bugün

eger gastronomi okusaydiniz en nefret edeceginiz mutfak olur idi.

uzaktan italyan mutfaginin her seyi hos geliyor.

nedense aklima ilk defa kakaolu sut icen teyze geldi.
öyle hoştur.
bir akdeniz mutfağı sever olarak overrated olmadığını düşündüğüm mutfaktır. Vejeteryan yemekleri bile çokzel. Domatesli soslar olmazsa olmazlarındandır. Tiramisu da bir italyan tatlısıdır.
bloomberg ht kanalında bir italyan ve bir ingilizin italyan mutfağı ile ilgili yaptığı programla iştah kabartan mutfak.
bu aralar ahyan sicimoğlu'nun altını üstüne getirip bol bol özendirilen mutfak.
bizim mutfağımız gibi lezizdir.
Lazanya makarna pizza yi cikarmasalardi tüm dünya aç kalacaktık.

Türk anneler öğrenciler en büyük duacilari.
Lezzetli bir mutfaktır. Tartışmaya gerek yok.

Ama Türk mutfağı her zaman favorimdir ve asla değişmez.
marco polo'suz hiçbir şeydir. kendilerine âit lahmacunları ve mantıları vardır. severiz.
en iyi örneklerinin napoli ve sicilya'da bulunduğu mutfaktır. makarnası inanılmaz falan değildir, hatta bazı çeşitleri kusura bakmayın iğrençtir. ancak dünyanın en iyi pizzaları italyanlar'ın elinden çıkar (doğal olarak) ve en iyisi de napoli'de üretilir. risotto sanılanın aksine gündelik hayatın bir parçası değildir ve damağa göre değişmekle birlikte öyle pek şahane bir yemek sayılmamaktadır. tramisu ise italyanlar'ın en kötü tatlısıdır. ayrıca yeryüzünde, her seferinde dünyanın en önemli yemeğini pişiriyormuş gibi tavırlarla makarna yapan (güzel yaparlar bir de) bir italyan erkeğinden daha çekici pek az şey vardır.
Olsada yesek.
Türk damak tadına en yakın mutfaktır. Sos ve baharat kullanımıyla özellikle.
(bkz: sos/#24113717)
sanılanın aksine pizza ve pastadan çok daha ötesidir.
kökeni MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan, toplumsal ve siyasi değişimlerle yüzyıllar içerisinde gelişmiş, dünyanın her tarafında bilinip, sevilen, çok zengin bir mutfaktır.
Makarna kokan mutfaktır.
ülkemizde dillerden düşmemesine rağmen aslında hakkında çok az bilgi sahibi olunan, o az bilginin de büyük bir kısmı yanlış olan mutfaktır.*
bugün hemen hemen her evde tiramisular yapılıyor, lapa olmuş pilavlar risotto diye yutturuluyor, benim bacak kadar, tazecik şef olan kardeşim bile evinde pastasını açabiliyorken, italyan mutfağıyla hiç bir alakası olmayan pasta ve pizzalar bize italyan mutfağı diye yutturuluyor.
bakın kardolar, italyan mutfağı dediğimiz ''oooh verdim zeytinyağını, domatesi, spagettiyi bitti gitti.'' değil..bu mutfak oldukça eklektik bir mutfaktır ve tarih boyunca pek çok kültürden etkilenmiştir. ancak kemikleşmiş özellikleri, bilhassa bazı pişirme teknikleri bugün tüm dünyaya yayılmıştır.
esasen italyan mutfağı bölgesel olarak kendi içinde ciddi bir çeşitlilik barındırır. ülkenin pek çok bakımdan bereketli olması, farklı yiyecek içecek ürünlerinin ve hayvanların yetiştirilebilmesidir bu çeşitliliği yaratan. örneğin italyanın kuzeyinde dana ve domuz eti yaygınken, ülkenin güney kısımlarında balık daha önemli bir yer tutar.
italyanlar mutfağa bir bütün olarak bakar. o yüzden peynirinden, kahvesine kadar hemen hemen her şeyin en lezzetlisini yapmak için büyük emek sarf ederler.
burada italyan mutfağıyla ilgili sözlüğün en uzun girisi olacak bir giri girmek isterdim ama beyninizi ambale etmek istemiyor, bu mutfakla ilgili size bir kaç ipucu vermek istiyorum.

