bugün

ezeli düşmanı terlik olan, kirli yerleri pek bi seven hayvancık.
Hamam böceğigillerden, kirli yerlerde üreyen zararlı bir böcek.
latincesi periplaneta dır.
gözüne sabunlu suyun kaçıp kaçmadığı konusunda ikileme düştüğüm hamam hayvanı.
Ne yeyip ne icer diye dusunmekten kendimi alamadigim bocek dunyasinin mafyasi imajini veren kucuk yaratik. Ayrica radyasyondan ve atom bombasindan etkilenmiyorlar ancak cok daha ilkel yöntemlerle örneğin terlik ölebiliyorlar
bi keresinde içinde onun için büyük sayılabilecek nispette bir marul parçasıyla bir bardaga kapatıp marulu 5 dakika içinde bitirdiğini görüp vay be dediğim hayvan..

vejeteryan olabilir tabi..
hamamla beslenen canlıdır bunlar. bok böceği ise benzer tarzda bokla beslendiği konusunda çeşitli söylentiler vardır. buna benzer olan başka bir böcek türü olarak uğur böceği de uğurla beslenir.
vücutlarını bir santimin sekizde biri büyüklüğünde bir deliğe sığdırabilen siyah böceklerdir. ışık yandığı zaman öyle bir üzerime koşuşları vardır ki aman diyeyim.
işyerinin mutfağında her sabah bir tane lavobodan çıkan ve oraya sıkışan kurtulamayan ve ben oraya gidince her türlü işkenceyi yaptığım korkunç, iğrenç, pislik böcek. Sabunlu suda boğduğum çamaşır suyu döktüğüm kaynar suda haşladığım böcektir. çok hızlı adımlarla yürürler ve çığlık atarak kaçmamı sağlanayan böcektir. Yakından inceleyince 2 anteni ve onların arasında küçücük minicik ağzı olduğu görülebiliyor. Aşırı bakarsam üstüne de kusma ihtimalim yüksektir.

Allah'ın bu böceği neden yarattığı doğada ne katkısı olduğunu merak etmemi sağlar. Sadece insanlar tiksinsin diyemi yaratılmışlardır acaba sorusunu kafamdan eksik etmezler.

Edit : Küçükken evin arkasında bir örümcek yuvası bulduğumuzda duvarlardan yakaaladığımız hamam böceklerini örümceklerin ağına atardık ve o koskocaman örümcek gelir beş saniyede kanını emer, böceğin rengini soldurup içeriye yemeğe götürürdü. Örümcek sayemizde koskocaman olmuştu. Beni böcek katili yapan böcek * * *
hamamdan geliyorsa eger temiz olabilecegini düşündüren böcektir.
üzerinde bornozu, antenlerinin üzerinde baş havlusuyla karizma yapabilecek hayvandır. *
her boyda olmakla beraber en büyüklerinin adanada yaşadığının birebir tanığı olduğum ışığa duyarlı en zor şartların böcekleridirler.
radyasyona en dayanıklı canlılardan biridir bunlar. 350 milyon yıl önce ortaya çıkmışlardır
ayrıca üstüne basınca çıtırdar.
önemli derecede protein kaynagı... eger insanlar böcek yiyebilme yetenegine sahip olsaydı bu kadar cok buyukbas hayvan beslemek zorunda kalmayacaktı ve dolayısıyla bugun yok olan mera ve ormanlık alanların buyuk bolumu duruyor olacaktı!
kaynak; belgesel kanalları
dört adet yöntemle öldürülebilen böcek türü...
1- ateşte yakmak
2-egzoz dumanında boğmak
3-ezmek
4-yemek *
yazlık evimizde banyoda gorup babamın eve kopek aldıgını sandıgım, daha sonra tuhaf hareketlerinden bocek oldugunu anladıgım ıgrenc yaratık. hayır esek kadar birde arkadas. terlikle ustune yuruyorsun kacmıyo pezevenk... *
tek kelime ile iğrenç ancak çok ilginç bir böcek, aslında ilerde dünyanın hakimi olacaklar gibi bazı bilim adamlarının öngörüleri var. çünkü bu canlılar japonya daki atom bombası atılmasından sonra canlı kalan tek varlık olmuştur. her türlü şeye dayanan bu canlı, o kadar radyasyona mağruz kalmasına rağmen üstüne basıldığında paramparça olup ölüyor.
iğrenç varlık .
(bkz: mutfakta hamambocegi besleyen hippi) *
son anda cenemden yakaliyip elimde ezip bayagi tiksindigim bocek turu
6 ayakları vardır. Bir çoğunda 18 eklem bulunur.

40 dakika boyunca nefeslerini tutabilirler.

Hayatlarının % 75 ini dinlenerek geçirirler,

Dünya üzerindeki türlerinin sayisi 5000 civarındadır.

Yaklaşık 320 milyon yıl önce, karbonifer çağda ortaya çikmışlardır ve bu güne kadar görünüşleri çok az değişmiştir.

Yiyeceksiz 1 ay, ancak susuz 1 hafta yaşayabilirler.

Kalbi basitçe valfli bir tüpten ibarettir. Tüp kanı ileri ve geri pompalayabilir. Kalp böceğe hiçbir zarar vermeden durabilir de.

Yavru hamamböcekleri milimetrenin yarısı kadar bir deliğe sığabilir.

Yetişkin erkekler 1.5 mm, hamile dişiler de 4,5 mm büyüklüğündeki aralıklara sığabilirler.

Dünya üzerinde her yerde bulunurlar.

Türlerinin çoğu tropiklerde yaşar, ancak Kuzey ve Güney Kutuplarında da yaşayabilirler.

(-32) dereceye kadar dayanabilirler.

Ayaklarındaki pençeleri sayesinde duvarlara tırmanırlar.

Koku alma duyuları o kadar gelişmiştir ki ev halkını misafirlerden ayırt edebilirler.*

Dişiler feromon denilen bir tür koku salgılayarak erkekleri davet ederler.
Hamamböceklerinin zor koşullara dayanıklılığını ölçen çalışmalar:

Bu deneyler minimum bilimsel kesinlikle yapıldı.Aynı hamamböceğini bir daha kullanma imkanı olmadığından hiç bir kontrol yoktu. Bu da bir referans hamamböceği tanımlamanın gerekliliğini kanıtlıyor. Aslında deneyler özellikle hamamböcekleri üzerinde kurulmamıştı, ancak bir deney yapılırken her yerde olduğu kadar laboratuarlarda da bulunan bir hamamböceği, istemeden de olsa, deneyin bir parçası oldu.

Sıvı Azotta Dondurma: Öldü.

Havasız Bırakma: Hava boşaltılırken şiddetle titredi, sonra hareketsiz kaldı. Vakum 10 dakika boyunca uygulandı. Tekrar havaya çıkarıldığında yavaş yavaş canlandı ve 2 dakika sonra normale döndü.

Maksimum vakum zamanı: belirlenemedi.

Radyasyon: 40 kW gücünde ve dönen bir anot kaynağından üretilen X-ışınlarına uzun süre maruz kalmış hamamböceklerinin yaşamaya devam ettikleri biliniyor. Kıyaslama için söylemek gerekirse insan vücudunun buna 1 saniye bile maruz kalmasi ölüm nedenidir.Brookhaven Ulusal Laboratuarindaki synchrotronun ürettiği 10 keV X-ışınına maruz kalan bir hamamböceği öldü. Buradaki synchrotron demetinin yoğunluğu dönen bir anot kaynağından üretilen demetin yoğunluğundan yaklaşık 1000 kat büyüktü.Radyasyonda Yaşamını sürdürebileceği en düşük sıcaklık belirlenemedi.

Havasız maruz kalmanın kesin limiti belirlenemedi.

