bugün

1894-1978 yılları arasında yaşamış, kenya'nın ilk devlet başkanı.
kenya bağımsızlık mücadelesi önderi ve kenya'nın ilk cumhurbaşkanıdır.
"batılılar geldiklerinde ellerinde incil vardı, bizim elimizde topraklarimiz vardı. bize gözlerimizi kapayarak dua etmesini öğrettiler. gözümüzü açtığımızda bizim elimizde incil, onların elinde topraklarımız vardı " sözlerinin sahibi.
kenya doğumlu bir aydın.
bir söz söylemiştir ki afrika ve dünya ayakta durdukça dünya tarihinin hafızalarından asla silinmeyecek.

--spoiler--
avrupalılar geldiklerinde onların elinde incil, bizim elimizde ise topraklarımız vardı. bize gözlerimizi kapatıp dua etmeyi öğrettiler. gözlerimizi açtığımızda baktık ki incil bizim elimizdeydi. topraklarımız ise beyazların olmuştu.
--spoiler--

--spoiler--
1894 yılında doğdu.doğu afrika’nın en ünlü kabilesi olan kikuyulardan olan kenyatta, 10 yaşında öksüz bir çocukken, iskoç misyonerler onu himayelerine aldı. jomo’nun, o zaman ki adıyla kamua ngengi’nin çocukluğu, bu misyonerlerin yanında geçti. hıristiyanlaştırılan kenyatta’ya papazlar johnstone adını verdi. biraz büyüyünce nairobi su işleri’nde memur oldu. 1922’de kikuyu merkez birliği’ne (kac) katıldı, genel sekreter oldu. birlik, onu 1929’da kenyalıların haklarını savunsun diye londra’ya gönderdi. johnstone orada uzun yıllar kaldı. kenyatta londra’da üniversiteye girdi. ünlü antropoloji profesörü milanovaski’nin en gözde öğrencisi oldu. profesörün desteğiyle kikuyu kabilesinin tarihini inceleyen bir eser yazdı. “kenya dağına bakarken” adlı bu kitap, bir afrikalı tarafından yazılmış ilk ciddi inceleme sayılabilir. rusya’da iki yıl kalıp moskova üniversitesi’nde antropoloji okudu. 1945’de manchaster’de toplanan pan-afrika federasyonu kongresi’ni yönetti. 1944’de kurulmuş olan kenya afrika birliği’ne geçti; örgütü kısa zamanda geliştirip, çalışmalarını hızlandırdı. afrikalıların kendi öğrencileri için kurdukları “bağımsız okullar birliği” ile ilgilendi. kenyatta’nın afrikalılar üzerinde büyüleyici gücü vardı ve sözlerine yasa gözüyle bakarlardı. kenya afrika birliği için çizdiği siyah, kırmızı, yeşil renkli bayrak herkesin elinde dolaşıyordu. siyah; afrika halkını, yeşil; yurdu, kırmızı; kurtuluş için dökülen ve dökülecek kanı temsil ediyordu. ingilizler o sırada başlayan mau-mau ayaklanmasında kenyatta’yı sorumlu tuttular ve 1952’de kenyatta’yı tutukladılar. bu ayaklanma afrika’da beyazlara karşı açılan ilk ulusçu ayaklanmaydı. kenyatta, mau-mau’ların başında ülkesini emperyalistlerin boyunduruğundan kurtarıp bağımsızlığa kavuşturmaya çalışıyordu. duruşması kenya’nın ıssız ve gizli bir bölgesinde yapıldı. sonunda yedi yıl hapis, bir yıl da sürgün cezasına çarptırıldı. o cezaevindeyken kenya ulusal bağımsızlık eylemi zafere ulaştı. 1963’de ülkede sömürge yönetimi son bularak, kenya cumhuriyeti kuruldu. cezaevindeyken salıverilen 61 yaşındaki özgürlük savaşçısı jomo kenyatta, önce başbakanlığa sonra da kenya devlet başkanlığı’na getirildi. 1978 yılında ölmüştür.
http://www.biyografi.net/kisiayrinti.asp?kisiid=1864
--spoiler--
körü körüne dine inanmanın felaketler doğuracağına işaret etmiş aydındır.
(bkz: jomo kenyatta edebiyat ödülü)
mevcut devlet başkanı olan kenyatta:
(bkz: uhuru kenyatta)
kenya'nın başkenti nairobi'deki uluslararası havalimanı'na ismi verilen, 1894-1978 yılları arasında yaşamış, kenya'nın ilk devlet başkanı.
güncel Önemli Başlıklar