bugün

Kovuşturmalar ve Cezaevlerinde geçirilmiş bir yaşamı, kitaplarıyla insanlığa sunan usta yazar.
Gözyaşı Dökeceksin DüşmanLara Göstermeden, Ter DamLa DamLa, Kan Avuç Avuç, Uzun YıLLar Mahpus da OLacaksın. DoLa Kardaşım KoLLarın Demir ParmakLıkLara, MehtapLarı AğLatan Yanık TürküLer Çağır, BiL ki SevdikLerine MevsimLerce Hasret KaLacaksın! Zaman mı Aşınır? Yoksa insan mı? Düşün BakaLım Düşün. Şu var ki PasLanmayan Zincir, Aşınmayan LaLe, KırıLmayan Demir Kapı Yoktur...
Kerim Korcan - Linç isimli kitabının arka kapak yazısı.
Türk Edebiyatında gölgede kalan isimlerden biri olan Kerim Korcan 31 Ocak 1918'de Adapazarı'nın Akfelek köyünde doğdu. Babası Murat usta yoksul bir saat tamircisiydi. Bu yüzden Kerim Korcan ancak ilkokul 4. sınıfa kadar okuyabildi. Küçük yaşta kahveci, dondurmacı, köfteci ve berber çıraklığı yaptı. 1938 yılında siyasi polis tarafından gözaltına alındı. Aynı yıl Donanma Kor Askeri Mahkemesinde isyan Suçlusu olarak yargılandı 12 yıl ağır hapse mahkûm edildi. Sinop Cezaevinde 10 yıl hapis yattıktan sonra serbest kaldı. Hapisten çıkar çıkmaz askere alındı. Askerlik sonrası 1950'de istanbul'a geldi, marangozluk yaparak yaşamını kazanmaya çalıştı. 1957'de Vatan Partisi yöneticiliğinden kovuşturmaya uğradı. Türk Ceza Kanunu'nun ünlü 141 ve 142. maddelerine karşı gelmekten tutuklandı. iki yıl Sultanahmet Cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra 1959'da beraat etti.

1990 yılında Kerim Korcan'ın Tatar Ramazan adlı öyküsü tiyatrodan sonra sinema filmine uyarlandı filmin başrolünü Kadir inanır oynadı, filmin müziklerini Ahmet Kaya'ya yaptı. Ölümsüz birçok esere imza atan Kerim Korcan 1990 yılının 9 Kasım günü tedavi gördüğü kanser hastalığına yenik düşerek hayata veda etti.

Kerim Korcan'ın yayınlanmış eserleri:
Linç (Roman), Tatar Ramazan (Öykü), idamlıklar (Öykü), Ter Adamlar (Roman), Patrona (Roman), Dimitrof Geçiyor (Roman), Canlı Bayraklar (Öykü), Ölüm Pusuda (Öykü), Ateşten Köprü (Anı), Harbiye Kazanı (Anı), Ey Gaziler (Şiir), Acılar Çemberi (Çocuk Romanı), Capon (Çocuk Romanı). ~http://www.anafilya.org alıntıdır~
tatar ramazan ve tatar ramazan sürgünde gibi filmi çekilen eserleriyle bilinir daha çok.
türk edebiyatının usta kalemi. linç adlı romanını okumuştum. inanılmaz ustalıkla yazılmış bir roman. bence türk edebiyatında hak ettiği değeri bulamamış bir yazardır kerim korcan. bence bir yaşar kemalden, kemal tahirden aşağı bir yazar değildir.
keşfedilmemiş bir yazar. öyle ki hikayesinin kahramanı tatar ramazan kadar tanınmamıştır.
idamlıklar kitabının da yazarıdır sinop cezaevinde yattığı zaman zarfında yaşadıklarını kaleme alan ve o dönemki hukuk sisteminin işleyişini anlatan, eserleri isminin önüne geçmiş büyük yazar..
"Mahkumlar dehşetle seyrettiler olanları. Bahçede olanlar yer­lerine mıhlanmışlardı. Bir kısmı da pencerelerdeydi. Neden son­ra iç kapıda başgardiyan göründü. Asayişi iade etmek gayretin­deydi. Fakat Çavuş'u vuran bıçak henüz kınına girmemişti. Ramazan uzaklarda dolaşan başgardiyanı görünce bu sefer ona par­ladı:

"Gir ulan odana hilekar köpek" dedi! " Nereye gidiyorsun? "Ben idarenin aslanını vurdum işte! Vurmazdan önce neredeydi­niz! Tutun bacaklarını kıçınıza sokun şimdi!"

Başgardiyanın otoritesi sarsılmış, mahkum önünde iki paralık olmuştu. Aşağıdan alırsa belki de bir şeyleri kurtarabilirdi. Ama­na düştü yalvardı:

"Ramazan evladım sen insan adamsın. Seni herkesle bir tut­madık biz. Yeter gel teslim ol. Daha fazla çamura bulama bizi."

Ok yayından çıkmış iş işten geçmişti bir kere. Ramazan yu­muşamadı. Daha bir sert çıktı başgardiyana:

"içeri diyorum sana, baş mısın kıç mısın ne boksun? Nasıl da insan oldunuz bıçak meydana çıkınca? Çavuş haraç alır, ku­mar oynatır, zavallı bir ihtiyarı tokatlar siz meydanda yoksunuz... Öyle ya, Çavuş burada iken size ne lüzum var? O dirayetli adam olmasa, bu cahil milleti kim idare edecek? Rezil! Pezevenkler!"

Kerim Korcan, Tatar Ramazan, 1969.

Kadir inanır'da vücut buluşu için:

https://www.youtube.com/watch?v=wtgRbHbZtPo
Askeri Mahkemesi’de isyan suçlusu olarak 12 yıl ağır hapse mahkûm edildi. 10 yıl Sinop Cezaevinde kaldı.. “Türk edebiyatında gölgede kalan bir yazar” olarak anılır. Yarattığı Tatar Ramazan karakteriyle tanınır. 1990 da vefat etmiştir.