bugün

Filipinlerde yeni keşfedilen homo türü. Luzon adasındaki bir mağaralar sisteminde bulunmuş. Yapılan ölçümlere göre 67000 ile 50000 yıl arasında değişen bir çok fosil kalıntısı var.
Homo floresiensis ten sonra asya da keşfedilen 2. Tür kendisi. Insanın evrimi sırasında birlikte yaşadığı kuzenlerinden bir diğeri gibi görünüyor zira bizim türümüz yani homo sapiens 300000 yıl kadar önce afrika da evrimleşmeye başlamıştı.

Olaya ilişkin yapılan ilk duyuru;
https://www.nature.com/articles/s41586-019-1067-9
dinleri neden çöp haline getirdiği anlaşılmayan buluntudur. kuran'da adem için tektir denmiyor, yani adem'le beraber veya yakın aralıklarla yaratılmış insan türleri de olabilir. kaldı ki kuran'da adem'in türüyle ilgili de bilgi yok. yani adem bu bulunan en eski türlerden biri olup sonradan da evrimleşmiş olabilir. üçüncü olarak, ademden sonra insanın evrimleşmediği bilgisi de kuran'da yok. tam aksine evrim ipuçları var, eski insanların uzun yaşayabilmesi gibi.
filipinler'in luzon adasındaki callao mağaralarında fosili bulunan insanımsı (bkz: hominin) tür.
görsel

kısa boylu "pigme tür" olması sebebiyle, daha önceki yıllarda endonezya'da rastlanan homo floresiensis ile akraba olduğu düşünülüyor, lakin homo luzonensis yaklaşık 120 cm'lik boyu ile homo floresiensis'ten daha kısa bir boya sahip.
görsel
görsel

söz konusu mağarada ilk buluntular 2007 yılında ele geçirildi, 2010'da ise bunun modern insanların atalarından olduğuna dair tanımlamalar yapıldı, lakin 2019'da kesin olarak anlaşıldı ki homo luzonensis, homo sapiens'ten farklı bir türdü...

homo sapiens'ler ile aynı dönemde(50 bin-67 bin yıl önce) varlığını sürdüren bu tür, filipinler gibi ana karadan izole bir coğrafyaya nasıl gelmiş olabilir?
görsel

diğer hominin türlerin yaşadığı ana karadan buraya gelebilmeleri için deniz geçişi yapmaları gerekir, lakin bu mümkün değil.
demek ki homo luzonensis farklı bir coğrafyada tamamen kendine özgü bir evrimleşme ile ortaya çıkmış bir tür.
görsel

diğer homininler gibi onların da aletler kullandığı, avcılık yaptığı tespit edildi.
callao mağaralarında homo luzonensis'lerin avcılık ve kasaplıkta kullandıkları aletler ortaya çıktı.

homo luzonensis'ler avladıkları hayvanları mağaralarına getiriyor, burada eti işliyorlardı.

homo luzonensis'lerin en önemli özelliklerinden biri de yüksek ağaçlara kolayca tırmanmalarını sağlayan el ve ayak yapılarıdır.
homo luzonensisler, hem homo erectus'lar gibi iki ayak üzerinde, hem de 4 ayak üzerinde duruyorlardı.
görsel

bilim dünyası, homo luzonensis türünün önümüzdeki yıllarda ortaya çıkarılacak bulgularının, son dönemin en önemli keşiflerinden olacağını ve insanoğlunun evrimine dair bazı sırlara cevap bulunacağını düşünüyor.
güncel Önemli Başlıklar