bugün

entry'ler (28)

postgresql

mssql yada oracle'a rakiptir ama daha iyi teknolojisi veya onlardan daha iyi olması gibi bir olay yoktur. tek rakip olduğu nokta ücretsiz olmasıdır. büyük database firmalarına para kaptırmak istemeyenler postgresql'e geçmektedir ama yarı yolda vazgeçip tekrar büyük database firmalarına geri dönen firmalar tanıdım. ufak projelerde diğer dbleri aratmaz.

django

python ile web sitesi yapmak için gereken frameworklerden biri. flash, pyramid gibi alternatifleride bulunur lakin piyasa lideri djangodur. python ile geliştirme yapim deim, malum çok popüler ama sevemedim. sevebilen ve güzel projeler yapan varsa takdire şayan sayarım.

red hat

sertifika sınavına hazırlandığım linux sürümü. amacım kariyer, bu yüzden red hat teknolojisine yöneldim. red hat nedir derseniz yakın zamanda ibm tarafından satın alınan bir firma. bu firma red hat adında bir linux sürümü oluşturmuş ve ücretsiz dağıtmaktadır. sunucularda kullanımı tercih edilmektedir, ücretsizdir ama geliştirme veya destek isterseniz red hat firmasına ücret ödemeniz gerekir. yani ücretsiz kullanabilirsin ama ücretsiz destek alamazsın. ibm satın aldıktan sonra muhtemelen tamamen paralı olabilir. sınavı bir hayli zor. istanbulda bu firmadan sınav kaydı yaptırdım
https://www.bilginc.com/t...certified-engineer-sinavi . centos varken neden red hat diynler olabilir. centos tamamen ücretsiz olduğu için bireysel kullanımı yaygındır ama red hat önemli firmalar tarafından olduğukça tercih edilmektedir.

docker

bir masa üstü programınız veya bir web siteniz var. bunu bir çok bilgisayara kurmak istiyorsunuz. her bilgisayara iis/apahce sunucu, yazılım dilinin sanal makinesi, veritabanı gibi gereksinimleri tek tek kurmanız gerekir ama docker sayesinde bunu yapmak yerine gereksinimleri docker file içine yazıp bir imj haline getirip diğer pclere bu imajı sanal konteyner olarak kurmanız yeterlidir. yani artık uygulamanızı imaj haline getirir istediğiniz linux veya windows sunucularda sadece docker dosyası ile hızlıca çalıştırabilir hale getirebilirsiniz. https://www.bilginc.com/t...ocker-nedir-nasil-calisir

üniversiteyi kazananlara tavsiyeler

dersinizi çalışın gelişin.

tayland

gittim gördüm sevdim. güzel yer gidin.

yorumbudur

kullanışlı olmuş. iyi fikir

pmp

proje yöneticisi şirketteki ekip ile müşteri arasındaki koordinasyonu sağlar. yani gider müşteriye size ne lazım diye sorar öğrenir gelir ekibe dökümante eder ve gayet iyi bir maaşı cebe indirir.

satışı satışcı yapsın işi ekip yapsın bu arkadaş hazıra konup işi anlayıp projelendirsin. tabi bu sertifikayı almak için attığı taklalardan dolayı saygı duymak gerek çünkü şartları zor, bu yüzden sertifikalı uzman az olduğu için maaş yüksek.

yüksek maaş potansiyeli için fiyatını merak ettiğim eğitim.

üstteki yazar bu eğitimin fiyatını yazabilirse kendisine bir bardak kahve kargolarım : http://www.bilginc.com/eg...ya/7/pmp-proje-yoneticisi

birde java sertifikasına ihtiyacım olduğu için bu eğitimin fiyatını bildirmesi durumunda kendisine yollayacağım kahveye şeker atıp karıştırıp o şekilde yollarım : http://www.bilginc.com/eg...rtifikali-profesyonel-ocp

tempobet

haram olan site.

serkan inci nin kürdistan bayrağıyla poz vermesi

kürt açılımı yapan sözlük başbakanı.

swift

objective-c dilinin zorlukları yüzünden apple'ın yeni geliştirdiği yazılım dili. objective-c dilinin eksiklerini kapatmakla kalmayıp daha üstün hale getirilmiştir. açık kaynak kodlu olması ve objective-c'ye göre yazılan uygulamanın ekstra uğraş gerektirmeksizin mac'ten linux'a bir çok platformda çalışması ve kod yazmadan bile isteyen herkesin uygulama geliştirebilmesi sebebi ile daha çok sevilmekte.

