bugün

arkadaşlarla bir monitöre bakılıp sabaha kadar eblek eblek oynanan ve her defasında kaybedenin ağladığı şimdiye kadar oynadığım en güzel sıra tabanlı strateji oyunudur.
bu oyunun şifresi "expert earth magic+town portal+shackles of war" dır.
ayrıca "tek kale, tek hero, tek yürek, tek yumruk" tadında oynamak, tüm gücünüzü belirli bir kale ve hero'ya kanalize etmek isterseniz yapay zekanın ağzınıza sıçıp sizi testislerinizden tavana asması muhtemeldir.

oyunun 20. dakikasında üçüncü, sonra dördüncü kalesini alır, etrafta 3-4 hero ile gezerek size etek giydirir, oynatır.

yok mu şunun "karşı taraf bir kale-hero ile gezsin, şerefsizlik yapmasın" seçeneği lan? hayattan bezdim.
yapay zekanın şerefsizlikleri anlattıkça bitmez.

harita x-large boyutundadır. karşı tarafın 3, sizin 1 heronuz vardır. ordunuz hayvan gibidir. castle sayesinde 100 arc-angel'ı toplar kaleden çıkarsınız. son bir haftadır düşman herosunun sizin town'ın etrafında it gibi gezdiğini, ama kuvvetli olmanızdan dolayı dalmadığını farketmişsinizdir.

siz kaleden çıkar çıkmaz eleman cins cins kaçmaya başlar, inat edersiniz. o kaçar siz kovalarsınız. [ (bkz: kovaladıkça kaçan ateş böceği)]

herifi 2 hafta boyunca (haritanın kuzeydoğu, yüzey kısmından güney batı underground kısmına kadar) kovalarsınız.

gider kalesine kaçar, dışarda beklersiniz, çıkmaz. kaleye saldırmak pek iyi bir fikir değildir, zira savunmasının sağlam olduğunu bilmektesinizdir.

siz onun madenlerini alırken o içerde aylar boyunca ordu biriktirir. en sonunda yeterli orduyu toplayıp çıkar, bu sefer o sizi town'a kadar kovalayacaktır.

(bkz: laaaan)
serinin en güzel oyunu. yanlış hatırlamıyorsam 99 yılında piyasaya sürülmüştü. benim tanışmam ise 2004-2005 yıllarına dayanır. bi bok bilmeden ezbere oynadığım o ilk zamanlarda dahi beni bilgisayara bağlayan müthiş bir oyun olmuştu kendisi. oynadığım ilk kale necromancy'di ve o gece çocukluğun da etkisi ile korkudan uyuyamamıştım. hafif dalar gibi olduğum anlarda gözümün önünden zombiler, wight'lar ve ghost dragon'ların geçtiğini görür, ter içinde uyanıverirdim.

