bugün

windows sunucularda kullanılan web server arkadaşımızdır. açılımı : internet information services.

- web server ne olaki?
kullanıcı olarak tarayıcıda bir siteyi açmaya çalıştığınızda siteyle sizi buluşturan bu arkadaştır.
Mesela düz html bir site açmak istediniz. Önce bir tarayıcıya girip site adını yazıp entera bastınız. sonra alan adı hangi sunucuda kayıtlıysa aradaki dns işlemlerinden sonra tarayıcınız bu sunucuya bir request yani talep gönderir. bu talepleri web server arkadaşımız cevaplar. gelen talepte hangi sitenin hangi sayfası isteniyorsa sayfaya ait html dosyasını, css ve javascript kodlarını, resimleri yada direkt farklı formattaki dosyayı tarayıcıya yani size gönderir. bu işlemede response denir. sizde aslında client'sınız.

ama tabi işi bununla sınırlı değil. Mesela arkasında yazılım çalışan düz html olmayan bir site talep ettiniz. Örneğin asp.net ile yazılmış bir web site düşünelim. Bu durumda IIS arkadaşımız önce gelen talebi asp.net motoruna iletirki asp.net motoru dediğim asp.net dll dosyasıdır. asp.net motoru talep ettiğiniz sayfanın kodlarını derler ortaya bir html çıkarıp html ve css,js kodlarını size iletir.

tarayıcılar asp.net, php falan filan anlamaz. bir tarayıcının tek bildiği html'dir. IIS gibi web sunucular talep edilen sayfanın uzantısına göre kodları ilgili motora iletir ve motorlar sayfadaki kodları derleyerek ortaya bir html çıktısı getirip onu gönderir kullanıcıya. Bu yüzden asp.net ile site yazanlar bir buton için <asp:Button runat="server" falan yazar ama sayfa çalışırken kaynak kodlara bakıldığında buton kodları <input type="button" haline gelmiştir. yani asp.net motoru kodları render edip ortaya tarayıcının anlayacağı html üretmiştir.

linux üzerinde çalışan web server ise apache'dir. ama aslında her iki web server her iki işletim sistemindede çalışabilir.
Ayrıca tabi web serverın daha bir çok görevi vardır. authenticate, application pool, kısıtlamalar, .. bir çok modül bulunur.
7.5 versiyonuna php eklentisi kurulduğunda windows üzerinde apache'den daha hızlı çalışan microsoft yazılımı.
internet informaion services yüklü pc'de aspx uzantılı * sayfa oluşturacaksanız; önerim microsoft visual web developer 2008 (üstü) kullanmanız olacaktır. web developer'ın en sevdiğim özelliği, bir proje açıp projenizi tamamladığınızda, projeyi kopyalama yapıştırma, ayar dosyasıyla oynama yapmadan direk iis'ye publish etmesi ve sunucunun ayarlarını yapmasıdır. bunun yanında projenizi, web sitenize upload edebileceğiniz gibi, eğer sistemde apache vs. yüklüyse, bilgisayardaki bir klasöre publish etmeniz mümkün oluyor. yine de eğer zorda kalmadıkça microsoft ve ürünlerini kullanmamanızı tavsiye ederim. *
.net framework kurduktan sonra üstine kurulunca asp.net* dosyalarını derlemeyen programdır. ilk önce iis kurup sonra framework kurulunca otomatik olarak framework kendini iis e tanıtıp sizi uğraştırmadan dosyalarınızı derleyecektir. yok "ben illa framework u ilk kuracam sonra iis kuracam" diyorsanız ya da "iş işten geçti artık ilk önce framework kurdum bir daha uğraşamam" diyorsanız başlat > çalıştır'a yazıp çalıştıracağınız "C:\WINDOWS\Microsoft.NET\Framework\v2.0.50727\aspnet_regiis.exe -i" bu komut ile* sorunu yine çözebilirsiniz.
Internet ınformation servisin kısaltılmasıdır.Visual studio2005'ten sonra artık kurulumuna gerek kalmamıştır visual studio kullanmak için.
Efenim Server olmanın şartlarından biridir. Girilen hangi web adresi için hangi sayfa'nın gösterileceği bilen programdır temelde.
eğer sizde yüklü olan windows ile cd niz aynı değilse bir türlü yüklenmez. sürekli eksik program diye alert çıkarır. bir de service pack 2 yüklü ise sizi çileden çıkarır.
windows platformunun web sunucusu. server 2003 ile birlikte iis 6 gelmiştir, uygulama havuzu(application pool) özelliği sayesinde farklı web sayfalarına farklı miktarda sistem kaynağı ayırarak sistemi optimize etmenize imkan sağlamaktadır. izinler windowsun acl yapısını kullandığı için erişim kısıtlaması apachedeki htaccess yerine doğrudan klasör izinlerinden yapılır. kullanışlıdır, apache kadar iyi olmasa da php de yorumlayabilir hale kolayca getirilebilir. asp ve asp.net kullananlar için kaymaklı kadayıftır.
yedinci versiyonu iis7 çıkmış web sunucusu. apache'nin en büyük rakibi.* http://www.iis.net adresinden gelişmeler öğrenilebilir.
internet information server in kısaltmasıdır. Local olarak web sunucusu kurmaya yarar. Makinanıza denetim masası program ekle kaldır kısmında bulunan windows bileşenlerini ekle kaldır kısmından yükleyebilirsiniz. Genellikle asp ile uğraşan coderlar kullanır