bugün
- aşk acısı çekiyorum sözlük6
- nickten isim tahmini yapmak10
- büyük filmlerden büyük replikler2
- sözlükte olgun insanların sorunlarını konuşmak2
- guinness birası3
- haramidere de haramilik yapmak5
- arkadaşlar pizza yer miyiz4
- ölümü gösterip sıtmaya razı etmek2
- sözlüğün şizofren ve sapık dolu olduğu gerçeği15
- isteklerinize nasıl sınır koyuyorsunuz2
- trabzon büyükşehir belediyesi21
- 2026 2027 sezonu süper lig şampiyonluk yarışı17
- gerçek sözlük yazarı uzun saçlı sakallı obez olur3
- sözlüğü doğru kullanmak2
- izmirli kızlar neden kıçı açık geziyor sorunsalı12
- yürüyen bok4
- mohamed salah'ın trabzonspor'a transferi26
- caddebostan da bostan yetiştirmek3
- muşlettin amca2
- her gün tuvalete çıkmak2
- kedin mi var derdin var4
- kilolu olmak5
- sinem dedetaş11
- cabrio tigra süren kadının arabasına atlatmak2
- yeğen yerine yiğen diyen insanlar2
- masklavi'yi şeriatla yönetilen ülkeye göndermek13
- başlarım böyle hayata deyip akp'ye üye olmak4
- amerikaya taşınmak2
- sözlükte entrylerini anlamadiginiz kişi15
- otobüsteki en iyi koltuk hangisidir sorunsalı16
- sözlüğün en yakışıklı yazarı olmak2
- kemalistler yunanistan'a defolsun8
- zall adlı yazar4
- oral süspansiyon3
- akrabalarla ilişkiyi kes17
- şaka maka 40'a yaklaşmak6
- mason greenwood11
- çerçeve yasa7
- sozluk yazarlarinin zengin olmasi2
- allah 1 metin 2 rte 33
- fetönün siyasi ayağı araştırlsın önergesinin reddi8
- apo hapisten çıkınca ak partililerin tepkisi8
- tavsiye4
- batıl inançlar6
- ekşi sözlük dertleşecek insan veritabanı8
- 6 ağustos 2026 hradec kralove beşiktaş maçı2
- 15 temmuz tiyatro mu7
- velvet hanım ile kahve içmek8
- 5 ağustos 2026 fenerbahçe sturm graz maçı18
- yorgun mermi10
sözlükten bolca kullanılan entry kelimesi yerine kullanılmasını önerdiğim kelime girdi'dir. türkçemizi bozmamak daha az yabancı kelime ile konuşulması gerektiğini düşünen bir kişi olarak her yazarı davet ettiğim kampanyadır.
(bkz: girdi değil giri)
en uygun kelime benim gördüğüm girdi'dir. daha uygun kelime varsa söyleyinde kullanalım. türkçe kelimeler kullanalım kullandıralım.
bir gün adamın biri evlenmiş.. adamın evinde de papağan varmış ve bu adam ne yapsa papağanın önünde yaparmış..
evlendiği gece papağanla konuşmuş demiş ki "bak. bu gece ne olursa olsun, ne duyarsan duy arkanı dönmeyeceksin. yoksa mkerim seni"
papağanda çaresiz tamam demiş.. neyse adamla kadın başlamışlar konuşmaya;
+aşkım hadi ha gayret
-olmuyor nejla olmuyor girmiyor işte..
+ya hadi mehmet olacak hadi.
-yahu olmuyor diyorum..
+bak girdi girecek aşkım az kaldı..
-dur şu dolabın üstüne çıkayım oradan atlıyım..
papağan dayanamamış dönmüş arkasını.. "oğlum mehmet değil beni sülalemi miksen ben bu pozisyonu kaçırmam"
ben bunu niye anlattım onu da bilmiyorum ya neyse.. he tanım mı?
girilen yazılara entry değil girdi dememizi gösteren hede.. geçen yine girdi giriyorum..
evlendiği gece papağanla konuşmuş demiş ki "bak. bu gece ne olursa olsun, ne duyarsan duy arkanı dönmeyeceksin. yoksa mkerim seni"
papağanda çaresiz tamam demiş.. neyse adamla kadın başlamışlar konuşmaya;
+aşkım hadi ha gayret
-olmuyor nejla olmuyor girmiyor işte..
+ya hadi mehmet olacak hadi.
-yahu olmuyor diyorum..
+bak girdi girecek aşkım az kaldı..
