bugün

benden selam söyle anadolu'ya isimli kitabını hayran olarak okuduğum, özgürlükçü yazar. hayatındaki tüm zorluklara karşın yılmadan mücadelesini ortaya koymuş tapılası kişi.

Dido Sotiriyu, Aydın'da doğdu, çocukluk yıllarını ailesiyle birlikte bu şehirde geçirdi. 1922 yılında Anadolu'dan ayrılarak Yunanistan'a, amcalarının yanına yerleşmek zorunda kaldı. Ailesi daha sonra göçtü. Ailesinin karşı çıkmasına karşın öğretim üyesi oldu. Alman işgali sırasında, 1940-45 yılları arasında yeraltı basınında önemli görevler alan Sotiriyu, göçmek zorunda kalmanın verdiği acılar ve ailesinin kısıtlamaları yüzünden zorlu bir hayat geçirdi. Yazar, kendini şu sözlerle tanıtıyor: "Geç eğitim gördüm, geç yazdım, tutucu bir ailede yetiştim ve toplumun yasaklarıyla ortaokul sıralarında tanıştım. O yıllardan bu yana özgürlük, bağımsızlık ve insan hakları için mücadele ederek büyüdüm..." Benden Selam Söyle Anadolu'ya 1982 yılında Abdi ipekçi Türk-Yunan Dostluk Ödülü'ne değer görüldü. Yazar, yaşamını Yunanistan'da sürdürmektedir.

kaynak: http://www.canyayinlari.c...ls_Dido-Sotiriyu_239.aspx

(bkz: benden selam söyle anadolu ya)
benden selam söyle anadolu'ya adlı kitabında savaşın acımasız yanını genel anlamda tarafsız denebilecek bir bakış açısıyla yazmış olan edebiyatçıdır. türklerin ve yunanların emperyalist güçler tarafından nasıl gaza getirilerek savaştırıldığını inceden inceden hissettiren yazardır. türk-yunan barış ödülünü sonuna kadar hak etmiştir. egedeki eski rum varlığını ve rumların yaşayışını, sürgünlerini acıklı bir şekilde anlatmıştır.

(bkz: keşke olmasaydı)
(bkz: birinci dünya savaşı)
(bkz: anadolu ve rumlar)
(bkz: türkler ve rumlar)
benden selam söyle anadolu'ya adlı eseri, yunanca orjinal adıyla (matomena homata - kanlanmış topraklar) yunanistan'da bir dönem reyting rekorları kıran bir dizi haline getirilmişti.