bugün

görsel
basit bir kodlama, işaretleme dilidir.
çeşitli programlar kullanılarak Web siteler yapılabilir. örneğin webmatrix kullanarak, bir web site yapılabilirdir. çok da kolaydır. siz daha girmek istediğiniz elementi bitirmeden, webmatrix programı sizin için o elementi tamamlayacaktır.
örneğin:
diyelim ki 2 head tagları arasına Style tagı açacaksınız.
<style yazıp kapadığınız anda <style><\style> olacaktır.
program tagı kendisi kapatacaktır.
15 sene önce ile kıyaslıyorumda, nerden nereye dedirten ufak çaplı mucizedir..
Flash Player yok diye lumia gibi telefonları almaktan vazgeçen denyoları ters köşe yapan kodlama dilidir. Flash demode oldu artık devir html5 devridir.
html öğrenmek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken youtube kanalı https://www.youtube.com/user/CodeBabes
opengl in web apisi olan webgl kendi canvas apisi uzerinden yuksek performans ile flasha takli attirabilen gelismeye devam eden sey.
Bir türlü beklenen verimi alamadığımız kodlama dili.
youtube videolarını flash playersız açmamızı sağlayan programlama dili. html gibi sikindirik bir dilin yeni bir versiyonudur. yakında browser üzerinden counter strike oynayabilecekmişiz, beklemedeyiz efenim.
geliştirilme mantığı ile henüz tam olarak uygulanmaya başlamamış veya çok az internet sitesi (bkz: soundcloud) tarafından tam olarak uygulanmış işaretleme dili.

önümüzdeki 10 sene içerisinde internet altyapısının %99 değişeceğini göz önüne alarak geliştirilmeye başlanmıştır.

daha az cookie, daha hızlı yüklenme ve mobil cihazlara uygunluğu öne çıkan artılarıdır.
şimdi de the new york times ile buluşturulmuştur.

http://www.dijitalista.co...i-ile-the-new-york-times/
görsel
ilerde web tasarımcılarına çok ekmek yedirecek olan yeni standart. ne kadar erken öğrenirseniz bunu o kadar iyi. flash bu sefer gerçekten ölü çünkü bu standarta her türlü medya ürünü ekleniyor. 3d oyun henüz yapılamayabilir, çünkü yeni bir teknoloji bu ama ilerde webgl geliştirildiğinde ve daha iyi destek verildiğinde bu da mümkün. bir de websockets işi var ki sormayın, her yer online browser oyun olacak. canvas şu anda her türlü 2d desteği veriyor. vakit kaybetmeden öğrenmek lazım.
güzel bir örnek;
http://mrdoob.com

tanim: 2023te bitmesi planlanan html dilinin son versiyonu.
(bkz: canvas rider)
3boyutlu web tabanlı oyunlar html5 ile yapılmaz. gösterilir yalnızca. html5 ile 3d oyun yapılıyor demek bütün filmleri bsplayer ile çekiyorlar demek gibidir.

flash kötü bir teknolojidir. kötü kodlanmıştır. ama bu html5 in flash rakibi olabileceği anlamına gelmez. sadece ve sadece video gösteriminde ilgili codec bilgisayarda varolduğu sürece flash olmasa da olur demektir.
apple ın bolca destek verdiği teknolojidir. araştırıldığında html 5 ile yapılmış 3 botuylu web tabanlı oyunlar bulunabilir. muhtemelen söylenenlerin aksine geliştirildikçe birçok konuda flash ın yerini tutacaktır. arkasında apple ve google gibi dünya devleri vardır ki insanı umutlandırır.
flash ve silverlight alternatifi değildir. html 5 web sitesi kodlama yöntemidir. flash ve silverlight ise bambaşka şeylerdir. html5in flash alternatifi olarak görülmesindeki tek sebep video player noktasındadır. flash ile yaptığınız diğer şeyleri html5 ile yapamazsınız. yani html5 web dünyasının anlamını da değiştirecek değildir. çünkü googleun elinde youtube ve vp8 vardır. bunlar varken ve html5 codec özürlüsü iken youtube da birşey izlemenin tek yolu her zaman flash olacaktır. appleın flash gerekli değil html5 var diye diretmesinin sebebi ve aynı zamanda h264 codeclerinde diretmesinin sebebi youtube ve googleun elinde bulunan ve artık open source olmuş olan vp8dir.
google chrome ile sekmeler arası geçişte takılma vb. sorunları düzelmiş, web dünyasının anlamını değiştirecek yepyeni, taptaze ama bir o kadar da hızlı ilerleyecek flash ve silverlight alternatifi bir tarayıcı komut dili.
22 ocak 2008 tarihinde W3 kurulu tarafından üzerinde çalışılan en son taslağı duyurulan, internet etiketleme dili olan HTML nin beklenen son versiyonu. oldukça kapsamlı olması beklenen HTML 5'in üzerinde çalışan grubu oluşturan firmalar arasında yok yok. AOL, Apple, Google, IBM, Microsoft, Mozilla, Nokia ve Opera bunlardan sadece bazıları.

Tasarımında bu kadar firmanın rol alması, standartlaşma açısından oldukça olumlu bir gelişme gibi duruyor. eğer bütün tarayıcılar gerektiği gibi destek verirse, web tasarımcıların işi oldukça kolaylaşacak.ama microsoft'tan aldığımız geçmiş tecrübeye bakarak fazla umut edilmemesi gerektiğini düşünmekteyim zira şu sıralar ie8 üzerinde deli gibi çalışıyorlar ve ortaya ne çıkacak bütün dünya korkuyla bekliyor.*
HTML 5 bir önceki versiyonuna nazaran oldukça yenilik içermekte. bu yeni etiketlerin bazılarına göz atalım:

<audio>: bu etiket sayesinde ses dosyalarını direk olarak html sayfalarına entegre edip, script dilleri ile bu dosyalara hükmedebileceğiz.

<datagrid>: sanırım tablolar ve veritabanları ile ilgili olacak olan etiket.

<dialog>: herhangi bir konuşmayı etiketlemekte kullanılacak. erişilebilirlik açısından olumlu olacak bir etiket.

<progress>: yapılan bir işlemin tamamlanma durumunu yüzde olarak göstermeye yarayacak bir etiket. javascript ile kullanımı oldukça yararlı olacak.

bu etiketler gözüme çarpanlardan sadece bir kaçı. yeni versiyonda <frame> ve <frameset> gibi bazı etiketlerin kullanımdan kaldırılacağınıda belirtmekte fayda var.

görsel