bugün

salı pazarında bugüne kadar görmediğim bir mantar gördüm: üstelik pazarcı küçük tüp üzerinde bu mantarı kızartıp ikram da ediyordu. (biz çocukken pazarlar böyle değildi.)

kanlıca mantarı deniyormuş adına: sadece tereyagda kızartarak yenmesi uygunmuş - pazarcı öyle dedi ve yikamayacakmişsin.

eve geldiğimde sevgili kayınvalideciğim mutfaktaydı. pazarcının bana anlattıklarını anlattım. anneannemiz karadenizlidir, pazarcının dediklerini harfiyen uyguladı:

- yıkamayın denmişti yikadi...

- tereyağda kızartın denmişti zeytinyağinda kızartttı...

- sos eklenmeyecekti; sarımsaklı ve limonlu sos ile terbiye etmişti.

ama yine de güzeldi...
avrupa'da kilosu 100 euro'lara satılan lezzetli mantar türü. özellikle tam bu zamanlarda yağmur sonrası güneş ile birlikte sakarya, bolu, bilecik illerinin dağlarında bulunabilir. ince dilimlenmiş mantarları tereyağında kavurunca süper bir lezzet ortaya çıkıyor. vedat milör görmesin. ağzı sulanır.
başka nerelerde yetişir bilmiyorum ama kastamonu dışında bu mantardan haberi olan insan sayısı çok azdır.
daha dün gerede ormanlarında neredeyse 5 kiloya yakın topladığımız mantardır.
(bkz: magic mushroom)
Bilimsel adı lactarius salmanicolor olan mantar türü.
Batı karadeniz bölgesinde yaygındır. Ordu giresun bölgesinde yetişen tirmit (lactarius volemus ) ile akraba bir mantardır. Hatta kanlıca mantarı tirmitin kızıl halidir denebilir. Tat olarak bu iki mantar türü birbirine benzer zaten.
bilimsel adları Lactarius salmonicolor, Lactarius deliciosus ve Lactarius deterrimus olan mantar türlerinin Türkiye'deki genel adı. Halk arasında yöresine göre çam mantarı, çıntar, sandal mantarı, melki ve göbelek gibi adlarla da bilinirler.

Lactarius salmonicolor;
görsel
Tattiğim mantarlar icinde orta siralarda olsa da Vakti gelmisken yiyelim mantarı.

görsel

http://i.hizliresim.com/48VrgY.jpg
şahsi fikrimce mantarların en kralıdır.

bir diğer adı için (bkz: melki)
Bolu da yetişiyor çok lezzetlidir yememis olanlar için büyük kayıptır.
Al kanlıca, kara kanlıca ikisi de ayrı bir lezzet Bolu ya gelirseniz bahar mevsiminde mutlaka deneyin.
bu mantarları bol tereyağında geniş bir tavada üstü kapalı şekilde orta ateşte biraz kızartın. pişerken de üzerine tuz atın biraz.

daha evvel hiç tatmadığınız bir lezzeti keşfedeceksiniz. afiyet olsun.

kokusu harikadır.
Ege bölgesinde çıntar olarak bilinir, kendine has bir lezzeti vardır. Nasıl anlatsam, buhar odasında soda içmek gibi.
Bulundugum yerde bol bol cikan ve zamani gelince yol kenarlarin da satilan mantar. Asiri lezzetli bir tadi vardir ve herkes toplayamaz. Ormanlik alan da yetisir. Ve kanlica mantarindan muska boregi yaparsaniz mukemmel olur.
Amk şehir milliyetçilerinin masturbasyonu olmuş mantar çeşididir. Bu mantar sadece kastamonuda bilinmez kardeş bunu kafana sok. Karabük, zonguldak, bolu, çerkeş, bartın komple bilir bu mantarı. Ayrıca iç ege de de yetişir. Avrupada da vardır. Ama adı farklıdır. Şimdi bu doğanın bi canlısını kastamonuya yontmayı bırak gözünü seveyim.

Bu mantar dünyanın en lezzetli yiyeceğidir. Çam ormanından topladıysan lezzeti ayrıdır. Ama her çeşidinde müthiş bir orman kokusu vardır zaten. Kelimeler yetmez.
bugün taraklı gezimiz sırasında görüp aldığımız eve gelince afiyetle yediğimiz bir mantar çeşidi. açıkçası ben kendim ve ailem adına toplama mantarlara pek güvenen birisi değildim. ama kanlıca mantarını yedikten sonra bu görüşüm azda olsa değişti. tadı nefis alıp yemenizi öneririm.
zamanı gelmiştir. saldırın amınakoyim dağlara ormanlara talan edin. batı karadeniz coşsun. kan işeyelim kaaaan.
uzun, delikli delikli bir mantar vardı, onun yanından bile geçemeyecek mantardır.
Tam zamanı olan mantar.
Lezzetli mi lezzetli olan, yemekten zevk aldığım mantar türü. Ormana yakın oturduğumuz için bolca yeme fırsatını buldum bu sene. Bildiğim kadarıyla pazarda kilosu oldukça pahalı. Ormana yakın olanlarınız varsa bu fırsatı değerlendirip toplasın derim.
dün harikalar diyarından yarım kilo kadar topladığım mantar. attım dolaba daha pişirmedim. orman falan hikaye azıcık bol sulanan her yerde yetişiyor.
Türkiye nin en iyi mantarı olarak bilinen mantar.
Değerli mantar. Diken mantarı ile yarışır.

Kilosu 30 TL civarı.
Ege yöresindeki ismi için; (bkz: çıntar).
gençlik yıllarımda uzun bir süre karabük safranbolu'da yaşamış birisi olarak söyleyebilirim ki bir çok etten daha lezzetli olan bir yiyecektir kanlıca mantarı. çok az yerde yetişir.

https://finans.mynet.com/...rlar-kilosu-50-tl/426872/

bu haberde insanlar et pahalı diye mantar yiyor gibi bir algı var ancak kilosu 50 lira çok pahalı. ben kendi azıcık harçlığımla bile 2 kilo alabiliyordum çocukken...
kanlıca yoğurdu olmasın o?