ta ki Kırım'da Türk kalmayana dek.Bu yolculuk için Ruslar tarafından hiçbir önlem alınmadı ve on binlerce Kırım Türkü yolda açlıktan ve soğuktan dolayı hayatını kaybetti...

Unutmak ihanettir!!!

--spoiler--
gidip gördüğüm, sınırları içerisinde düğün yaptığım toprak parçası. güzeller güzeli eşimin anavatanı. yılların sıkıntılarına rağmen temiz kalmayı başarmış insanların coğrafyası. çaldığınız kapının bir tatar tarafından açılma ihtimali %20'dir. bu kişinin size izzet ve ikramda bulunma ihtimali ise %100'dür. imkanı olanların, sudak, yalta, bahçesaray gibi şehirlerini ziyaret etmelerini tavsiye ederim.
Nilgün Cerrahoğlu Kırım'ı yazdı

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=368696
osmanlı imparatorluğu himayesinde olduğu asırlarda, sıklıkla rus çarlarının tatillerini yapmak için geldikleri memleket. her yıl rutine bağlayan, çar değişse de usulün değişmediği bu duruma göre, çar gelir gelmez, osmanlı'nın hariciye nazırı, çarı karşılamaya gider, ona hoşgeldin deyip geri dönermiş.
benim soyadımdır. hiç gitmediğim halde bi bağlıyım, bi bağlıyımm! anlamıyorum bu memleket sevdamı?
Vakti zamanında binbir eziyetle türkiyeye gelen dedemin ve benim memleketim.
insan kendi memleketini hiç görmeden yaşayınca kendini eksik hissediyor.

Hatta öyle ki bir kısmımız azaybaycan'da bir kısmımız bulgaristan'a büyük çoğunluğu da türkiye'ye dağıldık
Öz yurdumdur. Birde Kırım denilince aklıma mavi alay gelir.
(bkz: 18 mayıs kırım tatar sürgünü)
(bkz: kırımdan gelirim)