bugün

tevil mefhumunun gavurcasi olur kendileri.. daha boyle entel bi hava kattigindan midir nedir, hermenotik gibi bi turkcelesmisi de mevcut.
efenim aklima gelen ilk ismi soyleyeyim. (bkz: gadamer)*. post-modern donem kita* felsefesi, interpretation felan gibi mefhumlarla alakasi vardir. oncelikli olarak bir theory of meaning*dir. e haliyle, epistemelogy hatta ontology ile de alakasi vardir.

ayni zamanda yahudilerin kutsal kitaplarini okuma metodu olarak sunduklari, textual reasoning denilen sey de bu kapsamda incelenebilir.
parmak bastigi hakikatli noktalardan birine ornek verelim:

misal birisini dinliyorsunuz, yahut okuyorsunuz. simdi arkadasin kendi icinde tutarsiz oldugu yahut yanlis bi seyler soyledigine dair bir onyarginiz varsa, arkadasin soylediginin yanlis oldugu sonucuna ulasirsiniz. ancak bilim, yahut modern donemde deger verilen her seyin bir ozelligi olarak sunulan objektifligi yakalmak icin ne yapmamiz gerekir. bu bjektiflik meselesi uzun bi mevzu, ancak subjektif bi yaklasimdan kurtulamayacagimizi dusunen post modern insanlar* ancak iyi niyetin, dogru yorumla sonuclanabilecegini ileri surmusler.. simid iyi niyet de, cok elastik bi kavram.. bi ornek verelim..*
misal, arkadasimiz evrim teorisi uzerine konusuyor. dinleyici kardes ise mubarek, dini butun bir musluman. ve evrim teorisinin kulliyen yalan olduguna inaniyor. simdi iyi niyetle karsi tarafi dinlediginde, hep "yok canim hasa allahi inkar etmiyodur", "bu dedikleri kurandaki ayetlerle celismiyodur, ben yanlis yorumluyorum" tadinda efkar ve yorumlara bogulur. iyi niyetten kasit bu degil.* iyi niyet karsi tarafin soylediklerini tutarli olabilecegi yerde tutarli olarak yorumlamak, karalamaya calismamak, ve principle of charity'den taviz vermemek. simdi bu prensip ayri bi mevzu onu baska yerde inceleyelim..

boyle guzel bi sey iste hermeneutics.. dil felsefesine de hos bi bakis acisi getiriyo.