bugün
- osuruktan şiirler89
- 21 ağustos 2026 erzurumspor galatasaray maçı27
- uludağ sözlük bakanlıkları3
- dolar isterse 100 olsun40
- dilek imamoğlunun ateş eden mayosu25
- kapıma beyaz toros gelseydi eğer11
- game of thrones taki kerhaneci'nin annesi20
- g i l d e d l i l y28
- kadınınızı çalıştırır mısınız14
- diamond bosphorus8
- nasıl birisiniz15
- kadın olmanın çok güzel bir şey olması7
- beybi leydi7
- kürtler8
- 185 ve üstü kadınların çok havalı olması8
- velvet mi güzel g'i l d'e d l'i l y mi8
- ısrarla ne iş yaptığını soran insanlar4
- orospu çocuğu abdullah öcalan19
- nah sana oy17
- türk solcusu6
- simko320
- victor osimhen19
- evde kalmış olan 24 yaşında kız5
- allah her şeyden çok tevhidi önemsiyor6
- tai lung mu güzel g'i l d'e d l'i l y mi6
- game of thrones taki kerhaneci16
- güzel kızların mutsuz olması5
- osimhen lukaku vlahovic salah5
- miras davası5
- yeni parti de bölünebilir10
- sözlüğün en düşük iq sahibi yazarları12
- fake sanılmaktan flört edememek3
- gürcistan göçmenleri13
- ankara6
- sevgilisinden yeni ayrılanlara tavsiyeler4
- velvet48
- 195 boyunda 134 kilo minnoş kalpli erkek5
- boşanma davası ne kadar sürer4
- arkadaşlar ben mi selena gomez mi5
- yalnızlığın çaresinin bulunmaması2
- manyak olmaya karar verdim6
- netanyahu'ya kırmızı bülten talebi10
- dolar 100 tl mazot 100 tl13
- çekişmeli boşanma davası4
- hiç çaylak olmamış yazar gizli eşcinseldir11
- kliniğe gittim klinikten geldim10
- turiste saygılı olmak2
- erkek evi tek başına geçindirmek zorunda değildir6
- ölmedeyiz uludağ sözlük12
- iyi günler arkadaşlar nasibimi arıyorum12
filozof anlamına gelen osmanlıca sözcük. filozof daha güzel sanki. feylesof biraz kekoca olmuş.
Asıl kökeni philosophia dır.
bkz. Ömer Hayyam
filozofun osmanlıca karşılığıdır. daha doğrusu bugün ki filozof telaffuzunun kaynağıdır etimolojik olarak.
osmanlıca da feylesof;
felsefe ile uğraşan, felsefeci. (ilm-i hikmetle meşgul olan mütefennin. dinle münasebeti olmayan gayr-ı müslim. l.r.)
hükema(i'lem eyyühel-aziz!) bir şeyden uzak olan bir kimse, yakın olan adam kadar o şeyi göremez.
ne kadar zeki olursa olsun o şeyin ahvâli hakkında ihtilâfları olduğu zaman yakın olanın sözü muteberdir. binaenaleyh, avrupa feylesofları, maddiyatta şiddet-i tevaggulden dolayı iman, islâm ve kur'anın hakaikından pek uzak mesafelerde kalmışlardır. onların en büyüğü, yakından hakaik-ı islâmiyeye vukufu olan âmi bir adam gibi de değildir. ben öyle gördüm; nefs-ül emir de benim gördüğümü tasdik eder. binaenaleyh şimşek, buhar gibi fenni meseleleri keşfeden feylesoflar, hakkın esrârını, kur'an nurlarını da keşfedebilir diyemezsin. zira onun aklı gözündedir. göz, kalb ve ruhun gördüklerini göremez. çünki kalblerinde can kalmamıştır. gaflet, o kalbleri tabiat bataklığında çürütmüştür. m.n.)
http://www.turkcebilgi.com/sozluk/feylesof
felsefe ile uğraşan, felsefeci. (ilm-i hikmetle meşgul olan mütefennin. dinle münasebeti olmayan gayr-ı müslim. l.r.)
hükema(i'lem eyyühel-aziz!) bir şeyden uzak olan bir kimse, yakın olan adam kadar o şeyi göremez.
ne kadar zeki olursa olsun o şeyin ahvâli hakkında ihtilâfları olduğu zaman yakın olanın sözü muteberdir. binaenaleyh, avrupa feylesofları, maddiyatta şiddet-i tevaggulden dolayı iman, islâm ve kur'anın hakaikından pek uzak mesafelerde kalmışlardır. onların en büyüğü, yakından hakaik-ı islâmiyeye vukufu olan âmi bir adam gibi de değildir. ben öyle gördüm; nefs-ül emir de benim gördüğümü tasdik eder. binaenaleyh şimşek, buhar gibi fenni meseleleri keşfeden feylesoflar, hakkın esrârını, kur'an nurlarını da keşfedebilir diyemezsin. zira onun aklı gözündedir. göz, kalb ve ruhun gördüklerini göremez. çünki kalblerinde can kalmamıştır. gaflet, o kalbleri tabiat bataklığında çürütmüştür. m.n.)
http://www.turkcebilgi.com/sozluk/feylesof
yaşamın her yönünü düşünen ve fikir üreten insanlara verilen sıfat. bu günkü konuşma dilinde düşünür deniliyor.
filozofun taşradaki adı.
ahmet mithat paşa'nın; yanlış batılaşmanın bir yara olduğunu göstermek, doğunun batıya üstünlüğünü kanıtlamak amacıyla yazmış olduğu felatun bey ve rakım efendi adlı eserinde rakım efendinin dalga geçmek amaçlı felatun beye taktığı lakap.
anlamı filozoftan farklı olarak, genellikle dünyayı umursamayan, olaylara mantık çerçevesinde bakman demektir.
feylesof rıza tevfik bölükbaşı kendini şu dizelerle anlatmıştır:
"feylesof Rıza'yım dinsizim sanma
dîni ben öğrettim kendi babama
her ipte oynarım canbazım amma
sırat köprüsünü geçemem hocam"
"feylesof Rıza'yım dinsizim sanma
dîni ben öğrettim kendi babama
her ipte oynarım canbazım amma
sırat köprüsünü geçemem hocam"
hayatı iyi yönlerden görmeyi becerebilen,
önceki hayatında pollyanna olma ihtimali çok yüksek,
hoşgörülü,kalender kimseler için kullanılan bir sıfat..
önceki hayatında pollyanna olma ihtimali çok yüksek,
hoşgörülü,kalender kimseler için kullanılan bir sıfat..
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar