bugün

görsel
başı ve sonu belli olan, ama ortası oyuncuya yani faniye bırakılmış senaryodur kader. kişi yolu çizer ama senarist yani yaratıcı tayin eder o yolu.

"kader diye bir şey yok kendi kaderimi kendim belirlerim" diyenlere gerçekleşmiş bir olayı referans göstererek şunu derim;

birisi intihar etmek için atlıyor atladığı anda başka biri geçiyor oradan ve atlayan kişi o atladığı yerden geçen kişinin üstüne düşüyor ve intihar eden değil de o saatte o yoldan geçen kişi ölüyor. salise farkla ölüyor hem de. yani bir salise erken geçse önüne bir salise de geç geçse arkasına düşecekti intihar eden kişi. ama yaratıcı öyle istedi ve öyle oldu. kim ister ki yaşamı denizin ortasında batan bir geminin içinde ya da yere çakılan bir uçağın içinde sonlansın. yani insan yaşamının giriş ve sonuç bölümünü değiştiremez. gelişme bölümünün de hakimi değiliz. hepimiz bu hayat oyununda sadece figüranız. rolümüzü büyük kelimelerle abartmak anlamsız. oyun yazılır, oynanır ve perde kapanır. işte o perdenin adıdır kader...
kader inancına göre her şey çok önceden belirlenmiştir, bize düşen yazılmış bu senaryo içerinde kendimize biçilmiş olan rolleri oynamamızdır.
zaman içinde insanların dini yozlaştırmaya çalışması sonucu anlam kaymasına maruz kalan kelime. kader bizim yapacaklarımızın önceden belirlenmesi değil, önceden bilinmesidir. seçimlerimizin Allah tarafından yapılması değil, Allah'ın bizim yapacağımız seçimleri önceden bilmesidir. ondan sonra vay efendim kaderimiz buymuş. yok öyle dava.
sosyal medya sayesinde gına gelmiş şey. zaten hastası olunan sözler ve film repliklerinin yüzde 45 ini oluşturuyor. durmadan kaderle ilgili paylaşım yapıp kendini "ulen ne söz paylaştım be" havasına sokanlar mı dersin, kaderle ilgili aforizma kasanlar mı dersin yeter arkadaş. sonrada kahpe kader diye isyan edersin. ulen kaderi kahpe yapan sensin.
kader yaşayacakların değil; yaşadıklarındır...
'' isyan etmenin faydası yok, kaderin böyle. yol belli, eğ başını usul usul yürü şimdi... ''

adamın amına koyan zeki demirkubuz filmi .hüzünden ağlar örüyor insanın içine.aşk mı dersin saplantı mı.ne olursa olsun içine içine işliyor insanın, 1 saat 38 dakika boyunca bekir oluyorsun kodumun filmini izleyince.onun gibi ard arda sigara yakıyorsun , dalıyorsun uzaklara. sek rakı ve ardından 4 cigaralığı çekip vurup kafayı gidesin geliyor inanılan şeyin ardından. aman bekir'im aynı şehirde nefes almak bile yetiyor bazen, değil mi?

neyse işin özü gelmiş geçmiş en iyi türk filmlerinden biridir...

--spoiler--
-herkesin inandıgı bir sey var bu amına kodumun hayatında. benimki de sensin...

geçen gece çocuk hastaydı. ilacı bitmiş, almak için dışarı çıktım. sağa sola saldırıp nöbetçi eczane arıyoruz. birden durup dururken içim cız etti. bi baktım gene aynı karın ağrısı. öyle özlemişim ki seni. dönerken bi meyhane gördüm. bi tek içeri girdiğimi hatırlıyorum bi de rakıya yumulduğumu. arkasından en az dört cigaralık; sonra gözümü bir açtım karşıdan karlı dağlar geçiyor. bi daha açtım başımda bi çocuk: "kalk abi." diyor "kars'a geldik."

otobüsten indim, yürümeye başladım. dedim, allah'ım nerdeyim ben? burası neresi? sonra güç bela burayı buldum. kapının önünde durup düşündüm. dedim bekir, bu kapı ahiret kapısı. burası sırat köprüsü. bu sefer de geçersen bi daha geri dönemezsin. iyi düşün dedim. düşündüm, düşündüm; ama olmadı, dönemedim. sonra, bak oğlum dedim kendi kendime. yolu yok çekeceksin. isyan etmenin faydası yok, kaderin böyle. yol belli, eğ başını usul usul yürü şimdi.

http://www.youtube.com/watch?v=8DQD4UMwbJ4&feature=fvw

--spoiler--
kader:bizim yaşam hakkında yeterince bilgi sahibi olmadan verdigimiz yanlış kararlar yada bizden önce hayata gelen insanların bizim hakkımızda verdigi kararlar ve bizim uyum saglagımız olayların neticesidir.kimi hayati kararlarda sans faktörüde oldukça etkin rol oynar.ayrıca kader bir başlagıcın sonuna verilen addır...
adamın amına koyan, götü başı dağıtan, ağıza sıçan filmler listesinde kafaya oynar. tabi deli gibi aşık olanlar, imkansıza aşık olanlar, bir türlü sevdiğine kavuşamayan ama inatla onu sevenler, sevdiği varken başka karı kız peşinde koşmayanlar anlar ancak.
en güzeli dünüm bugünüm yarınım diye dillendirildiğinde anlam kazanandır. kederim ile kaderimin yolu birleşeli çok oldu. şu günlerde de ağzımdan sadece bunlar dökülür oldu..

--spoiler--
olduğu kadar olmadığı kader..
--spoiler--
*
zeki demirkubuz' un masumiyet filminin başlangıcını anlatan filmdir. *
var mı yok mu asla bilinemeyecek olandır. kendi adıma bu aralar çok fazla inanıyorum veya inanmak istiyorum. belki de böylesi insanın daha çok işine geliyordur. olacağı varsa olur mantığıyla bir şeylere yaklaşıp fazla çaba göstermemek. son olarak eskilerden kader diye güzel de bir şarkı vardı. *
http://fizy.com/#s/1ajaxe

--spoiler--

kader bizi dönüp dönüp aynı derde salacaksan alacağın olsun
verdiğin zaten bir can hesabını soracaksan o da senin olsun
--spoiler--
Kader denilen dayatmanın, insanların kendilerini sorgulamaması ve ellerindekilerle yetinmelerini sağlamak için, uydurulmuş bir kavram olduğunu düşünüyorum.
kader yaşanılır, yaşam ise kaderin yansımasıdır.
ne diyalektik anlayışa göre ne de pozitivist yaklaşımlara göre mantıksız olması ihtimali olmayan yaklaşımdır. kader bir trenin raylarda hareket etmesi gibidir, yani menzili bellidir. bu trene binenler menziline varmak için zorunlu olarak bazı duraklardan geçmek durumundadırlar, istemeselerde. ancak bu yolun yolcuları seyahat esnasında vagon değiştirebilir ya da koltuklarını değiştirebilir ancak menzili değiştiremezler.

yani insana verilen cüzi irade kavramı bu noktada karşımıza çıkar, insan yaşadığı her hadiseden tamamiyle bağımsız ve sorumsuz değildir. seçimlerinin hayatının rotası üzerindeki etkisi mutlaktır yani değiştirdiği koltuklar ve vagonların etkisi. ancak menzil değişmez ve herşey aslına döner, allah'ın takdir ettiği asıl olana. kaderin somut biçimdeki ana fikri budur ancak kesin olarak herkes için aynı çıkarımlar yapılamaz, kader konusu aşırı derecede münferittir ve ilm-i muhit olduğundan hadiselere kesin hüküm bina edilemez.

ayrıca kader olgusunun sosyo- psikolojik alanda olumlu etkileri de vardır ve hayatın kendisine bakıldığında çok somut örneklerle hatta ve hatta göze sokacak kadar bariz örneklerle kader olgusunun doğruluğu ispatlanmış olacaktır.