fakat her şeye rağmen oyunu bir türlü bırakamadım ve oynadıkça oynadım. şu anda dahi kullandığım bilgisayarda yüklüdür ve ara sıra açıp oynarım.
wake of gods diye funlarının yaptığı bir modul vardır ki tadından yenmez. armageddons blade ve shadow of deathden sonra üstlerine yapılmıştır. * *
efendim ben de benim favorim olan fortress kalesini tanıtmaya çalışayım yeni başlayanlar için.. artistlik gibi olmasın ama oynaması bayağı zor bir kaledir, inceliklerini bilmek gerekir. özellikle mage guildların level 3'e kadar olması oyunun başlarında sorun yaşatır. tek tek birimlerini tanıtmaya girersek;
1) gnoll, bayağı kofti bir birinci seviye yaratığıdır. upgade'i gnoll marauderdır, pek bir numaraları yoktur.
2) lizardman, kalenin tek okçu birimidir defansı fena değildir, upgrade'i lizard warrior'dur.
3) fly, bu sineğimsi şeyin upgrade versiyonu olan serpent fly, çoğunluka savaşta ilk hareket hakkına sahiptir. bu özellikle rakipteyken çok can sıkıcı olabilir çünkü siz bir şey yapmaya fırsat bulamadan bunlar hemen uçup, özellikle de sayıları fazlaysa, vurdukları birimi mundar edebilirler. siz kontrol ederken ise başabaş bir savaş olacaksa özellikle, fazla heyecan yapmadan ya sıralarını pas geçme, ya da defence ile geçmek en iyisidir. çünkü hemen karşı tarafa gönderirseniz belki zarar verir ama 3 turn sonra bütün sineklerinizi de harcarlar. zaten bir uçtan bir uca uçuyor kolayca bırakın zamanı gelince kullanırsınız. kritik rolü olan bir birim, ırk için.
4) basilisk, upgrade'i greater basilisk, bu dev kertenkelelerin attack/defence oranı hiç fena değildir, ayrıca vurdumu da taş yapar, 4 turn bekletir vurduğu üniteyi.
5) gorgon, upgrade'i mighty gorgon, işte bu ırkı seçmenin başlıca nedeni.. oyundaki en iyi 5. seviye yaratığı.. bu boğacıkları öldürmek çok zordur, inanılmaz iyi bir defence ve hp oranları vardır. ayrıca zaten iyi olan attacklarıyla vurduktan sonra, vuran her 10 mighty gorgon için, darbeyi yiyen üniteden 1 tane gider, bu da rakibinizin canına okur. ordunuzda 3 rakamlı sayılara ulaştımıydı sataşabilirsiniz sağa sola rahatlıkla..
6) wyvern, upgrade'i wyvern monarch, nispeten kötü bir 6. seviye yaratığı. ancak onu da önemli kılan speedi. yani tıpkı serpent fly gibi bir uçtan bir uça yetişebiliyor. yine serpent fly gibi ona da savaşın başlarında sıra geliyor ve nacizane önerimle, yine serpent fly gibi onları da ufacık bir savaşta duman etmek istemiyorsanız vuruş haklarını sonraya saklayın..
7) hydra, upgrade'i chaos hydra, belki oyunun en iyi son seviye yaratığı değil ama en yararlılarından biri ve bence en karizması.. şimdi açıp bakmaya üşendim oyuna ama yanılmıyorsam 300 hp ile, oyundaki en fazla hp'ye sahip yaratık idi. (özel dragonları ayrı tutuyorum tabii ki.) öldürmek bayağı zaman alıyordu yani.. ayrıca 4 başlı bir arkadaşımız olması neticesinde etrafındaki herkesi, düşman olmaları suretiyle, mahvediyordu bir vuruşunda.. illa ki atak bir oyun sergilemek istiyorsanız, bunlarla mighty gorgonları korkmadan salmak lazım savaşın başlarında rakibe, akabinde de wyvern monarchlarla serpent flylar ile de öldürücü darbeyi vurmak gerkiyor. ancak benim önerim fortress kalesi ile savaşırken bekle gör politikası izleyip, üniteleri ya çok az yürütmek yada bir turn defence yapmak.. rakip sizin ayağınıza gelince zaten perişan olacak.
unutmadan**, adventure map'de kullanacağınız 3 büyü vardır ki bunlar candır, kandır.

bunlardan ilki tabii ki town portal olmaktadır. bu büyü ile haritanın neresinde olursanız olun hop diye town'a ışınlanırsınız. özellikle large ve x-large haritalarda can simididir, sizi ortalama 1-2 hafta sürecek yolculuklardan kurtarır. Ayrıca multiplayer oyunlarda ordusu sizden kuvvetli olan arkadaşınız size dalmaya geldiyse, bir turn sonra tepenize binecekse kendisini süper kanser edersiniz. (+hadi ben kaçtım hacı. hooop, *click* -allah belanı versin be!)

ikincisi dimension door isimli büyüdür. bu da ultimate şerefsizlikler için kullanılabilir. x noktasından y noktasına (y noktasının basılacak kara olması şartıyla) aradaki mesafeyi yürümeden ışınlanmayı sağlar. normalde ulaşamayacağınız yerlere atlar, ceylan misali haritada gezer, seke seke çaydan geçersiniz. özellikle underground map'lerde tek geçerim. "labirent" olgusunu bitirir, harika kasmanızı sağlar.

