bugün

bu konu hakkında bir kaç makale ve kitap bulup okumaya çalışıyorum hakkında fazla bir eser yok fakat yakın tarihte yani bir 100 yıl araştırdığımda benim kişilik analizime göre kaliteli olduğunu düşündüğüm bir çok isim intihar ederek hayatına son vermiş. bunun bir psiko-sosyal analizi yapılmalı. intihar edenlere başlıca örneklerim (bkz: Robin Williams) (bkz: Marilyn Monroe) (bkz: Kurt Cobain) (bkz: Jack London) (bkz: Alan Turing) (bkz: Vincent van Gogh) söylentilere göre yani kesin olmamakla birlikte (bkz: tolstoy). sayamadığım bir çok ünlü daha vardır. ayrıca beni çok etkilen alan turing ve robin williams dır. alan turning in filmde (engima yada the imatitaion game) olduğu gibi bir intiharsa kötü fakat daha kötüsü okuduğum bir kaç metine göre intiharında bile bolca acı çektiği yaşamının yanında acılı bir ölüm şekline gittiği belirtiliyor. ikinci olarak robin williams ise beni derinden etkileyen ikinci insandır. evli ve çocuk sahibi bir babanın parkinson hastalığı bahane edip henüz 63 yaşındayken intahara meyil etmesi çok ilginç ve üzücü.
Evet çok kalite kokan bir hareket.
ilginç bir bakış açısı.
kaliteli gördüğü insanları sıralayıp intiharı bir kalite olarak algılatmak bence mantıksız. insanın yaşamda durmasının nedenleri illa uhrevi safsatalar olamaz.
zaten intiharın mantıki bir çıkarımı da yok kimse düşünüp aa hayat çok mantıksız değip kendine kıymıyor. bunun altında ciddi psikolojik rahatsızlıklar var.
hem biyolojik olarak insan var olma içgüdüsüne sahiptir hatta varlığını devam ettirmek için ürer. bu istek olmasaydı belki ben şu an bunu yazıyor olmayacaktım çünkü atalarımı üremeye zorlayan itici güç olmayacaktı.
insan aklının gelişmesinin de bir sonucu olabilir bu. sonuçta ilkel beyin daha içgüdüsel odaklı olduğu için kendi arzularının dışına çıkamıyor sadece akli olarak bu ihtiyaçları temin etmek için beyinini çalıştırıyordu.

insanı ölmeye iten nedenler araştırılıp belli bir sonuca varılması daha doğru olur. bu hem çok derin bir konu gibi duruyor.
iman yoksa intihar gelebilir.

diğer taraftan bu canına kıymışlar neye göre kalitelidir?

Ahlak sahibi ve vicdanlı bir insan hayatın sıkıntılarını kaldırmaya gotu yemeyince çocuklarına, anasına, babasına intihar ederek acı çektirmez.
Felsefik olarak bazı insanlar varlıklarını ya da hayatın anlamını sorgularlar ve bazı düşünürler gerçekten kendileri için dünyada bir amaç bulamazlar bu nedenle intihar düşünebilirler. Psikoloji bunu "existential crisis" diye adlandırmıştır. Tabi bu düşünceleri tetikleyen bazı temel nedenler olabilir, bunlardan bazıları majör depresyon, yalnızlık, sosyal iletişim sorunları ve buna benzer durumlardır. Bu düşünceler takıntı haline gelebilir ve aklı sürekli meşkul ettiğinden intiharla sonuçlanabilir. Kaliteli insanlar mı bilemem, o tarafı biraz tartışmaya açık gibi.
kemal uhu zeval uhu.
Kaliteli insan doğru tabir olmasa da yalnız kalmaları ve çevreleri tarafından anlaşılamamaları sonucu ortaya çıkması muhtemel mantıklı önerme.
bir de ian curtis vardı joy divisiondan
dead vardı mayhemden
kaliteli insanlardı, ama birinde epilepsi vardı diğeri de manyağın tekiydi zaten...
Hayattaki en büyük başarısı karaktersiz olmak olan ezikleri rahatsız etmiştir. dünyaya mal olan adamları birden kokuşmuş ilan etme yetkisini kendinde bulan canileri de açığa çıkartmıştır. Eğer hayatı anladıysanız varoluş-yokoluş konusuna hakimseniz ve kabul edecek cesaretiniz de varsa hayatın mantıksız olduğunu, yaşamaya değer olmadığını anlarsınız. Size derin derin anlatırım ama küçük ve sığ beyinlerinizle anlamazsınız kendimi yormıcam.