(bkz: kadere iman eden kederden emin olur)
pavyon ve genelevlerde çok kullanılan takma isimdir.
Tüm boyutları olduğu gibi zaman boyutunu da kağıda çizilmiş sayı doğrusunu gördüğümüz gibi öncesiyle ve sonrasıyla görebilen tanrının insanların yaşamlarında karşılaşacakları olayları ve kişileri kusursuz bir şekilde yönetmesidir. Yani biz sadece içinde bulunduğumuz anı yaşayabilirken "Allah, zamandan ve mekandan münezzehtir." kaidesinin ispatıdır. Küçük bir örnek verecek olursak: Hz. Musa ve kavmi yolculuk ederken su istediklerinde; Allah Hz. Musa'ya asasını kayaya vurmasını emreder. Peygamber denileni yapıca kayadan su fışkırır. O su kaynağı oraya dünya zamanıyla o anda gelmemiş, bir dizi jeolojik evreden geçerek oluşmuştu. Bu olayın kader kısmı ise Allah'ın bu durumu önceden bilmesi ve o noktada bir su kaynağı hazırlamasıdır.
fitili ateşlenmiş bir dinamit gibidir kader. ister fitili keser ve dinamitin patmasına izin vermezsin, istersen de fitili kesmez dinamitin patlamasını izlersin. karar tamamen bizim özgür irademize bağlıdır. kader; bu iki arasındaki çizgi gibidir.
yanlış bilinen bir kavram.
insanlar zannediyor ki başımdan geçecekler bir yerde yazılı ve asla değişmez.
hayır öyle değil!
insan ister allah yaratır.

düşünceler, kelimeler, hareketler vs. hayata şekil verir.
her ne olursa olsun sonucu (bkz: ölüm)olan bir olgu.
Bir çift dudak,ve arasından çıkacak tek kelime. Bazen budur kader...
zeki demirkubuz'un yönetmenliğini yapmış olduğu bir filmdir. masumiyet ilk filmdir. ancak kader masumiyet'in öncesini anlatır. kader'de erkan can'ın televizyon izlediği sahnede masumiyet filminin repliklerini duyarız. türk sinemasının en ayakta alkışlanası yapıtlarındandır. vildan atasever'in oyunculuğu da izlenmeye değerdir. çekim hileleri yapılmamış, duru, çok doğal bir filmdir.
zeki demirkubuz'un yönetmenliğini yaptığı altın portakal en iyi film ödüllü filmdir. kader, demirkubuz'un masumiyet isimli filmindeki karakterlerin geçmişlerini anlatır. masumiyet, kader'den daha önce çekilmiştir ancak demirkubuz kader'i daha önce yazmıştır. demirkubuz iki filmdeki karakterler arasında fiziksel benzerlik gözetmez.

--spoiler--
Bekir'in Zagor'un işlediği cinayetleri televizyonda gördüğü sahnedeki haber spikerini, yönetmen Zeki Demirkubuz'un eşi Nurhayat Kavrak canlandırmıştır.

Bekir'in televizyon izlediği bir sahnede, Uğur'u canlandıran Vildan Atasever'in bu filmde rol almadan önce oynadığı Kadın isterse dizisinin sesleri duyulmaktadır.

Bekir ve Uğur'un izmir'de Paris Gazinosundan çıkıp pansiyona vardıklarında Erkan Can'ın oynadığı otelci irfan ve diğer otel sakinlerini, Masumiyet filmini(Derya Alabora ve Haluk Bilginer'in sesleri duyulur) izlerken buluruz.

Zeki Demirkubuz'un klasik cameo görüntülerinden birisine filmde gene rastlarız. ilk filmde (Masumiyet) otelde televizyon izleyen adam olarak görünen Demirkubuz, bu filmde de Pavyon sahibi adam olarak görünmüştür.
--spoiler--
izafi bilinmezlikler çokluğunun adıdır. evet hem izafi hem de bilinmez... işte bu yüzden hadiselere kesin hüküm bina edilemez. kaçınılmaz olan gerçek, bir düzlem üzerinde var olan gerçekliklerin ya tersine ya da ileri doğru seyrettiğidir. yani kurgulanmış ama seçimler aracılığı ile rotası tayin olunan bir yoldur kader. çok karmaşık ve anlamsız bir entry oldu değil mi? eğer ki anlaşılabilir bir olgu olsa idi hayatın denklemini çözmüş olurduk, çözülmemesi gereken bir bilinmeyendir kader olgusu, aynı zamanda birden fazla şey ifade eder.
o hep yanımızda.