-dur şu dolabın üstüne çıkayım oradan atlıyım..
papağan dayanamamış dönmüş arkasını.. "oğlum mehmet değil beni sülalemi miksen ben bu pozisyonu kaçırmam"
ben bunu niye anlattım onu da bilmiyorum ya neyse.. he tanım mı?
girilen yazılara entry değil girdi dememizi gösteren hede.. geçen yine girdi giriyorum..
(bkz: Lefkoşe değil Lefkoşa)
herkez değil herkes.
entry girmeye ne diyeceğiz, girdi girdim mi diyeceğiz? yabancı kelime kullanmak kötü değildir uydurma kelime kullanmak kötüdür.
kim kime giriyor belli olmaz o vakit. ondan kelli girdi uymuyor efenim. en güzeli entari diyelim biz. giren çıkan bizi ilgilendirmesin.
ciddiye almayacak yazarların espiri olsun diye gereksiz bilgiler verdiği olay. dilimizi yalın şekilde konuşmanın dalga geçilecek birşey olduğunu öğreniyorum sayenizde.
iyi niyetlerimi de aldım geldim. Türkçe konusunda hassas olduğunu düşünmemizi isteyen bir arkadaşımızın önerisi. tanım buradaydı.
ancak, yabancı kelimeleri ayıklamaktan ziyade, sahip olduğumuz Türkçe kelimeleri doğru düzgün sıralayabilmeliyiz, öyle değil mi? konunun başlığı, Türkçe konusunda sözlükteki insanlara ders verme gayesi taşımasaydı asla yazmazdım. ama ben başlatmadım.
--spoiler--
sözlükten bolca kullanılan entry kelimesi yerine kullanılmasını önerdiğim kelime girdi'dir. türkçemizi bozmamak daha az yabancı kelime ile konuşulması gerektiğini düşünen bir kişi olarak her yazarı davet ettiğim kampanyadır.
--spoiler--
--spoiler--
daha uygun kelime varsa söyleyinde kullanalım
--spoiler--
Türkçe hassasiyeti olan insan, çıkma hal ekiyle bulunma hal ekini karıştırmaz. Türkçe hassasiyeti olan insan, ikiden fazla fiilimsi ile cümle kurduğu zaman çatı hatası yapmaz. Türkçe hassasiyeti olan insan bağlaç olan -de'yi ayrı yazar. Türkçe hassasiyeti olan insan, kabul edilebilir bir öneri getirir ve sonra sitem eder.
girdi nedir ya... girdi. "girdi" olmuyor. yan anlam kazanamıyor maalesef. entry en azından kullanıla kullanıla Türkçeye aitlik kazandı. ha dersin ki madem bu kelimeyi benimsedik o zaman Türkçe haliyle yazalım, ona amenna.
entiri. cafe değil kafe örneğin. Türkçeleştirme işlemi böyle olur. okuduğun gibi yazarsın tadından yenmez. sonuç iyi olur mu olmaz mı bilemem. toplumun ne kadar benimseyeceğine bakar o konu.
ancak, yabancı kelimeleri ayıklamaktan ziyade, sahip olduğumuz Türkçe kelimeleri doğru düzgün sıralayabilmeliyiz, öyle değil mi? konunun başlığı, Türkçe konusunda sözlükteki insanlara ders verme gayesi taşımasaydı asla yazmazdım. ama ben başlatmadım.
--spoiler--
--spoiler--
--spoiler--
daha uygun kelime varsa söyleyinde kullanalım
--spoiler--
Türkçe hassasiyeti olan insan, çıkma hal ekiyle bulunma hal ekini karıştırmaz. Türkçe hassasiyeti olan insan, ikiden fazla fiilimsi ile cümle kurduğu zaman çatı hatası yapmaz. Türkçe hassasiyeti olan insan bağlaç olan -de'yi ayrı yazar. Türkçe hassasiyeti olan insan, kabul edilebilir bir öneri getirir ve sonra sitem eder.
girdi nedir ya... girdi. "girdi" olmuyor. yan anlam kazanamıyor maalesef. entry en azından kullanıla kullanıla Türkçeye aitlik kazandı. ha dersin ki madem bu kelimeyi benimsedik o zaman Türkçe haliyle yazalım, ona amenna.
entiri. cafe değil kafe örneğin. Türkçeleştirme işlemi böyle olur. okuduğun gibi yazarsın tadından yenmez. sonuç iyi olur mu olmaz mı bilemem. toplumun ne kadar benimseyeceğine bakar o konu.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar