bugün

bizim toplumun büyün bir çoğunluğunun içinde bulunduğu durum.
neyi neden savunduğunu bilmez, savunduğu şeyin ne olduğunu bilmez, eleştirdiği şeyi bilmez...
uzar da gider bu sayacaklarım.

sadece ve sadece bir aidiyet duygusu ile bir tarafa katılıp bir o taraf içinde kendini aitlik duygusu ile perçinleyip sürüye dahil oluyorlar. dincisi, sağcısı, solcusu, komünisti, milliyetçisi...

bizim sorunumuz cehaletten önce fanatizm düşüncesindeyim.
Ya mantığınızın olmadığını yada bir takım psikolojik sıkıntılarınızdan dolayı mantığınızı rafa kaldırdığınızı gösteren durumdur.

Bir dinin, bir siyasi görüşün, bir spor takımının, bir yaşam tarzının vs. ağır fanatiği iseniz; mantığınızla değil duygularınızla yaşıyorsunuz demektir. Bu da size hata yaptırır ve objektif bir insan olmanızı engeller.

Kısacası fanatizm kötüdür, düşük zeka/mantık ürünüdür.
bağnazlığın lacivertidir. fanatizmi hiç bir bağlamda desteklemiyorum. diyalog halindeyken fanatik olarak gördüğü birine istemsiz önyargı beslemeye başlıyor insan.
gelişmemiş bireyin bayrak tutan özelliğidir. fanatizmin neye olduğu önemli değildir; siyasi parti, futbol takımı veya bir ideolojiye dair olabilir. benimsediği şeye eleştiri gelince komplekse giren tiplerdir, oturup rahatça iki kelam edemezsin çünkü söyleyeceğin şeyler ya onu desteklemeli ya da en azından karşı çıkmamalı. bunların dostlukları da aynı 'şey'e hizmet edenlerle olur ancak.
Fanatizm, en hafif tabiriyle bir hastalıktır. insanların aklına ilk etapta ister istemez yalnızca takım tutmak olarak geliyor ancak fanatizm tutulan takımla alakalı olabileceği gibi siyasi partiler, hayat tarzı, meslekler, memleketler ve hatta yeme içme alışkanlıklarında bile olabilir.
Örneğin, ülkemizde de ne yazık ki sıkça görüldüğü üzere insanlar parti liderlerini veya siyasi partilerini taparcasına sevebiliyor. Bunu yalnızca iktidar partileri için değil, muhalefet partileri için de söylemek ne yazık ki mümkün. insanlar kendilerini kültürleriyle bilgileriyle vs değil tuttukları takımla, destekledikleri siyasi partiyle, memleketleriyle ön plana çıkarmaktan haz duyuyorlar. Bunun da altyapısı ne yazık ki ön plana çıkartmaya çalıştıkları özelliklerin onlara çıkar sağlayacağı düşüncesi. insanların içlerine bakmadan dışlarına göre anlamanın daha kolay olması. Sonuç olarak, fanatizm hastalıktır.
bir şeye duyulan aşırı sevgi/bağlılık değil karşı tarafa duyulan nefretle alakalı bir davranış biçimidir.
futbol takımlarından örnek verecek olursak; fb'den ne kadar nefret ediyorsan o kadar Galatasaraylı, bjk'li ve ts'lisindir. aksi halde başkaları tarafından da kabul görmez. Galatasaraylı bir insan fb'den iyi bir şekilde bahsediyorsa toplum o insanı Galatasaraylı olarak kabul etmez.
ben mi? kesinlikle fanatik değilim.**
her şeyin fazlası zarardır.
bir futbol takımının taraftarı olmak o takım dışında diğer takımları önemsememek ve desteklenen takımı yüceltmektir.

futbol taraftarlığının bir parçasıdır.

bazı arkadaşları görüyorum. bazı insanları fanatik olmakla suçlarken kendileri daha fanatik oluveriyorlar.

saygısızlık , şiddete eğilim haline gelmediği sürece fanatizmin hiç bir kötülüğü yoktur.
Çekirdekten daha fazla bağımlılık yapan, bireyin içindeki boşluğu doldurmasına yarayan rahatsızlık. Her türlü fanatiklik saçmadır, köreltir.
günümüzde siyaset , futbol , din vs. gibi alanlarda fazlası ile görülmektedir.

fanatizmi doruklarda yaşayan insanlarla mantıklı bir şekilde tartışamazsınız. sabit fikirli ve dar görüşlü insanlar olurlar. o yüzdendir ki fanatik olan insanlarla tartışmaktan hep kaçınmışımdır.
hiçbir getirisi olmayan futbol takımları uğruna birbirini yemektir. trilyonluk araçlara binen futbolcular, politikacılar yüzünden düşmanız birbirimize.
fenatizm; çoğu zaman dışa dönük davranış bozukluğu.
konu ne olursa olsun bir insanın en gerizekalı davranışları sergileyeceği ruh hastalığıdır.
her türlüsüne karşıyım.
fanatik kişi aklındakini değiştiremeyen ve konuyu değiştirmek istemeyen kişidir.

(bkz: winston Churchill)
her türlüsü salaklıktır. diyerek fanatikleri aşagıladım ve bende kendi kendi düşüncemin fanatiği oldum yine bir paradoksa düştüm galiba.amk.
her ne konuda olursa olsun zararlıdır. dogmadır net olarak.

hayatı sadece siyah ve beyaz olarak gören birinin vizyonu en fazla ne kadar olabilir ki?

basit insanların işi bu. tek bir doğruyu kabul edip geri kalan her şeyi çöpe atmak. ignorance is bliss. giderek beyin kıvrımcıklarınız azalır, sonunda bir patatese dönersiniz.
insanın kendi duygularına ve/veya düşüncelerine köle olmasıdır.
ikilem içindeyim, aptallık mı fanatizmi doğruyor; yoksa fanatiklik mi aptallaştırıyor. ama aptallık ile fanatizm arasındaki bağ konusunda eminim.

sevdiğim ve sevmediğim şeyler var, hepimiz için de aşağı yukarı böyle. ama dikkat etmemiz gereken şey ikisinde de aşırılığa gitmemek, bir nesneye/bir kişiye olan hislerin aklın ve mantığın yerine geçmesini engellemek. kör fanatizm her aşırılığın sebebi, hem bağlılıkta hem de nefrette ileri gitmemek lazım.

bu sevdiğin karşı cins de olabilir, tuttuğun takım da, oy verdiğin parti de, siyasal görüş de...

bunları neden yazıyorum? hepimiz aşağı yukarı hem internette hem de gerçek hayatta görüyoruz. bir takım için tanımadığı insanlarla küfürleşenler, kavga edip hatta cinayet işleyenler; sevdiği kız terk edince öldürenler, türkçü-milliyetçi olduğu için kürtlere olmayacak laflar edenler. tabii tersi de mevcut. her aşırılığın bir karşılığı da var elbet.

ama sevgili gençler, yazarlar; yapmayın bunu. android-ios başlıklarında bile ana avrat hayasızca sövenleri görüyorum malum sözlüklerde. yapmayın, nefret sarmalına kapılıp aptalca işlerde sürüklenmeyin. olanları kaçırmayın. çok basit, burada büyük kısmımız üniversite öğrencisi; harçlarla ilgili bizi mağdur eden ciddi bir gelişme oldu. kaçımız haberdar oldu, kaçımız "ya abi bu böyle olmaz, bir şeyler yapmalı!" dedi merak ediyorum.

neden bu haldeyiz, neden benzin pahalı, neden maaşlar zam almazken ete defalarca zam geliyor? neden elektrik pahalı? neden yollarımız düzgün değil? neden eğitim sistemi bu halde? neden onlarca insan 800 lira ile ay geçirmek zorunda? işte bu kepazece fanatizm insanları gerçek düşmanları ile değil de birbiri ile kavga etmeye zorluyor. yapma etme kardeşim; aklını başına al. kafanı kaldır etrafına bak bir...
insanın ait olmadığı bir yere ait olma çabası çoğunlukla fanatizmi doğurur.
fanatizm olgusu soytarılık ile akraba sayılabilir. ikisininde ortaya çıktığı nokta aynıdır. fanatik insanlar da soytarılar gibi kendini bir topluma , güce beğendirme ,kanıtlama davranışı vardır. bunu yaparken bazen kendini gülünç duruma düşürür ama çoğunlukla etrafındaki insanları rahatsız eder. fanatikler ve soytarılar ikisi de elde etmek istedikleri ilgi, güç ,sempati yada ayrıcalık için şiddete başvururlar.

anadoluda bilinen bir söz fanatizm'in kaynağını ve oluşumunu güzel anlatır.

'' şaraptan(yada üzüm suyu) bozma sirke keskin olur.''

insan psikolojisinde üzüm suyunu sirkeye dönüştüren, fermantasyona benzer işlemler önce düşünce ve hakikatı bozar , bozulan hakikat karakter ve eylemlerin aşırı şekilde ölçüsüz olmasıyla sonuçlanır.

insanın çocukluktan başlayan gelişim sürecinde karakteri ile oynayan aile ve çevre faktörleri fanatik ve soytarılığa yatkın bir kişilik oluşturur. fanatik insanlarda hakikat algısı bozuktur.kendilerini rahatlatan bir hayal dünyasını gerçek olarak kabul eder ,bunu kanıtlamak için sürekli tezler ve hayali düşmanlar üretir.

bu süreç devşirme insanlarda çok rahat görülür. başka bir dinden ayrılıp müslümanlığa girmiş bir insanın dini uygulamalar da çok keskin bir tutum içinde olması bir örnektir.

osmanlı devletinde saray ve orduda devşirmelerin sıkça görülmesi , osmanlının bu şekil bir devşirme psikolojisinden yararlanma amacıyla açıklanabilir.

kısacası bir ideoloji, inanç yada milli bir konuyu ölçüsüz ,göze batar şekilde savunan kimselerin yüksek ihtimalle geçmişin de bir kimlik problemi , devşirilme durumu vardır.
insanların, yiyecek yemekleri ve yatacak yerleri olduğunda, ayrıca taraf tutma gibi bir lüksleri de olduğunda, düşünmeyi reddettikleri durumdur*.
aziz yıldırımın tek gerçek başarısıdır evet beni bile özellikle vurguluyorum bırakın şimdiki zamanı(ki şimdi yaş tecrübe falan filan ) toy zamanlarımda bile açık görüşlü hoşgörü sahibi olan beni bile fanatizm noktasına getirmiş birinden bahsediyorum. bu yüzdendir ki fanatizm cahil toplumların gerçeğidir diyorum evet kendimi de dahil ediyorum maalesef. çünkü başaramıyorum ya da bir katkıda bulanamıyorum böyle insanların varlığına spor hayatında son vermeye.(en azından spor hayatında, siyaset zaten sahtekarlık hiç bulaşmıyorum)
zihnimde septisizm ile taban tabana zıt olarak yer etmiş kavram.
sözde entellerin futbolu küçümsemek için bayılarak kullandığı tabir. bence bir futbol gününün akşamında olmamasını beklemek hatadır.
ha, yine de üzücüdür, olmasa daha güzel olur, ama var.
şuan sözlükte rüzgarı esen taraftar kapışmasının asıl nedeni. hayat bir toptan ibaret olsa bütün toplar kral olurdu.
fanatik olmakla dar görüşlü olmak aynı şeydir benim penceremden bakınca.. zira bir şeye körü körüne bağlanmak o teroriyi kabul ettirmeye çalışmak antitezini iddia edenlerle senteze varamamak dar görüşlülüktür.