12 Molar HCl e Batırılma: 30 saniyede öldü.

12 Molar NaOH e Batırılma: 30 saniyede öldü.

Suya Batırılma: Suya batırıldıktan 10 dakika sonra dışarı çıkarılan böcek yaşamaya devam etti.Maksimum suda kalma süresi belirlenemedi.

20 Atmosfer Hava BasıncıUygulama: Görünür hiçbir etki olmadı.Maksimum basınç belirlenemedi.

100 Derece Sıcaklıktaki Fırına Koyma: Ölmesi çok uzun sürdü. Termal etkiye maruz kalma sınırı belirlenemedi.

Ayakkabı ve Taban Arasında Ezilme: Dış iskeleti ezmek için yaklaşık 29.4 N kuvvet gerekti. Bu, ezme noktası olarak biliniyor.

Santrifüj: Hamamböceğinin maksimum santrifüj kapasitesi belirlenemedi. Ayakkabı ile ezme deneyindeki sonuçtan bir tahmin yapilabilir.

Sapanla Duvara Atma: Bu deney hamamböceğinin ani yavaşlama travma sinirini ölçecekti ve sonucun ezme noktasından epey büyük çıkması bekleniyordu. Bu deney yapilmadı.

Mikrodalga:1 dakika boyunca hiçbir etki gözlenmedi.Hamamböceğinin maksimum mikrodalga kapasitesi belirlenemedi.

Böcek kıran Spreyi: Öldü.

Patlama: Patlama sirasinda bir M60 tan 1 cm uzakta bulunan bir hamamböceği yaşamaya devam etti.

Uzatılma Dayanıklılığı: Belirlenemedi.

Civa: 30 derecedeki civa buharı basıncına uzun süre maruz bırakılan hamamböceğinin yaşayıp yaşayamayacağı belirlenemedi.

Elektroşok: Bu deneyler yapılmadı.

kaynak:Jason L. Maron, Department of Physics, California Institute of Technology
bir fırıncının "bunlar afrikadan muz kabuğunun içinde geliyorlar" dediği minik hayvan.
varlığının sebebini bir türlü çözemediğim,kabuğundaki kitin maddesi dolayısı ile ezilince çatırdayan,bir gece aniden uykumdan kalıp doğrulduğumda,sırtımın altından çıkıp kaçan,asalak bir varlık..madagaskar adlı ülkede cep telefonu büyüklüğünde olanları varmış..

(bkz: aman diyim)
yaz aylarının vazgeçilmez böcekleridir.. karanlık yerleri çok severler..
hatta bunlara benzer robot yapılmış ve ona kanıp onu izleyen ahmak bir böcektir..
karafatmadır o,hanım agadır. evrimini insanoglu kısa pantolon giyerken tamamlamıs, okuldan gelecek olan cocuklarının yemeklerini geceden hazırlamıstır. colugunu cocugu bir basına bu acımasız dunyada bırakmamak icin, öksüz dedirtmemek icin yagmur, camur, soguk, sıcak, radyasyon, havasızlık dinlememis; kafası olmadan bir hafta yasamıstır onlara bakacak bir hayırsever bulma süresi kazanmak icin. cok temizdir sanılanın aksine. dünyayı bok göturmemesi icin elinden gelini yapar *, önüne geleni yer, istah kesmez ruju cıkmasın diye bir lokmayı 8e bölen kadınlar gibi. zamanın kıymetini bilir. yercekimine meydan okur. düz duvara tırmanır. refleksleri kuvvetlidir. etliye sütlüye karısmaz elindeki tum kaçırıcı kovalayıcı guclere ragmen. istenmedigi yerde durmaz. gururludur. karafatma namusu icin yasar. tek bir er bir ömur yeter ona. harbi böcektir. on insanın dıs gorunuse ne denli ehemmiyet verdigini, asıl igrenc yaratıgın bu tapılası varlıga terlikle saldırma cüretinde bulunan insan oldugunu gosterir. * *
güncel Önemli Başlıklar