bugün

Kadınların sokakta giydikleri, mantoya benzer, arkası bol, yakasız, çoğu kez eteklere kadar uzayan üst giysisi.
Bol ve yakasının arka kısmı eteklere kadar uzanan, çuhadan, softan ve fantezi kumaşlardan dikilen, sade, işlemeli ve düz olmak üzere çeşitlere ayrılan, uzun kollu, elbise kısmı ve pelerin olmak üzere iki parçadan oluşan bir üst kıyafet.
(bkz: feracem de dört duvarda)
bilecik yöresi kadınlarında hala çokca tercih edilen sokak giysisi üzerine bolca çivitlenmiş sakız beyazlığında tülbentler takılır.
manto ya oranla daha ince kumaştan yapılmış, osmanlı kadınları tarafından canlı renkleri, gayrimüslümler tarafından koyu renkleri (mecburen) tercih edilmiş giysidir.
Kadınların sokakta giydikleri, eteklere kadar uzayan üst giysisi.
muhtesem bir ege yöresi, halk oyunudur. oynamasi da bir o kadar zordur.
(bkz: feracemi al isterim)
burhan öçal&trakya all stars'ın kırklareli il sınırı albümünden; trakya kokan; edepsiz ve enfes şarkı.

çıktım baktım odasına
yatak atar kocasına
kalayla küçük hanım kalayla
akşama getirecek kalayla

gecesine on bin lira
doyum olmuyor cilvesine
kalayla küçük hanım kalayla
akşama getirecek kalayla
çok asil, tessetüre uygun, ( istisnalar olabilir) özellikle bir müslüman bayan giysisi. her ne kadar farklı renkleri çıksada asıl ferace siyah feracedir.
bugün enteresan bir yazı okudum, osmanlı'da kadın giyimi üzerine. batılılaşma hareketiyle birlikte kadınlar daha özenli, daha detaylara önem veren, estetiği ön plana çıkaran giysiler tüketmeye başlamışlar. bu da kendini en fazla ferace üzerinde göstermiş. özellikle istanbul'da yaşayan kadınlar renkli feraceler giymişler, bunun üzeri yaldızlı harçlar, danteller ve kurdelelerle süslenmiş. hatta bu örtünme işine yarayan yaşmak, ince kumaştan yapılıp örtünme fonksiyonunu yitirmiş ve birer süs şeklini almış. yaşmaklarıyla uyumlu eldivenler, feraceleri ile aynı renkte şemsiyeler kullanmaya başlamışlar. akabinde dönemin padişahı tarafından ferman yayınlanmış, ferace üzerindeki süsün kalınlığından tutun, yakasının büyüklüğüne kadar belirli yasaklar konulmuş. sanırım tarihten bu yana kadının sosyal hayattaki görünürlüğü, kendini tekrar eden bir sorun.

arap kadını giysisi diyip geçmemek lazım. sadece tekstil ürünü değil, tarihsel bir malzeme.
tesettür giyime göre biraz daha bol, kara çarşafa göre ise biraz daha dar giyim şeklidir. tesettürlü giyim denince en yaygınlaşan versiyonu bu olsa gerek. kimine göre bölgesel bir gelenek kimine göre dini gereklilik. kafada canlanması için şuradakilere bakılabilir mesela:

http://yenibigiyim.com/fe...leri-ve-ferace-giyim.html
Kevaşe kıyafeti.
Kufredebiliyo muyuz yoksa ozelden mi saapalim?
Tesettürlü hanımlar için ideal bir üst elbise.

Farklı renkler de feraceler bulunsa da aslı siyahtır.
Bildiğiniz pardesü kıllandırmaya gerek yok.
Tahrik etme bakımından sorarsanız şahsen

Dar bir ferace > tanga derim ben.
Tesettürlü kadınların tercih ettiği, vücudun her tarafını örten tek parça elbise.
güncel Önemli Başlıklar