bellek işlemleri objective-c'de geliştirici tarafından yapılmaktayken swift ile önemli bir ölçüde artık arka planda yapılıyor.

playground ile build etmeye gerek olmadanda gerçek zamanlı olarak uygulamanızı görebilirsiniz.

syntax olarak objective-c'ye göre çok daha kolay.
hatta c# yada java gibi diller ile benzerdir.
mesela:

string adSoyad; //c# ile değişken tanımlamak
int sayi = 5;

var adSoyad: String //swift ile değişken tanımlamak
var sayi = 5

swift'de tüm değişkenler "var" ile tanımlanır. atanan değere göre değişken tipi arka planda belirlenir.
javascript'tede aynı durum söz konusudur ama tabiki javascript bir yazılım dili değil.

Ayrıca swift'de her satır sonuna noktalı virgül gelmez.

eğitim soranlar olmuş, henüz ben swift'in uzmanı olmadım ama eğitim almak için tavsiyeler sonucu http://www.bilginc.com/eg...ft-ile-ios-yazilim-uzmani eğitimine kayıt oldum.

iis

windows sunucularda kullanılan web server arkadaşımızdır. açılımı : internet information services.

- web server ne olaki?
kullanıcı olarak tarayıcıda bir siteyi açmaya çalıştığınızda siteyle sizi buluşturan bu arkadaştır.
Mesela düz html bir site açmak istediniz. Önce bir tarayıcıya girip site adını yazıp entera bastınız. sonra alan adı hangi sunucuda kayıtlıysa aradaki dns işlemlerinden sonra tarayıcınız bu sunucuya bir request yani talep gönderir. bu talepleri web server arkadaşımız cevaplar. gelen talepte hangi sitenin hangi sayfası isteniyorsa sayfaya ait html dosyasını, css ve javascript kodlarını, resimleri yada direkt farklı formattaki dosyayı tarayıcıya yani size gönderir. bu işlemede response denir. sizde aslında client'sınız.

ama tabi işi bununla sınırlı değil. Mesela arkasında yazılım çalışan düz html olmayan bir site talep ettiniz. Örneğin asp.net ile yazılmış bir web site düşünelim. Bu durumda IIS arkadaşımız önce gelen talebi asp.net motoruna iletirki asp.net motoru dediğim asp.net dll dosyasıdır. asp.net motoru talep ettiğiniz sayfanın kodlarını derler ortaya bir html çıkarıp html ve css,js kodlarını size iletir.

tarayıcılar asp.net, php falan filan anlamaz. bir tarayıcının tek bildiği html'dir. IIS gibi web sunucular talep edilen sayfanın uzantısına göre kodları ilgili motora iletir ve motorlar sayfadaki kodları derleyerek ortaya bir html çıktısı getirip onu gönderir kullanıcıya. Bu yüzden asp.net ile site yazanlar bir buton için <asp:Button runat="server" falan yazar ama sayfa çalışırken kaynak kodlara bakıldığında buton kodları <input type="button" haline gelmiştir. yani asp.net motoru kodları render edip ortaya tarayıcının anlayacağı html üretmiştir.

linux üzerinde çalışan web server ise apache'dir. ama aslında her iki web server her iki işletim sistemindede çalışabilir.
Ayrıca tabi web serverın daha bir çok görevi vardır. authenticate, application pool, kısıtlamalar, .. bir çok modül bulunur.

togaf

@1 yeşillendirdiğin için teşekkürler. aradım eğitim firmasını. bana http://www.bilginc.com/eg...af-kurumsal-mimari-uzmani buradaki eğitime başlamamı söylediler kurumsal mimari uzmanlığı için. Sizde bu eğitimimi aldınız yoksa önerebileceğiniz farklı bir togaf eğitimi varmı? şirketimizdeki kurumsal mimari uzmanımız işten ayrıldı ve gerçekten işinde iyiydi. oda sizin önerdiğiniz gibi bilginç it academy ile eğitim alıp sertifika sahibi olmuş bende onun yerine geçmek istiyorum ama şirket togaf sertifikası istiyor. o yüzden olabildiğince hızlı olmalıyım tekrar bir yeşillendirebilirseniz çok iyi olur teşekkürler.

