bugün

Gelmiş geçmiş en büyük ses sanatçılarımızın ilk beşinde rahatlıkla yer alan şarkıcımızdır.Kaprisleri ile anıldığı kadar Bakmıyor Çeşmi Siyah,Çile Bülbülüm ve Makber adlı eserleri Türkiye'de onun üzerine okuyan yoktur.Zamanında yurt dışında verdiği konserlerin birinde,mikrofonu bırakıp o kadar insana mikrofonsuz şarkı söyleyen büyük şahsiyettir ayrıca.Saygıyla anıyoruz.
ilk eşini dumlupınar denizaltısında şehit vermiş büyük ses.makberi bu kadar derin ve hakkını vererek söyleme nedeni de bu olsa gerek.ruhu şad olsun.
türkiye nin gelmiş geçmiş en iyi kadın sesi.makberdeki performansıyla bana allah allah dedirtmiş gerçek ses sanatkarı.
an itibariyle trt 2'de dinlenebilecek yüce ses...
(bkz: hamiyet yüceses sokak)
Popüler müzik dünyamızın anıt isimlerinden biri Hamiyet Yüceses.

Hafız Burhan'ın Makber'i ile elde ettiği ün ve saygınlığı asla zedelememiş, aksine, attığı her adımla bunu sonuna kadar hak ettiğini göstermiş güçlü bir ses, önemli bir isim.

Hamiyet Yüceses istanbul, Etyemez'de dünyaya geliyor. ilk olarak, henüz yalnızca on bir yaşındayken Burhaniye'de sahneye çıkıyor. Tam beş yıl sonra da, yani on altı yaşındayken istanbul'da sahneye çıkmaya başlıyor. istanbul'da sahneye çıkmasından bir sene sonra da "Türkiye Ses Kraliçesi" seçiliyor. Artık bütün yollar açılmıştır Hamiyet Yüceses'in önünde. Kolaya kaçmak, açılan kapıları bir bir dolaşıp önüne serilen maddi imkanları kolunu kıpırdatmadan toplamak imkanı varken, zor olan yolu seçiyor sanatçı. On bir yaşından beri sahnelerdedir, üstelik de ses kraliçesi seçilmiştir ama bu ona yetmez. Selahattin Pınar, Saadettin Kaynak, Şerif içli ve Artaki Candan gibi, Türk Sanat Müziği'nin en önemli insanlarından ders almaya başlar. Ülkemiz müziği için yaptıkları tartışılmaz olan bu isimler, Hamiyet Yüceses'i Hamiyet Yüceses yapacak bütün incelikleri bir bir vermeye başlarlar sanatçıya. Bunun meyveleri de hemen alınmaya başlanır. Sanatçı, Artaki Candan'ın idaresindeki dönemin en önemli firmalarından Sahibinin Sesi ile anlaşır. Ninniler Söyleyip Avuttun Beni adlı ilk 78'lik plak 1933 yılında yayımlanır. Sonra da diğerleri çıkar arka arkaya. Plakların satışı ile sahne çalışmalarının başarısı birlikte sürer gider; kimi zaman biri, kimi zaman da diğeri öne çıksa bile, birbirlerini tamamlayarak ve biri olmadan diğeri hiç olmayarak devam edip gider bu işler. Şimdi yerinde devasa bir lunapark olan Küçük Çiftlik Parkı, Tepebaşı Gazinosu, Panorama (70'li yıllarda çok popüler olmuş Lalezar'ın bulunduğu yer), şimdiki istanbul Radyosu'nun bulunduğu yerde olan Belvü Bahçesi ve yine Tepebaşı'nda bulunan Novotni Gazinosu gibi dönemin en önemli mekanlarında sahneye çıkar Hamiyet Yüceses. Bütün gazinolar, bütün bahçeler onun peşindedir. Gazino programları yapılırken, planlanırken ilk o gelir akıllara. Herkesin listesinin en tepesinde o vardır. Ancak o başkası ile anlaşmış ve artık yapılacak bir şey kalmamışsa diğer isimlerin kapıları çalınmaya başlanırdı. Hamiyet Yüceses'i, o kış ya da o yaz gazinosuna çıkartmaya razı edememiş gazinocular, "Artık bir başka sefere." deyip, listede Hamiyet Yüceses'den sonra yer alan diğer isimlere baş vurmaya başlarlardı.