Size William james'den bir söz bırakayım:
"iyi eğitimli hiçbir insan yoktur ki intihar düşüncesiyle meşgul olmasın''

Gerçi siz bu adamı da kokuşmuş ilan edersiniz de neyse. Amk kekoları sizi.
şahsen pek öyle etken bir unsur değil kaliteli olmaları. hatta tam tersini düşünmeye başladım bile.. şuan desteklemek için parmaklarımı çalıştırırken kazandığım vakitte size söyleyeceğim en isabetli cevabı veriyorum..

kaliteli insanların veya onların kaliteli olup olmamaları onları intihara sürükleyen bir sebep olduğunu düşünmüyorum.

herhalde hiç bir intihar eden, "intihar sebeplerim: 1- kalite 2.. 3.." diye bir not bırakmamıştır değil mi?
Konu ile ilgili Zülfü Livaneli'nin bir yazısını hatırlıyorum. Google sağolsun buldum, paylaşalım.

http://www.aypost.com/aut...rticle_detail.php?id=4762


Edit:okumadınız dimi yine
Gitmek(intihar etmek) kolaydır. Zor olan ise kalmaktır, Kalıp savaşmaktır.
Kalite, intihar vakaları için, dar bi kavram oluşturmuş. çünkü intihar eğilimi, sadece sanatcıya özgü bir eylem değildir.günümüzde bu eğilime o kadar yakın insan var ki, bakıldığında aslında kalite ile çok fazla alakası görünmemektedir. isimlerini bilinmediğimiz, geçmişten günümüze binlerce insan, intihar ederek hayatlarına son vermiştir. Şayet arkadaşlardan, akrabalardan yada yakın çevremizdenden bu tür intihar vakalarını kesin duymuşuzdur. O kişileri, kalite ile kıyasladığımızda, dış yaşantısının bu çerçevede bire bir özdeşmediği görülür. bana göre, intihar eğilimi gösteren ve intihar eden insanların en temel sebebi, iç dünyalarında hayal ettiklerini ve kurguladıklarını, gerçek yaşantısına uyarlayamamanın sonucunda çıkan ruhsal bir çöküntü olmasıdır. intihar eğilimindeki insanlar, hayatı sorgulayarak veya bu konu üzerinde yoğun bir şekilde düşünerek kafalarında bir sona varması bu eylemin ilk oluşumunu tetikler. Ayrıca bu eğilimi etkileyen, dinsel bakış açısı, psikolojik durum, maddi kazanç gibi faktörlerdir. Doğruluğunu tartışmak içinse, her iki düşünceden bireylerin katılmasıyla olmalıdır.

daha güzel, mutlu ve huzurlu bir dünyada yaşamak istiyorsak, başka bir dünya kavramın olmadğının bilincine vararak özgürlüğümüze sahip çıkmak adına başkanlığa hayır demeliyizzz..

Konuyu nasıl gündeme bağladım ama..

(bkz: kamu spotu)
ne diyordu sagopa kajmer ; 'tabutlara sığmayacak kadar intihar var.'
Yalandır, olsa zaten ben çoktan intihar etmiştim.
intihar bir bitiş değildir hiç bir zaman kötüye giden hayatın başka boyuttaki halidir.
o zaman ben kaliteli bir malım.
Boğaz'dan atlasam nolur diye düşünmüştüm bi ara. Sonra su soğuktur diye vazgeçtim. Şaka bi yana bazen düşündüğüm eylemdir at fava bekle.
(bkz: chester bennington)
inançları sağlam temellere oturmamış insandır.
Kalite göreceli bir kavram. Üzüntü, madde kullanımı ya da depresyon kaynaklı gelişen her intihar sikkoluktur. Kim olursa olsun.
tolstoy 'bu aptal oyuna son vermek' diye boşuna söylemiyordu. itiraflarım'ı mutlaka okuyun, lütfen okuyun incecik bir kitap ama insana çok şey katar.
(bkz: chris cornell)

(bkz: tony scott)

(bkz: stefan zweig)

(bkz: virginia wolf)
Çünkü dünya kaliteli insanlara ağır gelir.