togaf

sertifika sahibi olmak istediğim alan. maaş bakımından başlangıç seviyesi bile gayet yüksek. @1 sen sertifika sahibimisin? yada kurumsal mimari uzmanımısın? yeşillendirirsen makbule geçer.

rte ile atatürk ü kıyaslayan insan

Beyin yerine kafasinin içinde dışkı olan insansı gereksiz varlık. Arap yalayıcısıdır. Atatürk'ün sayesinde arapça gibi boş alfabeden kurtulmuştur, kendisine arap kıyafeti giy deseler giymez Atatürk sayesinde insan gibi giyinmektedir, hatta annesi yada bacısı Atatürk sayesınde birinin dördüncü karısı yada cariyesi olmasından kurtulmuştur. Cahildir malesefki gerçekleri yüzüne vursanda aklı almaz rte daha iyi der.

tam müslüman olacağım bir gülme geliyor

Müslümanım Elhamdülillah ama inançsızlara saygım var ve inançsızlara küfür eden amk yavşak oçlara uyuz oluyorum. islam'ı küfürle koruyan asalaklar oldukça inançsızlık yayılır gider. inançlıyım diyip dinimizi küfürle savunan oçlar yokolun amk ibneleri. sizin gibiler yüzünden soğuyor insanlar dinden imandan.

dot net

bir platformdur. c# gibi bir dil ile uygulama geliştirmişseniz, uygulamanın bir bilgisayarda çalışabilmesi için .net platformu önceden kurulu olması gereklidir. eski windows sürümlerinde sonradan kurulurken, windows 7'den sonra dahili olarak gelmeye başladı.

bünyesinde binlerce kütüphane barındırır. bu kütüphaneleri kullanmak için c#, f#, vb.net, ironruby, ... gibi bir çok dilden en az birini biliyor olmanız gerek.

aslında amacı şu; her dili ayrı ayrı geliştirmek yerine kütüphaneleri tek dilde geliştiriyorlar ve .net'e ekliyorlar. sonra siz örneğin c# yada vb.net falan kullanarak bu kütüphaneden faydalanıyorsunuz. ayrıca .net bir çok cihazda bulunduğu için tek dille her yerde çalışabilir uygulamalar yazabiliyorsunuz. yani ister laptop, ister tablet, ister windows phone işletim sistemli telefon yada compact versiyon kullanan cihazlara uygulama yazabilirsiniz. yada web sitesi geliştirebilirsiniz.

bünyesindeki bir çok dilden hangisini kullanırsanız kullanın yazdığınız kod önce MSIL (Microsoft intermediate language)'ye çevrilir (yada IL assembly'e çevrilir). bu çevirme işini siz yapmazsınız bunu compiler yaparki zaten bir çok ide'de bu arka tarafta yapılan bir işlemdir sizin uğraşmanız gerekmez. MSIL yani ortak dile çevrilince exe yada dll gibi bir çıktısı olur. şimdi örneğin exe'yi bir bilgisayara taşıdınız ve çift tıkladınız. hemen .net devreye girer bu exe içindeki MSIL kodlarını alır ve run time yani çalışma zamanında bunları makine kodlarına çevirir. Bu çevirme olayınıda aslında .net'e ait uygulama olan CLR (common language runtime) ve JIT (just in time) tarafından yapılır.

yani .net hem kütüphanelerini kullandığınız bir kaynak hemde yazdığınız kodları makine diline çeviren bir uygulamadır.

özet :
1 . c# ile kod yazıldı > derleyici ile derlendi > MSIL veya IL assembly ortak diline çevrildi > exe yada dll çıktı haline getirildi
2 . exe tıklandı > CLR devreye girdi ve JIT derleyicisini çağırdı > ortak dil makine koduna çevrildi ve işler yapılmaya başlandı

saygılar.

java

javada heryerde çalışır, c#'da heryerde çalışır. artık cross platform mantığı var. bu tartışmalar eskide kaldı. xamarine yada mono gibi ide'lerde ister java ister c# ile kodlarınızı yazın sonrasında uygulamanız ios, windows phone, android,.. nerde isterseniz çalışsın.

zaten dil olarak çok benzerler. bunun sebebi her ikisininde c ve c++ dillerinden türetilmeleridir.