üçüncüsü ve favorim de fly.

bu aralarından en ibnece olanıdır. bu büyüyü cast ettiğiniz zaman, o turn boyunca haritada bulunan hiçbir doğal engeli (su hariç) takmaz, dağ-tepe-orman demeden üzerlerinden laylaylom şeklinde yürür gidersiniz. surface map'lerin kralıdır.

çok kuvvetli bir yaratık (arc-angel, arc-devil, hede hödö dragon vs vs) harika artifact'ler mi koruyor? içinden geçin, kafasına basın, savaşmadan arkasındaki hazineleri toplayın ve kaçın. süper lan.
Expert necromancy+expert intelligence+expert earth magic+animate dead kombosuna sahip olan necro herolarinin cok can yaktigi oyun. Expert int. Mananizin neredeyse bitmemesini saglar. Animate dead de necro skilliyle yarattiginiz binlerce iskeletin her turn basinda tekrardan canlanmasina yarar. Adam 50 angeliyla gelip hayvanlar gibi iskeletinizi aldiktan sonra animate dead ile ona kucuk surprizler yasatabilirsiniz.

Velhasil, necro candir bu oyunda. Size vampire lord ve dread knightlardan bahsetmis miydim?
Ne oyunlar çıktı ama zaten yoktular. Ben kopamadım bu oyundan. Aklı başında biri 11 senedir aynı oyunu oynar mı? işte bu oyun Hero's ise oynar. Stretejinin bence ağa babasıdır. Çünkü rakip sizi gıcık etmek için zaman zaman çakal gibi döner çevrenizde. lkalenize saldırmaya gücü yetmez. Ama aradaki mesafeyi de kollayarak uzak durur ki bir turn'de gelip haklamayasınız onu. Sonra madenleri eline geçirir. Uyuz eder sizi. Bu gibi durumlarda en hoşuma giden ya uçma ya ışınlanma büyüsünün olmasıdır. Adam sizi ağaçların arasından gözetleyeceğini sanarak beklerken burnunun dibinde bitip cezayı kesersiniz. Yalnız zamanların vazgeçilmez oyunu demiş bir sözlükdaşım. Aynen öyle. Yaklaşık 10 gündür Burdur'dayım ve 7-8 oyun oynadım. Favori kalem dungeon'dur. Çünkü artifact merchants yaptırdığınızda güzel bir avantajınız oluyor. Ayrıca manticore ve Black Dragon'da bana yakışan yaratıklar. Evil Eyes'a da ayrı bir sempati duyuyorum elimde değil. Ne yazık ki oyunun hemen hemen en sevmediğim yaratıklarından olan Troglodytes'lerde bu kaleden çıkar. iki ayaklı çekirgeleri anımsatır hep bana. Bu entry'i girerken bile arka planda oyun açık hem. Oynadığum oyun ise Crimson and Clover. nasıl bir tutku anlayın işte. Oynayanlar zaten bana hak verirler.
multiplayer oynanırken sir mullich nedeniyle yılların arkadaşlıklarının bitme noktasına geldiği oyundur. oyun içerisinde alınan kale ve hero'dan daha önemli olan şey elde edilen artifact'lardır ve öğrenilen büyülerdir. ancak castle'da sir mullich komutasında oynamak tadından yenmez bir durumdur. diplomacy özelliği oyunu piç edebilen bir durumdur bu nedenle kullanımının yasaklanması oyunu daha eğlenceli hale getirir. bir dönem gece gündüz demeden oynanmışlığı vardır. güzel günler ve güzel insanlar ile özdeşleşmiş oyundur.

(bkz: arch angel)
(bkz: shackles of war)
gecenlerde oynadıgımda necro kalesındekı adam 4k ıskeletorla kapıma dayandı.
ne yaptım ,tabiiki de tabanları yağladım. sonunda mı ne oldu onu ne siz sorun ne ben anlatayım...
Necromancy ve Isra ile yıllarca ortalığın anasını ağlatmış bir oyuncu olarak, onbinlerce iskeletin kesemeyeceği ordu yoktur...
1994-1999 28 ocak dapiyasaya sürülmüştür.
yıllarımı verdiğim turn base'li efsane oyundur.
armageddon blade ve mıght and magıc serisi tadından yenmez.
sonraları 4-5-6 vs vs çıksada hiçbiri 3 gibi değildir.
strateji konusunda algıları açan oyun oyundan öte savaş sanatıdır.
istanbul yakınında oyunu bilen varsa zirveye beklerim.

