bugün

bodrum ve milas yörelerinde genelde çamlık ve makilik alanda kendi kendine yetişen, turuncu renkli lezzetli bir mantar çeşidi. turuncu olanı en makbulüdür, muğla taraflarında beyaz ve siyahımsı renklisine de rastlanır.

efenim toplarken dikkatli olmak gerekir, çünkü çıntarın bir de halk arasında söylenen biçimiyle "ebe" si yani çakması vardır ki adamı götürür, çok zehirlidir. ilk seferinde usta bir gözle toplanırsa sağlık sıhhat açısında mantıklı olacaktır. en belirgin fark biraz daha küçük olması ve bir parçası kopartıldığında beyaz bir süt akıtmasıdır bu çakma versiyonun.

kızartma, kavurma ve ızgarası nefistir. temizlemesi için büyükçe bir leğene tuzlu su yapılır ve çıntarların perdeli olan alt kısmı sutun içine gelecek şekilde suya bırakılır. bundaki mantık minik parazitler, börtü göcekler varsa saklandıkları yerlerden çıksındır. bir iki saat sonra sudan çıkarılır ve akan su altında temizlendikten sonra arzu eden biçimde pişirilir. kızartmasındaki püf nokta balık kızartır gibi unlamaktan geçer. ayrıca kızardıktan sonra servis edilirken limon sıkılırsa lezzet katlanacaktır.
muğla nın yatağan ilçesinde bulunan kültür mantarının biraz büyüğü olan bir tür mantardır.ızgarada tavada yumurtayla yapılabilir.olsa da yesek diyesim geldi hindi.
bugün aldığım ve akşama lezzetle yiyeceğim mantar türüdür.

demir açısından zengin olması nedeniyle, kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye ediliyor. ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan, folik asitçe de zengin. bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksektir ve rejim yemeği olarak da kullanılıyor.

tadı muhteşemdir. kültür mantarı yanında saman gibi kalır, eziktir.
mangalı etten bile güzel olan yaradan sürprizlerinden.
7-8 senedir ozlem duyulan mantar turu. hayatimda bir kere yedim ama tadi hala damagimda.
harika bir mantardır. et kadar müthiş bir tadı vardır. başka yemeklerle karıştırıp yenmez, tek başına yenmelidir çıntar. pişirirken su salıyor, en son unlayıp balık gibi kavurunca ağızda bağımlılık yapabilir.
(bkz: kanlıca mantarı)
(bkz: melki mantarı)
Demir yönünden çok zengindir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Çam ağaçlarının dibinde yetiştiğinden Aydın, Muğla Manisa gibi sıcak illerin yükseklerdeki güneş gören çam ormanlarında kendine uygun bir habitat bulmuştur. O yörenin vatandaşı da bu mantarın kıymetini ve lezzetini bilir. Bu sezon kuraklık yüzünden kilosu 15 liraya çıksa da hala büyük ilgi görmektedir.