bugün

Sertab erener'in dün (12 Nisan 2012) tarihi itibariyle çıkarmış olduğu Türk Sanat Musikisi albümüdür. Şahane olmuş albümdür. Kendisinin TSM performansının iyi olduğunu, ses renginin bu tarza da gayet uyum gösterdiğini o müthiş Üzgünüm Leyla performansından biliyorduk amma bir albüm olarak bunun, daha geniş bir içerikle dinleyiciye ulaşması çok daha güzel oldu tabii. Sertab Erener'in albümde yer alan 15 tsm şarkısının neredeyse hepsinde hiçbir performans düşüklüğünün gözükmemesi, bir-iki kendi tonlamalarını kattığı yerler dışında, makamı tutturmada başarılı olduğu görülmektedir. Özellikle bu albüme de alınan Dertliyim ruhuma hicranımı (üzgünüm leyla) , fikrimin ince gülü (ki şarkıyı gerçekten güzel seslendirmiştir) , kimseye etmem şikayet , bir ihtimal daha var , ey şuh-i sertab ey dürr-i nayab şarkılarında, bu işin altından nasıl kalkabildiğini göstermiştir.

Kapak ve kartonet resimlerine baktığımızda, Sertab Erener'in imajını da albümün müzikal konseptine uygun olarak değiştirdiğini görüyoruz. (Ağır, salon hanımefendilerini anımsatan küt, dalgalı ve sarı saç) Albümde yer alan şarkılar ve sıralaması şöyle :

1- Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine
2- Şimdi Uzaklardasın
3- Dertliyim Ruhuma Hicranımı (Üzgünüm Leyla)
4- Fikrimin ince Gülü
5- Niçin Baktın Bana Öyle
6- Çile Bülbülüm (bir tek bu şarkıda sanki "aman bunu da söyleyeyim de söylemedi demesinler" gibi düşünmüş sanki sertab * )
7- Biz Heybeli'de Her Gece
8- Ada Sahillerinde
9- Darıldın Mı Gülüm Bana?
10-Kimseye Etmem Şikayet
11-Bir ihtimal Daha Var
12-Dök Zülfünü Meydane Gel
13-Kırmızı Gülün Alı var
14-Dönülmez Akşamın Ufkundayım (Rindlerin Akşamı)
15-Ey Şuh-i Sertab Ey Dürr-i Nayab

Hülasa bana sorarsanız, dinleyiniz, dinlettiriniz efendim, buna değer!
Sesinin rengine ve genişliğine kurban olduğum Sertab Erener'in son albümü.

Albüm bir kaç istisna dışında halkın diline pelesenk, rakı sofralarına meze olan cinsten eserlerden oluşuyor. Piyasa kaygılı bir albüm olacağını bildiğim için şaşırmadım. Ama "Ey Şuh-i Sertab Ey Dürr-i Nayab" gibi kıyıda köşede kalmış, hakkı yenmiş eserlerin gün yüzüne çıkartılması da hoşuma gitmedi değil. Başta bunun için kutlamak lazım Sertab'ı. Tabii bir de Ferhat Göçer'in mahvettiği "Dök Zülfünü Meydana Gel" i çok daha başarılı seslendirdiği için.

Ama yorum olmamış. Olmamış be Sertab'ım. Zamanının büyük kısmını usta icracılardan Klasik Türk Müziği dinleyerek geçiren dinleyiciler beni çok iyi anlayacaklardır. Ses renginin güzel ve ses aralığının geniş olması maalesef bu tarzda başarılı icralar yapabilmek için yeterli değil. Hayatının büyük bölümünde batı müziği dinlemiş ve batı şanı çalışmış bir sanatçının sesini türk musikisine adapte etmesi çok zaman ve emek ister. Batı şanı başka bir şeydir, türk müziği şanı başka. Çok basit bir tarifle musiki icra ederken sesleri boğum boğum yayarak, uzatarak, esneterek verirsiniz ama batı şanında sesler daha net ve belirgin iniş çıkışlarla verilir. tabir-i caizse türk şanı yuvarlak, batı şanı köşelidir. Sertab albümdeki eserleri batı şanının etkisinde kalarak yorumlamış. Hiç uğraşmamış demiyorum, uğraşmış ama bu müziğe duyarlı kulakların çok rahat farkedebileceği ve yadırgayacağı bir fark kalmış. E farkla da pek güzel olmamış takdir edersiniz ki.

Öte yandan nefesin yanlış yerde ya da yetersiz alınmasından kaynaklanan prozodi sorunları var. Musiki eserlerinde öyle her heceyi istiklal Marşı okur gibi rahatlıkla bölüp, bir başka heceye ekleyemezsiniz maalesef. Evet heceler çok uzayabilir, tek seferde okumak zor olabilir ama kimse türk musikisinin kolay icra edildiğini söylemedi zaten. Bu müzik bu kadar zor olduğu için bu kadar güzel ve saygıdeğer zaten. Sertab gibi eğitimli bir solistin en azından bunu gözlemlemiş olması ve buna uygun okumasını beklerdim.

Ancak şu takdir edilesidir ki hiç bir eseri fantazi bir üslupla okumamuş Sertab. Hatırlayanlar vardır, Funda Arar da geçmişte tsm albümü çıkarmış ve böyle bir hataya düşmüştü. Klasik üslubun günden güne yok olup, fantazi, bayağı ve ucuz bir üslupla lekelendiği şu zamanlarda Sertab'ın bu hareketi şık durmuş. Sazlar da bu temiz üslubun çok önemli bir parçasını oluşturuyorlar. Son derece profesyonel çalmışlar, takdir etmemek elde değil.

Sonuç olarak, pop şarkılarını ve aryaları okurken sahnede devleşen kadın, arkasına Türk sazlarını önüne de türk musikisi eserlerini alınca ihtişamını bir anda yitirivermiş. Makamı tutturmak, ve ses hatası yapmamakla birlikte eserleri son derece sıradan ve çoğunlukla vasatın altında yorumlamış.

Klasik üslup hakkında bilgi edinmek ve kulak dolgunluğu kazanmak isteyenlere Meral Uğurlu, Bekir Sidki Sezgin, Munip Utandi, Safiye Ayla, Sabite Tur Gülerman, Özdal Orhon gibi sanatçılarımızı öneririm. Bunlar ağır kaçarsa klasik üslubun zaman zaman dışına çıkan ama yine de Klasik Türk Müziği ve Türk Sanat Müziğini başarıyla icra eden Oya işboğa, Elif Güreşçi, Melihat Gülses, Çiğdem Yarkın gibi popüler trt sanatçılarımız da dinlenebilir.
olmamış albümdür.
"hadi bu sefer" diye diye tüm şarkıları dinledim ama, sertab erenerin o tiz ses tonu hiç gitmemiş şarkılara, oldukça düz ve sıradan kalmış, sanki enstrümanlar ayrı telden, sertab ayrı telden çalıyor; bir şeyler eksik.
sözün kısası, sesinin hakkını her daim vermekle beraber, ve tabi ki sıfır hata ile okumasına rağmen, olmamış.

büdüt: belki ben türk sanat müziğini bir parça ağdalı* ve daha tok seslerden dinlemeyi sevdiğimden bana hitap etmiyordur. olabilü.
çok beğendiğim sertab erener'in tsm albümü. neden çok beğendim? çünkü kayıt ve okuyuş çok temiz. gereksiz bağrışlar, iniş, çıkışlar yok. albümde tek rahatsız eden nokta şarkıların sıralamasında ki makamların uyumsuzluğu. onun dışında dediğim gibi gayet güzel bir albüm olmuş. münir nurettin selçuk ve öncesini seven birisi olarak beni memnun eden eski şarkılarda var albümde ama beni en çok etkileyen albüme ismini veren şarkının sertab erener'in babasının en sevdiği şarkılardan olması ve kızına bu şarkıdan esinlenerek sertab ismini vermesi. erener'in incelikler yüzünden klibi de beni daha ilk izleyişte acayip çarpmıştı. kaç sene öncesinden çok güzel kayıtlar vardı. sanatçı babası imiş sertab'ın babası. bize de sertab erener gibi çok güzel bir yorumcu bırakmış.
velhasıl dinleyin, dinletin efendim bu albümü.
tamamı türk sanat müziği olan ayrıca benimde çok hoşuma giden albümdür. başbakanın gece saat 1'de kendisini arayıp albüm için tebrik ettiğide bilinmektedir.
içinden en fazla fikrimin ince gülü şarkısını beğendiğim albüm. ama diğerleri aşırı düz sanki.