Sahibinin Sesi'nden sonra Columbia'ya, ondan sonra da Odeon'a geçer Hamiyet Yüceses. 1938-1955 arasını ise Hem Odeon hem de Sahibinin Sesi ile birlikte çalışarak geçirir. En kıyamet kopartan iki plak da bu döneme denk gelir. 1948 yılında ;Bakmıyor Çeşmi Siyah'ı kaydeder Odeon için, ancak Hacı Arif Bey'in varisleri ile çıkan anlaşmazlıklar sonucu plağın çıkışı 1950 yılına kalır. Hafız Burhan ile tanıştığı yıllar öncesinden beri sahnelerde söylemekte olduğu Makber'i ise ancak 1955 yılında plak yapar Hamiyet Yüceses. Ve bu iki plağın başarısı üst üste gelir, tam anlamı ile yer yerinden oynar. 60'lı yıllar ile birlikte 45'likler de girmeye başlayınca hayatımıza; Odeon, 78'lik olarak neredeyse her eve bir tane girmiş olan Makber ve Bakmıyor Çeşmi Siyah45'lik olarak da basar. Efsane böyle de sürmeye devam etmiştir. 70'li yılların hemen başında, Hamiyet Yüceses, günümüzün en önemli firma sahiplerinden Şahin Özer'in babasına ait olan Batı Plak ile anlaşır. Makber bir kere daha buradan yayımlanır. Ama yalnızca bu değil; Sensiz Kalan Gönlümde ve Arım Balım Peteğim gibi günün en popüler şarkılarını da buraya plak yapar sanatçı. 70 ortalarında ise istanbul Plak'a geçer ve son durak da bu firma olur. Hamiyet'80 adı verilen son albüm 1980 yılında bu firma tarafından yayımlanır.

EMI'nin, bu dev sanatçımızın Makber'ini 2000'li yıllara taşıma gayreti büyük incelik, kadirbilirlik. Bu albümün yayınlanmasıyla birlikte, popüler müzik geçmişimizin (her biri çok önemli) onlarca şarkısı kaybolmaktan kurtulacak, geleceğe aktarılmış olacak. Bir yandan da genç kuşak, her şeyin ama (aşk-ayrılık dahil) her şeyin farklı bir duygu ve mantık ile yaşandığı o eski günler hakkında daha fazla şey öğrenme imkanını bulacak.

Evet, o zamanlar her şey farklıydı; "hayatımızın ayna"sı olan şarkılar da öyle. Bu "farklı şarkılar" için bir ömür harcamış Hamiyet Yüceses'in dijital çağa, hem de en sevilen, en popüler şarkılarıyla taşınması çok önemli bir iş; bayram etsek yeridir.

Teşekkürler Hakan Kurşun, teşekkürler EMI.
Bu inceliğinizi, kadirbilirliğinizi hiç unutmayacağız.

Naim Dilmener
Sanatçıların birbirlerine saygı duyduğu yıllarda yaşayan ve ses kraliçesi seçilmiş, Müzeyyen Senar'ın kendisine ve onunda Müzeyyen Senar'a olan saygısından, * * Ormancı türküsünü sahnelerde icra etmeyen Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük ses sanatçısıdır.
makber deyişi unutulmaz, klasik türk müziği sanatçısı.
(bkz: sanatçı). benzerleri için (bkz: müzeyyen senar), (bkz: safiye ayla).
bülent ersoy adlı organizmanın hamiyet ablasıdır.
türk sanat müziğinin temeltaşlarından, boyundan büyük sesi var dediğimiz, üstün ses sanatçısı vesselam. allah rahmet eylesin.
şarkıları harika yorumlayışı, o zamanın teknik şartlarına rağmen kusursuzdur. yücesesi dinlediğimde aklıma gelen bir cümle vardır: sanatçı okumuyor bu şarkıyı, resmen şakıyor! dikkatli dinlenince bu gerçeğin de farkına varılacaktır.
atatürk dinlediği zaman sesine hayran olmuş ve şöyle demiştir. ula hamiyet bu ne yüceses.
harika şarkılara süper yorum getiren rahmetli türk sanat müziği sanatçısı.
an itibariye makbeer makbeeeer diye diye içimi iliğimi kurutmuş, güzel sedaların kadın formu.
muhteşem bir sesi vardı, özellikle yasemen şarkısını dinlemelisiniz...
bakmıyor çeşm-i siyah feryâde
yetiş ey gamze yetiş imdâde
gelmiyor hançer-i ebrû dâde
yetiş ey gamze yetiş imdâde.

bir söyler ki; üsküdar'dan söylese çatalca'dan dinlenebilir.
yüceses soyadı abartı değildir.
(bkz: doymadım sana)
(bkz: nihansın dideden)
rivayet odur ki zamanında istanbul'da boğazda şarkı söylemeye çıktığı vakitlerde, sesi boğazın ötesinden duyulurmuş.
http://www.youtube.com/wa...TBfYNuk&feature=share

her mevsim içimden gelir geçersin..
kadifeden kesesi hemcinslerinin en iyisidir.

http://www.youtube.com/watch?v=IPOAr-8_p9Q
bir rivayete göre bu sesi güzel sanatçı, boğazda şarkı söylediğinde karşı taraftakiler susup onu dinlerlermiş.
kadifeden kesesi adlı şarkısını dinlerken babamın gelip anlattığı bir hikayedir.
gizli forvet gibi bir şeydir. muhteşemdir sesi, makamı.