bugün

3 şubat 1874-27 temmuz 1946
abd'li yazar.
lost generation adı verilen nesille birlikte anılır.

bir süre psikoloji dersi aldıktan sonra johns hopkins üniversitesi tıp okulu'nda eğitim görmüş, daha sonra da paris'e gitmiştir.
paris'te picasso, matisse ve braque gibi kübistlerle kanka olmuştur. hem resimde hem de edebiyat alanında önemli bir eleştirmen olarak kabul edilmiştir.
eleştiri, öykü gibi alanlarda eserler vermiştir:

* composition and explanation (kompozisyon ve açıklama)
* tender buttons (körpe tomurcuklar)
* three lives (üç yaşam)
* the making of americans (nasıl amerikalı olunur)
* the autobiography of alice b. toklas (alice b. toklas'ın otobiyografisi)
erkek kardeşiyle uzun yıllar aşk yaşamıştır.
(3 Şubat 1874 – 27 Temmuz 1946) modern edebiyatın öncülerinden ABD'li yazar.

Çocukluğunu Viyana ve Paris'te geçirdi. Radcliffe Koleji'nde, felsefeci William James'den psikoloji eğitimi aldı. 1897'de mezun olduktan sonra, tıp eğitimi almak için, Maryland, Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'ne devam etti. Fakat kısa sürede, asıl ilgi alanının edebiyat olduğuna karar verdi. Hayatının büyük kısmını Fransa'da geçirdi. iki kişiyle evini paylaştı, bunlardan biri erkek kardeşi Leo Stein'la 1874-1914 arasında süren, diğeri ise 1907'den Stein'ın 1946'daki ölümüne kadar devam eden Alice B. Toklas ile olandır. Stein, Paris'te rue de Fleurs 27 numaradaki evini önce Leo daha sonra Alice ile paylaştı. Hayatı süresince Stein edebiyat ve sanat dünyasından avangard sanatçılarla ilişkileri oldu.[3] Picasso, Hemingway, Ezra Pound, Carl Van Vechten, Henri Matisse ve Francis Picabia gibi alanlarında kült olmuş isimler, eserlerini tamamladıktan sonra ilk Gertrude Stein'a danışırdı.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Gertrude_Stein
20. yüzyıl amerikan romancılığının en önemli isimlerinden, modernizm akımının ise yapıtaşlarından biri. gurbetçilik olarak tabir edebileceğimiz avrupa görmüşlüğü hem kendi yazınında çok belirginleşmiş hem de amerikan romancılığını ziyadesiyle etkilemiştir. amerika üzerine de milliyetçilik üzerine de çok şey karalamış, bunların dışında biyografik eserler de yazmış bir yapıtaşı.

günümüz için ise stein ve diğerlerinin, hatta dadaistlerin itkisiyle oluşmuş iki akımı anmakta fayda var:

(bkz: new historicism)
(bkz: dirty realism)