Oyunda birbirinden farklı 9 ana ırk ve kale vardır.Bunlar;

Castle: insan ırkının edebi kalesi ve sancağıdır.Birçok insansı ve mitolojik olmayan savaşcı türleri ile Griffin(Bir çeşit mitolojik kuş) ve Angels(Melekler) gibi mitolojik yaratıklar üretebilir.Castle kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Erathia şehirinin bir örneğidir.

Rampart: Alman mitolojisinin karakterlerini konu alan ve felsefesi orman ve doğa olan bir kale türüdür.Elf okçuları,Centaur,Dwarf(Cüce),Pegasus(bir çeşit kanatlı uçabilen atlı savaşcı),Ejderhalar,Unicorn(Boynuzlu At),Altın ve Yeşil Ejderha gibi mitolojik yaratıklar üretilebilir.Rampart kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Avlee şehirinin bir örneğidir.

Tower: Kuzey mitolojisini yansıtan ve Gremlin, Golem(Demir Adam),Magician,Naga(Yılanımsı Savaşcı) ve Titan(Yarımsı Tanrı bir yaratık) gibi mitolojik yaratıkları üretebileceğiniz bir kale türüdür.Tower kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Bracada şehirinin bir örneğidir.

Inferno: Cehennemsi yaratıkları konu alan ve şeytanın kalesi ünvanını elinde bulunduran kale türüdür. Ateşi ve şeytanımsı yaratıkları ile ünlüdür.Çok başlı köpek,Alev Atan şeytanımsı yaratık,Efreet(Cin),Şeytan,Demon başlıca yaratık türleridir.Might And Magic VII oyununda bulunan Eofol bu şehire örnektir.

Necropolis: Ölümü ve yaşayan ölüleri konu alan bir kale türüdür.iskeletorlar,Zombiler,Cadılar,Vampirler,Lichler(Necro Büyücüsü),ölü Şövalyeler ve Kemik Ejderhayı üretebileceğiniz bir kale türüdür.Necropolis kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Deyja şehirinin bir örneğidir.

Dungeon: Yeraltı yaratıklarının,gizemli tünel ve mağaraların bulunduğu kale türüdür.Harpy(Kadınsı Kuş Canavar),Minator(Boğaya benzeyen 2 ayağı üstünde yürüyebilen Baltalı Cellat),Siyah ve kırmızı Ejderhalar, Manticore (Akrep ve Aslan karışımı mitolojik bir yaratık),Medusa(Gözleri ile karşısındakini taşa çeviren mitolojik canavar),Evil Eye(Gözlerinden Işın Atabilen Uzaylı Yaratık) başlıca üretebildiği yaratık türleridir.Dungeon kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Nighon tünelleri içerisinde bulunan şehirin bir örneğidir.

Stronghold: Barbarizm ve Sakson mitolojisini konu alan,çöllerde ve kurak alanlarda yaşamı esas alan bir kale türüdür.Goblinimsi yaratıkları, Orkları,Yırtıcı kuşları, tek gözlü dev(cyclope) ve Bahamut gibi yaratıkları üretebilir.Stronghold kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Krewlod şehrinin bir örneğidir.

Fortress: Sürüngenimsi yaratıkları, dev böcekleri ve böcekimsi insanımsı canlıları konu alan bir kale türüdür.En meşhur yaratıkları Hydra(Çok Başlı Bir çeşit Ejderha),Boğa,Dev sinekler ve Lizard okçularıdır.Fortress kalesi Might And Magic VII oyununda bulunan Tatalia şehrinin bir örneğidir.

Conflux: Elemantalist yaratıkları ve doğada bulunan 4 ana element olan ateş,su,toprak ve havayı konu alır.4 ana elementin dışında ZümrüAnka(phoenix) da bu kalede ürütilebilir.Ana kale olarakda sayılmayabilir
Bu oyunu bildiğimi sanırdım ama youtube da mekick diye bir elemanın videolarını gördükten sonra daha başlangıç seviyesinde bile olmadığımı düşünüyorum.