teknik olarak herhangi bir bilgisayarda her ikiside en başta çalışmaz. eğer java uygulaması kuracaksanız o bilgisayarda JVM yani java virtual machine kurulu olması gerekli. eğer c# uygulaması kuracaksanızda o bilgisayarda .NET kurulu olması gereklidir. Ek bilgi olarak windows xp ve vistada .net daha sonradan indirilmesi gerekliyken windows 7 ve sonrasında .net dahili olarak gelmeye başladı. yani artık c# uygulamanız harici bir platform kurmadan çalışmakta.

javamı iyi c#mı iyi diye saçmasapan bir tartışma var. java iyi diyelim java öğrenelim tamamda eee sonra ne olacak cv sitelerini bi açacaksınız çoğu firma c# bilen yazılımcı arıyor. hangi dilin iyi olduğuna firmalar karar verir. bazı firmalar microsft'a güvenirken bazıları sun macrosystem'e güvenir. bazıları her ikisine birden güvenmez php'ye güvenir. yani hangisini bilirseniz bilin o en iyi yazılım dilidir. eğer yazılım diline hakimseniz işsiz kalmazsınız.

ayrıca hiç bir dil online olarak öğrenilemez yada kitaptan dil öğrenemezsiniz. öğrendim diyen varsa o ancak 2 döngü kurar ve yazılımcıyım sanar. o kişi yazılımcı değildir. değişkenin ne olduğunu bilir ama bir değişken oluşunca ram'de neler olur neler biter ne kadar yer kaplar, stack nedir heap ne zaman kullanılır bilmez. değişken değişkendir der geçer. c#için araştırın Türkay Üzülmez yada Ayhan Güney gibi c# konularında uzman yazılım eğitmenlerinden eğitim alın. java için benim kendi tercih ettiğim eğitim firmasını tavsiye edebilirim http://www.bilginc.com/eg...li-java-programcisi-ocpjp . yazılım için iyi düşünün, çok iyi bir meslek ama çok zorlar. zora gelemiyorsanız hiç uğraşmayın. görürsünüzki örneğin muhasebe mesai saati bitince çıkar evine gider ama sizin yapmanız gereken o kadar çok şey vardırki mesai saati diye bir kavramı unutursunuz. ama muhasebeden daha fazla kazanırsınız ve daha saygın bir mesleğiniz olur. her şeyi bırakın ülkenize faydanız olur. üçüncü dünya ülkesi olmaktan ancak teknoloji, bilgi ve bilimle kurtuluruz.

saygılar.

edit : internetten öğrenilmez diyenlere inanmayın diyenler olmuş. arkadaş ülkedeki eğitim seviyesinden bihaber sanırım. daha toplama yapmayı bilmeden üni bitiren var. klasik olacak ama bilişim avrupada çok erkenden ders veriliyor. ancak bir avrupa eğitimi almışsanız internetten öğrenirsiniz.

edit 2 : benim bildiğim dil daha iyi yawww gibi tartışmalar yazılımın gelişmesine katkı sağlamaz.

mvc

asp.net'in alternatifi değildir. asp.net ikiye ayrılır, biri asp.net web forms, diğeri mvc.

web forms aslında web sayfaları desktop uygulamalarındaki gibi oluşturmak için geliştirilen zımbırtı. yani desktop uygulaması geliştirirken forma label, buton,.. sürükleyip bırakır gibi web sayfası tasarlansın diye yapıldı. hiç html bilinmesine gerek kalmadan butonu sürükleyin çift tıklayın eventi oluşsun kodlarınızı yazın, bu kadar basit ama tabi düzgün bir web sayfası için html bilmek şart. mvc ise sağlam html bilgisi gerektirir.

farkları nelerdir?
- server kontrolleri
web forms'da server kontolleri bulunur. bunlar toolboxta bulunan örneğin button, label, checkbox, radiobutton, drpdownlist,.. Sürükle bırak şeklinde kolayca sayfanıza ekleyebiliyorsunuz.
mvc'de hazır kontrol yok. yani her nesneyi kendiniz oluşturmak zorundasınız.
web forms burda daha iyi gibi görünebilir ama öyle değil. server kontrolleri çalışma zamanında html'e çevrilir yani "asp:button" tagi çalışma zamanında "input type='button'" olacaktır. buda sayfayı yavaşlatan bir durumdur, mvcde bu htmle dönüştürme aşaması bulunmadığı için performans sağlanır.

- events
web formsda butonun çalıştıracağı kodları butona çift tıkladığınızda sizin için oluşturulan click event alanına yazabilirsiniz. yada en basitinden ilk sayfa açılışında form_load eventi tetiklenir buraya yazdığınız kodlar sayfa yüklendiğinde çalışır.
mvcde event mekanizması yok. örneğin butona tıklandığında iş yaptıracaksanız htmldeki form post metodunu kullanmalısınız.
web forms yine burda daha iyi gibi görünsede mvc öğrendiğinizde event mekanizmasının olmaması sizi hiç zorlamayacak tersine daha kolay şekilde kodlarınızı işletebileceksiniz.

- viewstate
web formsda sayfanın post olması yani sayfada bir butona tıklanması durumunda sayfa sunucuya gidip geldiğinde kontrollerin bir önceki durumunu korumak için bilgiler viewstate içinde saklanır. mesela textbox var ve içine yazı yazdınız ve sayfadaki her hangi bir butona bastınız, sayfa sunucuya gidip geldi ama bu aşamada texbox içindeki yazı otomatik olarak viewstate içine yazıldı sayfa yüklendiğinde viewstate içinden yazı tekrar alınıp texboxa yazıldı. özellikle form loaddaki işlemler için kullanışlıdır. veritabanından sadece 1kez verileri çekersiniz diğer türlü her seferinde post işlemi yapıldığında tekrar veri çekmek zorunda kalınırdı.
mvcde viewstate olmadığı için sayfanın son durumu otomatik saklanmaz sizin bunun için azda olsa fazlasan çaba harcamanız gerek.
burda yine web forms daha iyi gibi görünsede viewstate sayfanın boyutuna bağlı olarak çok büyük veri saklar ve bu veri her sayfa işleminde sunucu ve istemci arasında gider gelir buda yavaşlığa neden olur. mvcde viewstate olmaması performans arttırır.
not: web forms kullanındığında viewstate kapatılabiliyor.

- code behind
web formsda aspx ve aspx.cs uzantılı 2 dosya bulunur. aspx dosyasına html,css,js kodlarınızı yazarsınız ve c# kodlarınızı aspx.cs dosyasına yazarsınız. böylece c# kodları ve html kodları birbirine karışmaz.
mvcde code behind yok ama daha kullanışlı şekilde html ve c# kodlarınızı ayırabiliyorsunuz. detaylar aşağıda.

web formsda projenizi kendiniz katmanlı şekilde olutşrumalısınız ama mvcde gayet basit şekilde katmanlı mimari önceden sizin için tasarlanmıştır.

mvc nedir?
model - view - controller bir design patterndir, sıfırdan yapılmış bir teknoloji değildir, siz web sitesi yaparken bu mimariye uygun şekilde kod yazarsınız. yani aslında yukarda dediğim gibi siz yine asp.net dll'ini kullanmış oluyorsunuz ama kodlarınızı yazarken c# kodlarınızı controller'larda, html kodlarını view'larda ve nesnelerinizi model'de tutarsınız ve mvc mimarisini kullanmış olursunuz.

bir mvc projesi açtığınızda jquery, bootstrap falan önceden projeye eklenmiştir. hatta birde bootstrap kullanılarak yazılmış örnek bir web site bile projeye dahil edilmiştir.

appstart klasöründeki routeconfig dosyasında url rewrite işlemlerini çok kolayca yapabilirsiniz.

bundleconfig dosyasında css ve javascript dosyalarınızı bundle etmek gayit basit. bunun anlamı örneğin 5tane css dosyasını bundleconfig dosyası içinde yazılmış örnekteki gibi bundle ettiniz ve view yada layout dosyasında bundle'ı referans verdiniz. artık web sayfası çalışırken bu 5css dosyası birleşitirilir tek css haline getirilir boşluklar silinir yorum satırları silinir ve css dosyası minimize edilmiş olur böylece web sayfanıza ekstra performans sağlanmış olur.

neyse çok uzatmiyim, mvcnin efsaneliği yazmakla bitmez.

yurtiçi kargo

kroların veya beyinsizlerin çalıştığı firma. sanırım zeka seviyesi yüksek yada ortalamaysa işe almıyorlar. sözüm meclisten dışarı, illaki akıllı çalışanlarıda vardır ama ben hiç denk gelmedim.