-doğru bir risotto yapmak istiyorsanız daima carnaroli pirinci kullanın. doğru bir reçeteyle kullanırsanız sizi asla mahcup etmez.
-eğer italyan mutfağından bir şeyler pişirmeye meraklı iseniz ançuez sık sık karşılacağınız bir şey olacaktır. ancak vaktiniz varsa o iğrenç hazır ançuezlerden kullanmak yerine alacağınız biraz hamsi ile, evet bildiğimiz hamsi, kendi ançuezinizi yapabilirsiniz.
-italyan mutfağında peynir ve meyve ikilisinin önemli bir yeri var. doğru peynir ile doğru meyveyi bir araya getirmeyi öğrenin. muhteşem lezzetler elde edebilirsiniz. örneğin tuzlu ve yağlı beyaz peynir ile avya ya da sert yeşil üzüm. deneyin, seveceksiniz.
-italyan mutfağını biliyorum ben yeaa diyerek pişirdiğiniz her şeye kapari koymayın. mümkün oldukça çiğ yiyeceklerde, örneğin tavuklu veya balıklı salatalar ile ya da ızgara sebzelerle kullanın. kapariyi kattığınız salataların içine yine doğru seçtiğiniz bir peyniri eklemeyi deneyin.
-sarımsak ve kırmızı soğandan asla vazgeçmeyin. ancak italyan mutfağında soğan ve sarımsağın aynı anda pek kullanılmadığını unutmayın.
-yemeklerinize süt ve şarap koymaktan vazgeçmeyin. örneğin sütte balığa koyacağınız bir miktar beyaz şarap ya da makarnalarınızı pişirirken içine katacağınız bir miktar süt lezzet patlamalarına yol açabilir.
-baharatlarınızı kendiniz yetiştirin. çünkü bu mutfakta taze baharatlar özellikle de biberiye ve fesleğen bir hayli önemli. pazardan alacağınız fesleğeniniz büyüdükçe taze olan, yeni büyüyen yerlerinden değil de, biraz daha yaşlı olan kısımlarından koparın. fesleğenle mi uğraşcam amk demeyin. insanı rahatlatan ve zevk veren şeyler bunlar.
-ha bir de tiramisu seviyor iseniz, muhallebisine biraz limon kabuğu rendeleyebilirsiniz. çok lezzetli oluyor.

genel anlamda italyan mutfağı çok olağanüstü şeyler sunmaz size. ancak her zaman lezzetli ve pişirmesi zevkli yiyecekleri vardır..evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. ülke olarak da malzemelerin hemen hemen hepsine ulaşabiliyoruz artık, bu da bir artı..aman pişirin işte güzel güzel şeyler..
türkiye'de italyan mutfağı denince sadece pizza ve makarna yapabilen. ve bunuda ben italyan mutfağı biliyorum diye övünen , insanların olduğu kimsenin tam olarak içinde ki ana kültür yemeklerini bilmediği dünya mutfaklarından birisi.
karpaçyo diye bir şey var bunlarda.
italyan salatası diye bi olay var haydariden bin kat daha iyi rakı mezesidir okadar.
henüz tatmadığım ama mutfağı bizim mutfağımızla yarışır hatta belki bir tık önde olan mutfaktır efenim.
vedat milor'e sorulasıdır.
balık ürünlerinden yapılan yemeklerin ön planda olduğu mutfaktır.
(bkz: yenir ki bu)
bir türkün yunan mutfağından sonra en kolay adapte olacağı hatta adaptasyona bile gerek kalmadan direkt dalıp yiyebileceği mutfak. sağlıklı yaşama fikri olduğunu sanmıyorum fakat bizim yemeklerimiz gibi karmaşık ve aşırı ağır yemekleri yok. yani bir patlıcan musakka bulmak zor. zaten sebzelerde çiğ ile pişmiş arası bir yerde geliyor karşınıza, yemeğin sosu, zeytinyağı, sarımsağı olmasa hayatta ağzımıza sürmeyiz. yine mi peynir dedirtecek kadar peynir hastalığı var, her yemekte illa karşınıza çıkıyor. her ne kadar sebzeyi çok sevseler de baklagillerden bir yemek bulmak çok zor. belki de restoranlarda servis edilmiyor. ama ingiltere'de sabah kahvaltısında bile karşınıza çıkan fasülyeyi insanın canı çektiğinde italya'da bir türlü bulamaması biraz sıkıcı. şarküteri olayının uzmanı olmuşlar, fasülye bulamasanız da şarküteri seviyorsanız dibine vurabilirsiniz. ayrıca sakatat severler için işkembeden yapılan bir sürü yemek de mevcut. en büyük sorun fiyatlar, yanınızda çok para yoksa alın galeta vs şeyler onlarla doyurun karnınızı, yoksa inanılmaz bir hesap gelebilir uyarmadı demeyin.
(bkz: pizza)
bol makarna, fettucini sos, iyi sarap, bol tavuklu sandvicler butunu.

turk mutfagiyla yarisamayacak kadar ,cesit azligi arz eder.